Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul

 

Hipotiroidismul este definit drept incapacitatea tiroidei de a sintetiza, secreta si elibera in circulatie hormonii tiroidieni in cantitatile necesare organismului.

Aceasta stare de activitate redusa a tiroidei atrage dupa sine aparitia mai multor modificari la nivelul proceselor fiziologice. Cea mai importanta este reducerea metabolismului, dar exista si alte modificari precum cresterea in greutate, intoleranta la frig si, in unele situatii, tulburari de fertilitate.

Citeste mai departe ce este hipotiroidismul, de ce apare, cum se manifesta la nivelul corpului, cum se poate depista si trata, dar si cum interfereaza o tiroida inactiva cu fertilitatea.

Ce este hipotiroidismul. Cauze hipotiroidism

Hipotiroidismul consta intr-un sindrom clinic si paraclinic, determinat de productia, secretia si eliberarea insuficienta (sau, in anumite cazuri, chiar absenta) a hormonilor tiroidieni T3 si T4. Aceasta hipoactivitate (sau inactivitate) poate avea mai multe cauze, insa cea mai des intalnita si cunoscuta dintre ele este tiroidita autoimuna, denumita si tiroidita Hashimoto (tiroidita autoimuna hipotiroidism). 

Tiroidita autoimuna hipotiroidism

In tiroidita autoimuna, anumiti anticorpi secretati de organism (ATPO si ATG) confunda structurile tiroidiene cu unele inamice (non-self) si, astfel, incep sa se lege de ele si sa comande distructia lor. In timp, tesutul tiroidian viabil se reduce si, astfel, secretia hormonala este diminuata.

Alte cauze posibile de hipotiroidism includ:

  • Tiroidectomia (indepartarea chirurgicala a tiroidei) - cauza ce conduce la lipsa completa de sinteza si secretie hormonala si necesita substitutie medicamentoasa permanenta;
  • Expunere la radiatii in zona gatului - atat ca urmare a tratamentului cu iod radioactiv, cat si in urma radioterapiei;
  • Tulburari la nivelul hipofizei si/sau tijei pituitare - in acest fel, hormonul de stimulare a sintezei de hormoni tiroidieni este in cantitati insuficiente;
  • Hipotiroidismul congenital - lipsa completa a tiroidei din nastere;
  • Alte cauze temporare - iodul in exces sau in cantitati insuficiente, anumite tratamente medicamentoase, tiroidite virale sau bacteriene.

Semne si simptome in hipotiroidism

Hipotiroidism4

Hormonii tiroidieni detin numeroase roluri la nivelul organismului si, astfel, mentin buna functionare a acestora. Un dezechilibru la nivel fiziologic, fie si temporar, poate atrage dupa sine mai multe tulburari, identificabile prin semne si simptome specifice.

Astfel, tabloul clinic din hipotiroidism include manifestari precum:

  • Gusa (marirea in volum a tiroidei) - vizibila ecografic sau, in unele cazuri, chiar cu ochiul liber;
  • Crestere in greutate;
  • Oboseala marcata;
  • Intoleranta la frig;
  • Bradicardie (scaderea frecventei cardiace);
  • Piele uscata;
  • Par si unghii friabile;
  • Constipatie;
  • Tulburari menstruale;
  • Dislipidemie;
  • Stari depresive inexplicabile.

Manifestarile variaza de la o persoana la alta, atat in functie de caracteristicile particulare ale acesteia, cat si in functie de gradul de severitate al hipofunctiei tiroidiene.

Infertilitate din cauza tiroidei. Hipotiroidia si sarcina

Hipotiroidism3

Desi nu intotdeauna, o tiroida hipoactiva si, implicit, un nivel scazut al hormonilor tiroidieni pot ajunge in situatia in care sa interfereze cu fertilitatea unei femei. Acest lucru se poate produce atat direct, prin afectarea procesului fiziologic de ovulatie, cat si indirect, ca urmare a unei afectari hipofizare.

Atunci cand exista o patologie la nivelul hipofizei (tumorala, ischemica etc.), nu numai stimularea secretiei de hormoni tiroidieni este afectata, ci si cea a FSH si LH, doi hormoni esentiali in initierea si buna functionare a ovulatiei.

FT4 scazut in sarcina

In mod normal, o pacienta cu hipotiroidism ce doreste sa ramana insarcinata in viitorul apropiat este incurajata sa inceapa demersul pentru corectarea nivelului hormonal anterior momentului conceperii.

In cazul in care acest lucru nu se realizeaza sau pacienta nu cunoaste prezenta hipotiroidismului anterior sarcinii, acesta trebuie corectat in mod obligatoriu in timpul sarcinii. In cazul unui FT4 scazut in sarcina si necorectat, copilul se poate naste prematur, poate avea greutate mica la nastere sau, in cazuri rare, se poate produce avortul spontan.

Diagnostic hipotiroidism

Hipotiroidism1

Pentru a putea diagnostica o patologie a tiroidei precum hipotiroidismul (si cauza de declansare a acestuia) sau, pur si simplu, pentru a evalua periodic starea de functionare a tiroidei, se recomanda efectuarea unor analize de sange ce includ:

  • Nivelul hormonilor tiroidieni T3 si T4;
  • FreeT4 - un parametru mai sensibil decat T4 si adesea preferat in setul de analize;
  • TSH (hormonul de stimulare a tiroidei) - acesta creste sau scade in opozitie cu nivelul hormonilor tiroidieni; atunci cand acest lucru nu se intampla, poate indica o patologie hipofizara;
  • Anticorpii ATPO (anticorpi antitireoperoxidaza) si ATG (anticorpi antitireoglobulina) - utili in obtinerea sau infirmarea diagnosticului de tiroidita autoimuna.

In hipotiroidism, setul de analize va include adesea un nivel scazut de T3, T4 si freeT4, un nivel crescut al TSH si, in cazul in care etiologia este de tip autoimun, ATPO si/sau ATG pot fi sugestiv crescuti.

Anumite analize cheie modificate sunt un bun indicator al patologiei tiroidiene prezente, insa pentru obtinerea unei certitudini, este necesar si un examen imagistic (in cazul tiroidei, ecografia).

Ecografia tiroidiana este un examen imagistic simplu, nedureros, rapid, ieftin si care poate evidentia modificari structurale de la nivelul tesutului (ex: in cazul tiroiditei autoimune, distructia tisulara ca urmare a invaziei de autoanticorpi).

Tratament hipotiroidism

Indiferent de cauza de instalare a hipotiroidismului (tiroidita Hashimoto, iradiere etc.), nivelul hormonal scazut trebuie reglat. Acest lucru se realizeaza prin asigurarea aportului de hormon tiroidian pe cale exogena (exterioara), mai precis medicamentoasa.

Medicamentul de electie ce inlocuieste hormonul tiroidian secretat de catre organism este levotiroxina. Doza in care se administreaza aceasta si durata tratamentului trebuie recomandate si stabilite intotdeauna de catre medicul endocrinolog.

In unele cazuri, administrarea poate fi temporara (ex: in cauzele temporare de hipotiroidism). In alte situatii, mai frecvent, administrarea va fi necesara pe tot parcursul vietii.

In concluzie, hipotiroidismul este o stare patologica tiroidiana ce poate aparea la un procent destul de mare al populatiei si este capabil sa interfereze cu o multitudine de procese fiziologice ale organismului. Fertilitatea poate fi afectata de un nivel scazut al hormonilor tiroidieni si, astfel, o femeie care incearca sa ramana gravida si prezinta dificultati in acest sens trebuie intotdeauna sa ia in considerare posibilitatea unui hipotiroidism. Cu ajutorul tratamentului, acesta poate fi corectat si calitatea buna a vietii poate fi restabilita.

 

 

Bibliografie

Hipotiroidism https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12120-hypothyroidism#:~:text=Hypothyroidism%20is%20a%20common%20condition,unable%20to%20tolerate%20cold%20temperatures.
Semne si simptome hipotiroidism https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothyroidism/symptoms-causes/syc-20350284
Tiroida hipoactiva https://www.thyroid.org/hypothyroidism/
Hipotiroidismul si infertilitatea https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/female-infertility/expert-answers/hypothyroidism-and-infertility/faq-20058311#:~:text=With%20hypothyroidism%2C%20your%20thyroid%20gland,ovulation)%2C%20which%20impairs%20fertility.
Hipotiroidismul si sarcina https://www.pregnancybirthbaby.org.au/thyroid-dysfunction-and-pregnancy#:~:text=If%20left%20untreated%2C%20low%20levels,intellectual%20development%20of%20your%20baby.