Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Totul despre embriologie: ce trebuie sa stii despre aceasta specialitate

embriologia1
Venirea pe lume a unui bebelus implica o multitudine de procese care au loc in uterul mamei, incepand de la momentul fecundarii ovulului pana la nasterea efectiva. Toate aceste procese pot fi, in prezent, monitorizate in detaliu, astfel incat sarcina sa se desfasoare in mod corespunzator, gratie embriologiei. In cele ce urmeaza, vei afla cu ce se ocupa embriologia, care sunt stadiile de dezvoltare intrauterina, dar si de ce este atat de importanta aceasta stiinta.

Ce trebuie sa stii despre embriologia umana?

Embriologia este o ramura a biologiei moderne si inseamna analizarea etapelor prin care se dezvolta un embrion, pornind de la momentul in care este realizat procesul de fecundare, pana la cel in care bebelusul are o forma definita.

Pentru a intelege mai bine ce inseamna embriologia, vom incepe prin a analiza radacinile termenului.

Embrionul reprezinta forma initiala a fiintelor vii, dupa ce a avut loc procesul de fertilizare. Cuvantul „embrion” provine din greaca veche si inseamna „ce se dezvolta in interior”, in timp ce sufixul „-ologie” vine de la „logos”, care inseamna stiinta. Asadar, termenul de embriologie se refera la urmarirea primei etape de evolutie a unei sarcini.

Mai exact, embriologia umana este o ramura a anatomiei si reprezinta stiinta care studiaza dezvoltarea embrionului, pornind de la momentul in care este realizata fecundarea oului, pana la sfarsitul stadiului embrionar.

Embriologie si genetica

Atunci cand un ovul este eliberat din ovar, in timpul ovulatiei, si se intalneste cu un spermatozoid, celulele se combina si formeaza un zigot. Acest proces poarta numele de fertilizare si se poate produce in urma unui contact sexual, prin inseminare artificiala sau printr-o forma de fertilizare. Zigotul incepe apoi sa se divizeze si devine o morula ( forma de mura) si apoi o blastula.

Blastula continua sa se dezvolte, rezultand, la finalul acestei etape, o structura numita gastrula.

Gastrula formeaza apoi trei straturi de celule germinale, din care vor deriva, in cele din urma, toate organele si tesuturile corpului:

  • endodermul (stratul interior) - in care se dezvolta organele digestive, plamanii si vezica urinara;
  • mezodermul (stratul mediu) - de unde vor deriva scheletul, vasele de sange si muschii;
  • ectodermul (stratul exterior) - care da nastere sistemului nervos, pielii si parului.

Practic, aceste etape se deruleaza pe parcursul primelor doua luni, de la fecundarea ovulului de catre spermatozoid. Dupa finalizarea acestor procese, incepand din saptamana a noua de sarcina, gastrula evolueaza catre stadiul de fat.

Etapele fiziologice embriologice

Dezvoltarea organismului uman se imparte in doua mari perioade: etapa prenatala si etapa postnatala.

Acestea, la randul lor, sunt constituite din mai multe stadii, fiecare avand roluri bine stabilite. In ceea ce priveste etapa prenatala, numita si „antepartum”, se disting trei perioade ale dezvoltarii organismului uman: perioada preembrionara, perioada embrionara, respectiv perioada fetala.

Perioada preembrionara

Fecundarea ovulului de catre spermatozoid este posibila doar in perioada de ovulatie, fiind intervalul in care corpul femeii este fertil. Inainte de aceasta perioada, uterul se pregateste pentru o eventuala sarcina si, dupa oprirea menstruatiei, isi ingroasa mucoasa (endometrul). Odata pregatit acest aspect, sub influenta glandei hipofize, unul dintre ovare elibereaza ovulul de-a lungul trompei uterine, unde poate fi fecundat de catre un spermatozoid.

Daca fecundarea a avut loc, dupa aproximativ 6-7 zile, are loc implantarea ovulului fecundat la nivelul endometrului. De asemenea, se produce secretia de HCG (gonadotropina corionica umana), un hormon esential in sustinerea sarcinii. Odata implantat ovulul, proliferarea celulelor continua perioada embrionara, conform etapelor descrise anterior, pana in cea de-a optasaptamana de sarcina, cand incepe perioada de fat. Perioada preembrionara, cunoscuta sub numele de faza germinativa, este prima si cea mai scurta faza a dezvoltarii embrionare. Durează de la fecundare pana in a doua saptamana de viata a embrionului.

Perioada embrionara (embriogeneza)

Asa cum o spune si numele acesteia, embriogeneza reprezinta etapa in care se formeaza embrionul („geneza” inseamna nastere). In acest interval, au loc in permanenta procese de diferentiere a celulelor, destinate pregatirii pentru formarea organelor fatului. Practic, in saptamanile cuprinse de aceasta perioada, sunt definite primele stadii ale organelor (primordiile) si ale ganglionilor, dar si sexul pe care il va avea bebelusul. Faza embrionara dureaza pana la opt saptamani de gestatie. Aspectul embrionului se schimba foarte mult in acest timp, deoarece creste cu aproximativ un milimetru zilnic. In plus, forma sa rotunjita se alungeste pana capata o silueta asemanatoare cu cea a unui bebelus.

embriologia2

Perioada fetala (organogeneza)

Intervalul cuprins intre cea de-a noua saptamana de sarcina si nastere poarta numele de perioada fetala, iar produsul de conceptie se numeste fat. Pe parcursul acestor saptamani, are loc dezvoltarea tuturor componentelor vitale ale organismului. Astfel, se pot distinge, in mod cronologic, urmatoarele stadii de dezvoltare:

  • in saptamanile 9-12 - incep sa se formeze oasele, organele genitale externe, membrele, precum si unele organe interne. Tot atunci, organismul fatului incepe sa produca urina, pe care o excreta in lichidul amniotic;
  • in saptamanile 13-16 - fatul incepe sa se miste, insa intr-o maniera insesizabila pentru mama, deocamdata;
  • incepand cu cea de-a 17-a saptamana de sarcina, mama poate incepe sa simta miscarile fatului;
  • odata cu saptamana 20, fatul incepe sa creasca in greutate si sa-si dezvolte in detaliu sistemul respirator;
  • in ultimele 8-10 saptamani de sarcina, fatul este deja bine proportionat, incepe sa dezvolte reactii neurologice si devine pe zi ce trece mai pregatit pentru nastere.

Odata cu procesul nasterii, etapele embriologice, dar si faza prenatala iau sfarsit. Din acest moment, dezvoltarea organismului are loc extrauterin si se va face treptat, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic, pana la atingerea varstei adulte. Fazele cuprinse de etapa postnatala sunt reprezentate de perioada de nou-nascut (in prima luna de la nastere), faza de sugar (pana la varsta de un an), copilaria, pubertatea, adolescenta si faza de adult (maturitatea).

In momentul in care o familie se decide sa aduca pe lume un copil, este esential sa acorde o importanta majora monitorizarii intregului parcurs, sub indrumarea unui medic specialist. Exista o multitudine de factori care pot contribui la succesul unei sarcini si, apoi, la dezvoltarea normala sau anormala a embrionului.

Pe scurt, scopul embriologiei il reprezinta dezvoltarea prenatala a celulelor sexuale, fertilizarea si dezvoltarea embrionilor, precum si dezvoltarea fetusilor. In plus, embriologia are o importanta majora in ceea ce priveste monitorizarea sarcinii, deoarece cuprinde studiul tulburarilor congenitale care apar inainte de nastere, cunoscut sub numele de teratologie.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.