Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hipotiroidism: tratament

Daca ai fost diagnosticat cu hipotiroidism, poti rasufla usurat —simptomele au fost explicate si tratamentul se reduce de obicei la respectarea cantitatii corecte de medicatie pentru tiroida. Medicul iti va prescrie medicatie care inlocuieste hormonii tiroidieni de care corpul duce lipsa.

Scopul inlocuirii hormonilor tiroidieni este de a reproduce cat mai fidel functionarea normala a tiroidei. Hormonii T4 pur sintetici, denumiti levotiroxina sodica, functioneaza in acelasi fel in care ar functiona propriii tai hormoni tiroidieni. Daca afectiunea este permanenta, trebuie sa urmezi tratamentul intreaga viata, ceea ce pentru unele persoane este un sacrificiu minor luand in considerare imbunatatirile dramatice pe care le traiesc dupa ce nivelurile hormonale revin la normal. Cu doar o doza pe zi, iti poti practic continua viata tinandu boala sub control. Daca ai gusa ca urmare a tiroiditei Hashimoto, hormonii tiroidieni pot ajuta la diminuarea sau impiedica dezvoltarea acesteia.

Nu exista nicio dieta speciala de urmat si nici nu este nevoie sa iti modifici stilul de viata. Deoarece hormonii tiroidieni sintetici ii inlocuiesc pe cei care exista in mod natural in corpul tau, efectele secundare sunt rare. Singurul efect secundar ar fi consecinta unui numar prea mare de hormoni in organism. Reactiile alergice sunt, de asemenea, rare si pot avea legatura cu colorantii folositi in pastile.

Stabilirea dozei tale

Doza ta initiala este selectata cu atentie pe baza greutatii, a varstei si a altor boli pe care le ai.

Doza se bazeaza, de asemenea, pe severitatea hipotiroidismului. De exemplu, o persoana care sufera de hipotiroidism autoimun indus a carei glanda tiroida inca produce ceva hormoni poate necesita doar inlocuirea partiala a hormonilor. Insa o persoana a carei tiroida a fost indepartata necesita inlocuirea totala a hormonilor, ceea ce, in medie, inseamna o doza mai mare.

Un alt factor important in stabilirea dozei sunt alte medicamente pe care le iei la momentul respectiv si care pot interfera cu absorbtia sau metabolismul medicatiei tale pentru tiroida. De exemplu, daca urmezi un tratament cu estrogen, daca iei pastile anticonceptionale sau anumite antidepresive, este posibil sa ai nevoie de o doza mai mare. Deci este important sa ii spui doctorului daca iei alte pastile sau daca urmeaza sa iei alte pastile dupa ce incepi tratamentul pentru tiroida.

Gandeste-te la doza ta initiala ca la un estimat al nevoilor tale. Foarte probabil, va fi o perioada de incercare si eroare, deoarece nevoile tale de hormoni tiroidieni sunt foarte precise si vei avea nevoie doar de ajustare pana cand nivelul tau de TSH intra in limite normale. Medicul poate prescrie initial o doza scazuta deoarece prea multi hormoni tiroidieni pot cauza simptome de hipertiroidism, precum nervozitate, anxietate sau palpitatii. Daca prezinti oricare din aceste simptome, contacteaza-ti imediat doctorul.

Dupa ce s-a stabilit doza initiala, nu uita ca este posibil sa fie nevoie de cateva saptamani inainte sa constatati vreo schimbare. T4 este un hormon care actioneaza lent si este foarte probabil sa nu simiti efectele imediat. In general, intr-o perioada cuprinsa intre 4 si 8 saptamani de la inceperea tratamentului, medicul va dori sa verifice nivelul TSH-ului. Daca, la acel moment, nivelul TSH-ului tot nu este intre limite normale, medicul va ajusta doza, repetand procesul pana cand nivelul de TSH este normal si simptomele s-au ameliorat. Dupa ce s-a stabilit doza adecvata, vei face un test TSH si uneori un test pentru FT4, la intervale de sase pana la 12 luni.

Efectele adverse ale tratamentului

Este posibil sa prezinti efecte secundare de la medicamentele cu hormoni tiroidieni daca iei mai multe decat are nevoie corpul tau, ceea ce poate duce la tireotoxicoza si ar putea pune un stres suplimentar pe inima. Efectele secundare pot fi foarte grave la pacientii cu boala de inima existenta. De obicei, medicul recomanda acestor pacienti doze initale mici pe care le maresc treptat pentru a da sistemelor cardiovascular si central nervos timpul necesar pentru a se adapta la un metabolism crescut. Daca prezinti oricare din urmatoarele simptome, contacteaza-ti doctorul imediat:

• durere in piept

• ritm cardiac neregulat

• tulburari respiratorii

• simptome de hipertiroidism

Daca esti alergic(a) la colorantii folositi la medicamentele pentru tiroida, doctorul iti poate prescrie tablete de 50 mcg, care aproape intotdeauna sunt albe si fara coloranti.

Cum sa iei medicamentele

Luate o data pe zi, tabletele de levotiroxina sodica determina niveluri foarte stabile ale hormonilor tiroidieni in sange. Cel mai indicat moment pentru a-ti lua medicamentele este dimineata la prima ora pe stomacul gol, cu 30 - 60 minute inainte sa mananci, sau la 4 ore dupa ce ai mancat cina. Daca insa acest program nu ti se potriveste, cel mai important lucru este sa fii constant si sa iei pastila la aceeasi ora in fiecare zi. Daca intr-o zi ai uitat, se recomanda sa iei doza imediat ce iti amintesti. O buna modalitate de a evita sa sari peste o doza este sa folosesti un organizator zilnic de pastile.

Exista dovezi numeroase ca tabletele cu levotiroxina sodica se pot deteriora daca nu sunt depozitate corespunzator. Asigura-te ca le depozitezi departe de caldura, umezeala si lumina.

Anumite medicamente, precum suplimentele de fier sau calciu, antiacidelle si medicamentele de reducere a colesterolului pot interfera cu absorbtia de T4. Asigura-te ca ii comunici medicului toate medicamentele pe care le iei deoarece ar putea interfera cu medicatia pentru tiroida. Este posibil sa ti se recomande sa iei tableta pentru tiroida cu cateva ore inainte sau dupa aceste medicamente sau suplimente.

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu (Harvard Medical School Special Health Report, Thyroid Disease, Understanding hypothyroidism and hyperthyroidism)