Nu toti vor fi protejati de vaccinul antigripal, dar acesta este recomandat barbatilor care au un risc crescut de a dezvolta complicatii in urma gripei..
In sezonul rece, racelile sunt frecvente si se manifesta cu senzatia de plenitudine la nivelul capului, nasul care curge, gandirea neclara si oboseala. Pe de alta parte, raceala este o problema de sanatate mult mai grava la barbati, in special in cazul celor cu probleme cardiace sau pulmonare sau cu o afectiune care slabeste imunitatea organismului. Pentru aceste persoane, gripa poate duce la internarea in spital sau chiar mai rau.
„Desi nu oricine care isi face vaccinul antigripal va fi protejat impotriva acestui virus, ar trebui totusi sa te vaccinezi deoarece vaccinarea scade riscul de a dezvolta complicatii”, afirma Dr. Jatin Dave, specialist in geriatrie la Brigham and Women’s Hospital, afiliat la Harvard. „Persoanele care sunt vaccinate antigripal au un risc mai mic sa fie internate in spital sau sa aiba nevoie de ingrijire specializata.”
Cat de eficient este vaccinul antigripal?
Dupa sezonul de gripa 2012-2013, expertii in sanatate au fost surprinsi de cat de slab a fost vaccinul antigripal in cazul protectiei americanilor mai in varsta impotriva gripei. Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bollori a estimat ca, in cel mai bun caz, vaccinul a protejat 1 din 10 persoane cu varsta peste 65 de ani impotriva tulpinii gripale H3N2 – cea care a cauzat majoritatea infectiilor de gripa in anii 2012-2013.
Acest rezultat a starnit ingrijorare, deoarece gripa, spre deosebire de raceala obisnuita, poate ucide. In ultimii 40 de ani, gripa a cauzat intre 3.000 – 49.000 de decese pe sezon. Si aproximativ 90% dintre cei care au decedat au fost varstnici. Titlurile din ziar au fost formulate simplist: De ce nu a functionat vaccinul antigripal?
Totusi, chiar a functionat – doar ca nu la fel de bine ca in oricare alt an. Intotdeauna eficienta vaccinului a crescut si scazut in anumite sezoane.
Principalii factori care determina eficienta vaccinului sunt proprietatile vaccinului in sine si cine primeste vaccinul. Vaccinul contine fragmente de virus mort sau atenuat din tulpinile pe care oamenii de stiinta prevad ca vor fi cele mai frecvente in acel an. Cu cat mai apropiata este potrivirea, cu atat mai multa protectie ofera vaccinul. Anul trecut vaccinul a inclus cele mai frecvente tulpini, dar din motive inca ramase neclare, nu a oferit o imunitate puternica persoanelor mai in varsta, in ciuda faptului ca aproape 70% dintre acestea si-au facut vaccinul antigripal.
Eficienta totala a vaccinului antigripal depinde in parte si de varsta si de starea de sanatate a persoanei care este vaccinata. In general, cu cat esti mai tanar si mai sanatos cu atat esti mai protejat. Pentru toate varstele, eficienta vaccinarii a fost de 56% anul trecut, fiind de 64% in randul copiilor. Desi vaccinul la persoanele in varsta a fost eficient doar in 9% din cazuri impotriva celei mai frecvente tulpini (H3N2), a fost eficient in 27% din cazuri la toate cele trei tulpini de gripa care au fost incluse in vaccin.
Desi vaccinarea a scazut in sezonul 2012-2013 pentru persoanele cele mai supuse riscului, chiar si protectia medie spre moderata ar putea insemna absenta oricarei vizite la medic, internarea intr-un spital sau – in cel mai rau caz – decesul.
Cand sa te vaccinezi
Vaccineaza-te la inceputul sezonului de raceli si gripa, care se intinde din octombrie pana in mai si care are de regula apogeul in februarie. Dureaza intre doua si patru saptamani sa apara imunitatea, astfel incat este posibil sa faci gripa dupa vaccinare, dar inainte ca organismul tau sa apuce sa dobandeasca imunitate.
Vaccinul antigripal stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi impotriva virusului. Poate declansa senzatia de durere la locul injectarii, febra redusa sau ameteala sau voma.
Daca vaccinul nu are efect, acest lucru se poate datora faptului ca organismul tau nu a putut construi o aparare suficient de puternica. Sistemul imunitar al persoanelor in varsta nu este de regula la fel de puternic ca cel al persoanelor mai tinere.
Ce poti face
In primul rand, ia masuri obisnuite pentru a evita infectia. Dupa ce stai impreuna cu alti oameni, spala-te pe maini cu sapun si apa sau foloseste un gel dezinfectant de maini. Evita locurile unde se stie ca se raspandeste gripa, ca de exemplu scolile, spitalele si azilele sau alte centre de ingrijire.
Daca incepi sa ai simptome de gripa, ca de exemplu febra, dureri ale corpului si greata, consulta imediat medicul. Utilizarea prompta a medicamentelor antivirale de tipul oseltamivir (Tamiflu) si zanamivir (Relenza) poate preveni aparitia complicatiilor grave de tipul pneumoniei sau poate scurta perioada de desfasurare a bolii cu cateva zile.