Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vaccinurile anti COVID-19: despre administrare si protectie

Modul de administrare a vaccinului COVID-19 este asemanator cu cel al vaccinului gripal, sub forma unei injectii intramusculare si este nevoie de doua doze, la diferenta de patru saptamani, pentru a obtine o protectie de 95%, asa cum au aratat studiile.

Cum se administreaza si de ce este nevoie de 2 doze?

In functie de cate ori organismul este expus la virus sau in functie de numarul de rapeluri in cazul vaccinului, corpul va genera 2 tipuri de raspuns imun. Raspunsul imun primar – apare atunci cand corpul este expus pentru prima data la SARS-CoV-2 sau cand persoana este vaccinata pentru prima oara. Este un raspuns imun lent si slab si este nevoie de cateva zile pentru ca organismul sa formeze suficienti anticorpi si sa stimuleze celulele T ca sa elimine virusul. Cu toate astea, corpul va genera o memorie imunologica de lunga durata la nivelul celulelor B (care produc anticorpi) si T, datorita careia acestea isi vor „reaminti” despre virusul SARS-CoV-2.

Cand virusul SARS-CoV-2 va ajunge din nou in organism pentru a doua oara sau la a doua doza de vaccin, se va dezvolta un raspuns imun secundar. Acest raspuns imun este mai puternic si mai rapid comparativ cu raspunsul imun primar deoarece celulele B si T cu memorie sunt activate rapid. Efectul este producerea unei concentratii mai mari de anticorpi si a unui numar mai mare de celule T ceea ce face ca virusul sa poata fi eliminat mult mai rapid. In plus, se produc si mai multe celule B si T cu memorie, ceea ce intareste si mai mult memoria imunologica fata de SARS-CoV-2. Aceasta dezvoltare a memoriei imunologice este esenta modului de functionare a vaccinului

Cine vor fi persoanele vaccinate in prima linie?

Odata ce se dezvolta vaccinuri sigure si eficiente pentru COVID-19, OMS considera ca toata lumea, oriunde s-ar afla pe glob, ar trebui sa aiba acces la vaccinare cat mai repede posibil, incepand cu cei care sunt la cel mai mare risc.

In fazele initiale ale distribuirii si inainte ca productia sa poata fi intensificata, numarul de doze de vaccin disponibile va fi limitat. De aceea, s-a facut o prioritizare a persoanelor care vor fi vaccinate in prima linie cu scopul de a reduce numarul de cazuri severe si decese si de a proteja personalul din sectoarele esentiale. 

Se recomanda vaccinarea initiala a urmatoarelor grupuri de persoane:

  • Personalul medical si cei care lucreaza in domeniul asistentei sociale care au un risc direct sau indirect de a fi expusi la pacienti sau materiale infectate
  • Angajatii esentiali non-medicali: 
  • Angajati care sunt importanti pentru a continua infrastructura esentiala sau pentru a mentine acele servicii si activitati necesare zilnic populatiei
  • Angajati care prin natura meseriei nu pot efectua sarcinile de la distanta si care trebuie sa lucreze in proximitate cu alte persoane
  • Exemple de astfel de angajati: din educatie, transport, industria apei, alimentara si agricultura, energie, aplicarea legii
  • Persoanele din categoriile de risc medical - persoanele cu varsta peste 65 de ani si cei cu boli cronice:
  • Cancer
  • Boala cronica de rinichi
  • Bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC)
  • Obezitate (IMC > 30) 
  • Boli de inima severe (insuficienta cardiaca, cardiopatie ischemica, cardiomiopatii)
  • Anemie cu celule in secera (siclemie) 
  • Diabet zaharat tip 2 

Este nevoie sa port masca in timp ce sunt vaccinat?

Da, Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC - Centers for Disease Control and Prevention) din Statele Unite recomanda ca pe durata pandemiei oamenii sa poarte masca prin care isi acopera nasul si gura atunci cand vin in contact cu alte persoane din afara casei, cand merg la consulturi medicale si cand sunt vaccinati, inclusiv impotriva virusului SARS-CoV-2.

Daca deja am facut COVID-19 si m-am vindecat, trebuie sa ma mai vaccinez?

Da, trebuie sa te vaccinezi indiferent daca ai facut deja boala. Trebuie sa astepti pana te vindeci si indeplinesti criteriile de a inceta perioada de izolare (dupa 10 zile de la debutul bolii si dupa 24 de ore de cand nu mai ai febra fara sa iei antipiretice si cand alte simptome COVID-19 s-au imbunatatit). Daca ai fost tratat pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali sau cu plasma covalescenta, trebuie sa astepti 90 de zile inainte de a te vaccina. 

In prezent, nu exista suficienta informatie legata de cat timp dupa infectie pesoana respectiva este protejata de a face din nou boala. Studiile initiale au aratat ca imunitatea fata de COVID-19 nu va dura foarte mult, insa este nevoie de studii suplimentare pentru ca acest aspect sa fie inteles mai bine. 

De ce este nevoie de vaccinare daca folosim alte precautii, cum sunt distantarea sociala si purtatul mastii, pentru a preveni raspandirea viruslui?

Pentru a opri o pandemie, este nevoie sa se foloseasca toate instrumentele necesare. Vaccinurile actioneaza asupra sistemului imun, astfel incat daca vei fi expus virusului, organismul va fi pregatit sa lupte cu acesta. Impreuna cu acoperirea nasului si a gurii cu o masca si pastrarea unei distante de cel putin 1.5 m fata de o alta persoana, toate aceste masuri vor oferi cea mai buna protectie fata de COVID-19.

Daca deja am primit 2 doze de vaccin, inca mai trebuie sa port masca si sa evit contactul cu alte persoane?

Da. Specialistii au nevoie sa inteleaga mai multe despre protectia pe care vaccinul o va conferi persoanelor inainte de a decide sa schimbe recomandarile. Factori precum numarul de persoane care se vor vaccina si modalitatea de transmitere a virusului in comunitate vor afecta aceasta decizie.

Actualizare 8 martie 2021: Tinand cont despre ceea ce se cunoaste despre vaccinurile anti COVID-19 folosite in prezent pentru imunizarea populatiei generale, persoanele care au fost complet vaccinate pot reincepe sa faca unele lucruri pe care au incetat sa le mai faca din cauza pandemiei. 

Citeste aici recomandarile Centrului pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC) din Statele Unite.

Cine va plati acest vaccin?

In lume, inclusiv in Romania, vaccinul este gratuit.

Vaccinarea este obligatorie?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda impotriva vaccinarii obligatorii a populatiei, mentionand ca o mai buna abordare ar fi convingerea si castigarea constanta a increderii populatiei in acest sens.

Vaccinurile anti COVID-19 furnizeaza protectie pe termen lung?

Este prea devreme pentru a sti daca vaccinurile anti-COVID-19 vor oferi protectie pe termen lung. Sunt necesare studii suplimentare pentru a raspunde la aceasta intrebare. Cu toate acestea, este incurajator faptul ca datele disponibile sugereaza ca majoritatea persoanelor care se vindeca dupa COVID-19 dezvolta un raspuns imun care ofera cel putin o anumita protectie impotriva reinfectarii - desi medicii inca evalueaza cat de puternica este aceasta protectie si cat timp dureaza.

De asemenea, nu este inca clar cate doze de vaccin anti-COVID-19 vor fi necesare. Majoritatea vaccinurilor testate pana acum utilizeaza o schema cu 2 doze.

Actualizare 
1 aprilie 2021: Pfizer a anuntat ca vaccinul Pfizer/BionTech ofera protectie puternica impotriva COVID-19 simptomatic timp de 6 luni. Mai exact, studiul de faza 3 a evidentiat ca vaccinul are eficacitate in 91.3% dintre cazuri in preventia COVID-19 timp de 6 luni dupa a doua doza, respectiv de 100% impotriva formei severe de COVID-19, asa cum este definita de CDC (Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor din Statele Unite). 

Vaccinul Moderna ofera o protectie similara, potrivit unei scrisori medicale publicate in The New England Journal of Medicine in 6 aprilie 2021. Cercetatorii au descoperit ca „activitatea anticorpilor a ramas ridicata” la sase luni dupa a doua doza, la toate grupele de varsta.

Actualizare 10 octombrie 2021: 

Studii efectuate de Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDC) din Statele Unite au evidentiat: 

  • Eficienta vaccinurilor a scazut moderat in perioada in care varianta Delta a devenit dominanta, incepand cu data aproximativa de 20 iunie. Cu toate acestea, vaccinurile raman foarte eficiente in special in prevenirea spitalizarii si a decesului din cauza COVID-19.
  • Scaderea eficientei vaccinurilor este mai marcata la persoanele mai in varsta, cu mentiunea ca aceste persoane au fost prioritizate pentru vaccinare la inceputul campaniei, iar efectul observat ar putea fi o combinatie intre scaderea eficientei in timp, raspunsul mai slab la varste inaintate si alte variabile. Cu toate acestea, nivelul general de protectie impotriva spitalizarii pentru COVID-19 a ramas ridicat, la 86%. Vaccinurile au avut o eficacitate de 89% (85% pana la 92%) in prevenirea internarilor COVID-19 in randul adultilor cu varsta sub 75 de ani, respectiv de 76% (64% pana la 84%) in cazul persoanelor peste 75 de ani.
  • Datele studiilor au oferit „dovezi suplimentare ale puterii vaccinarii”, a declarat directorul CDC Rochelle Walensky. „Asa cum am aratat, studiu dupa studiu, vaccinarea functioneaza.”

Vor fi necesare doze de rapel de vaccin anti COVID-19?

In prezent, atat Pfizer, cat si Moderna studiaza daca este util un rapel pentru mentinerea protectiei impotriva COVID-19 dupa vaccinarea initiala, mai ales atunci cand sunt analizate variantele de virus nou aparute.

Actualizare 4 octombrie 2021

Studiile au aratat ca dupa vaccinarea impotriva COVID-19, protectia impotriva virusului poate scadea in timp si poate fi mai putin capabila sa protejeze impotriva variantei Delta. Desi vaccinarea COVID-19 pentru adultii cu varsta > 65 de ani ramane eficienta in prevenirea formei severe de boala, date recente sugereaza ca vaccinarea este mai putin eficienta in prevenirea infectiei sau a formelor simptomatice mai usoare. Dovezile emergente arata, de asemenea, ca, in randul lucratorilor din domeniul asistentei medicale si al altor lucratori din prima linie, eficacitatea vaccinului impotriva infectiilor cu SARS-CoV-2 scade in timp. Aceasta eficienta mai scazuta se datoreaza probabil combinatiei de protectie scazuta pe masura ce trece timpul de la vaccinare (imunitate in scadere), precum si infectiozitatii mai mari a variantei Delta.

Comitetul Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA/CHMP) a evaluat datele pentru vaccinul Comirnaty (Pfizer/Biontech) care au evidentiat o crestere a nivelului de anticorpi atunci cand se administreaza o doza de rapel la aproximativ 6 luni dupa a doua doza la persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani. In temeiul acestor date, la 27 septembrie 2021, Comitetul a concluzionat ca dozele de rapel pot fi luate in considerare la cel putin 6 luni dupa a doua doza pentru persoanele cu varsta de peste 18 ani.  

Doza 3 (rapel) de vaccin anti-COVID-19 este ferm recomandata:

  • Persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de varsta), persoanele din centrele medico-sociale si alte categorii vulnerabile prevazute in strategia nationala de vaccinare;
  • Persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social si din invatamant.

In plus, Comitetul Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA/CHMP) a concluzionat ca o doza suplimentara de vaccin impotriva COVID-19 cu serurile produse de Pfizer/BioNTech si Spikevax/Moderna poate fi administrata persoanelor cu sistem imunitar grav slabit, la cel putin 28 de zile de la a doua doza. Este important sa se faca distinctia intre doza suplimentara pentru persoanele cu sistem imunitar slabit si dozele de rapel pentru persoanele cu sistem imunitar normal.

Recomandarea vine dupa ce studiile au aratat ca o doza suplimentara din aceste vaccinuri a crescut capacitatea de a produce anticorpi impotriva virusului care provoaca COVID-19 la pacientii cu transplant de organe cu sistem imunitar slabit. Este de asteptat ca doza suplimentara sa mareasca semnificativ protectia impotriva COVID-19 la cel putin unii pacienti. Astfel, aceste informatii despre ambele vaccinuri vor fi actualizate si vor include aceasta recomandare si in Rezumatul Caracteristicilor Produsului.

Vaccinurile actuale ma protejeaza impotriva noilor variante de virus?

Mutatiile virusului SARS-CoV-2 sunt amenintari constante pentru protectia conferita de actualele vaccinuri impotriva COVID-19. Cele trei variante de virus care circula la nivel global si „care provoaca ingrijorare” recunoscute de Organizatia Mondiala a Sanatatii si de Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC) din Statele Unite sunt: variantele aparute pentru prima data in Anglia (B.1.1.7), in Africa de Sud (B.1.351) si in Brazilia (P.1). In general, studiile au aratat ca vaccinurile existente functioneaza foarte bine impotriva variantelor circulante anterioare de virus. Datele privind eficacitatea fata de noile variante de virus difera in functie de tipul de vaccin. Afla mai multe informatii aici.

Ce procent din populatie trebuie sa fie vaccinat pentru a se obtine o imunitate de colectiva?

Specialistii estimeaza ca populatia trebuie vaccinata intr-un procent de 70% pentru a reduce semnificativ COVID-19. Imunitatea colectiva este un termen medical folosit pentru a descrie cand un numar suficient de persoane dintr-o comunitate are protectie  - fie in urma bolii, fie prin vaccinare. Astfel, oricine din acea comunitate este protejata chiar daca anumite persoane nu au anticorpi, deoarece se intrerupe lantul transmiterii virusului. Acest procent variaza de la o boala la alta. 

Cand se va termina pandemia?

24 septembrie 2021: Partea cea mai grava a pandemiei ar putea sa fi trecut, este concluzia unor modele  de predictie efectuate de un consortiu de cercetatori din cadrul Centrului pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDC) din Statele Unite.  

„Acest declin preconizat al cazurilor depinde de o serie de factori, inclusiv de disponibilitatea vaccinurilor pentru copiii cu varste cuprinse intre 5 si 11 ani, care ar putea fi disponibile in urmatoarele cateva saptamani, precum si de numarul tot mai mare de persoane care sunt acum imunizate ca urmare a  vaccinarii sau expunerii naturale la virus. Si bineinteles, cu conditia sa nu mai apara nicio varianta noua de virus. In aceasta situatie, infectiile COVID-19 din Statele Unite ar putea scadea lent si constant pana in martie 2022, cand practic se va ajunge la cifre similare cu cele din luna martie 2020, cand virusul de-abia incepuse sa se raspandeasca de-a lungul tarii.”, a declarat Katriona Shea, profesor de biologie la Penn State University. Prof. Shea a remarcat ca vaccinarea tuturor poate juca un rol in incetarea pandemiei.

*Informatia din acest articol era corecta in momentul postarii. Datorita naturii fluide a pandemiei COVID-19, intelegerea stiintifica despre boala, precum si recomandarile si ghidurile de tratament s-ar putea sa se fi schimbat de la data publicarii originale.

Surse de informatie:

A Brief Introduction to Covid-19 Vaccines, Khusro Arastu, MD, skarastu@aol.com, December 2020 
Herd immunity and COVID-19 (coronavirus): What you need to know www.mayoclinic.org 
Herd Immunity and COVID-19: 5 Things to Know www.medscape.com  
Pfizer and Biontech confirm high efficacy and no serious safety concerns through up to six months following second dose in updated topline analysis of landmark COVID-19 vaccine study www.pfizer.com
How Long Will COVID-19 Vaccine Protection Last? Here’s What Doctors Know So Far www.prevention.com 
www.ec.europa.eu 
www.ms.ro 
www.economist.com 
www.bbc.com 
www.cdc.gov 
www.mediafax.ro
www.digi24.ro

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer