“Este un aparat 2 in 1, deoarece permite efectuarea intregii game de radiografii clasice digitale si examinari radioscopice precum tranzite baritate, colangioscopii, irigoscopii sau histeroscopii. Se pot efectua orice tip de radiografii, examinari de tract digestiv (faringe, esofag, stomac, intestine), colangiografii pe tub Kehr (control dupa operatiile de colecist "fiere" pentru eventuali calculi (pietre) restanti. Alta aplicatie este histero-salpingo-grafia pentru diagnosticul infertilitatii (se vizualizeaza uterul si trompele uterine),” explica Dr Adriana Iordan, Medic primar Radiologie - imagistica medicala, Centrul de imagistica Pozimed.
De ce acest aparat
Aparatul se adreseaza tuturor categoriilor de pacienti. Un avantaj real al acestui aparat este ergonomia mesei, care se poate cobori pana la 48 cm de sol, permitand pozitionarea facila a pacientilor imobilizati in carut sau a celor supraponderali, fara a fi necesar transferul acestora. Masa de lucru suporta pana la 300 kg si permite o inclinatie de la -45 grade (pozitie Trendelenburg) pana la +90 grade. Astfel, pacientii varstnici sau cei cu dizabilitati au acces la confort sporit si siguranta datorita mesei ajustabile si a accesului facil.
“Dintre accesoriile aparatului, mentionam dispozitivul de compresie de la distanta, manevrabil din camera de comanda, pentru facilitarea tranzitului baritat. O alta dotare importanta este banda de compresie pentru reducerea grosimii segmentului examinat, respectiv a dozei primite de pacient sau pentru imobilizarea pacientilor agitati/copiilor,” completeaza medicul.
De asemenea, prin asocierea fluoroscopiei la distanta si a radiografiei, aparatul permite utilizarea crescuta a sistemului, precum si obtinerea de imagini statice sau dinamice de inalta calitate si claritate asupra componentelor anatomice prin intermediul filtrelor semi-transparente pentru a obtine un diagnostic corect, cantitate redusa de iradiere, optimizarea zgomotului, siguranta stocarii datelor, fiind potrivit pentru toate tipurile de pacienti, atat adulti, cat si copii mici - aparatul este dotat cu un program performant pentru pediatrie cu reducere suplimentara a iradierii la copii. De exemplu, in cazul copiilor, acestia au nevoi diferite fata de adulti in ceea ce priveste explorarile imagistice – prin reglarea inaltimii aparatului si accesul la programe cu doze reduse de iradiere, precum si rapiditatea efectuarii procedurii – astfel, tehnologia dRF Max furnizeaza imagini precise si eficiente, asigurand totodata siguranta celor mici.
Alte avantaje ale aparatului
• Fluxuri de lucru imbunatatite, care permit mutarea automata a tubului in pozitii prestabilite pentru anumite segmente.
• Setarea facila a protocolului de lucru, cu un click.
• Detectorul are o suprafata de 43x43 cm, ceea ce permite examinarea oricarui segment, inclusiv a pacientilor cu o conformatie voluminoasa a toracelui.
• Postprocesarea cu care vine echipat acest aparat este de un real ajutor in obtinerea unor imagini clare, favorizand identificarea facila a detaliilor anatomice.
• Posibilitate de inregistrare a imaginilor radiologice, permitand radiologului revederea acestora pentru un diagnostic corect, fara a fi necesara reexpunerea pacientului. Aceasta se dovedeste utila si pentru urmarirea evolutiei unei afectiuni prin evaluare comparativa a investigatiilor.
• Examinarile de grafie/scopie se pot inregistra pe CD/DVD sau stoca in PACS.Posibilitate de stocare a imaginilor in conditii de maxima securitate informatica.
• Posibilitatea de postprocesare, care permite optimizarea imaginii, evaluarea detaliilor.
Ce este radiografia digitala
Radiografia digitala mai este denumita radiografie digitala directa. Diferenta dintre radiografia digitala si radiografia conventionala ar putea fi comparata cu cea dintre camerele video care folosesc filtre developate intr-o camera intunecata si camerele digitale moderne. Radiografia digitala permite obtinerea, stergerea, editarea si transferul filmelor intr-un sistem computerizat care genereaza imaginile aproape simultan. Imaginile pot fi stocate digital daca pacientul are nevoie. Un avantaj major al radiografiei digitale este reprezentat de calitatea inalta a imaginilor, care determina procesarea accelerata, precum si stabilirea rapida a diagnosticului. Un alt avantaj pentru pacient este reglarea capacitatii de iradiere fara ca zgomotul sa creasca.
Ce este fluoroscopia
“Spre deosebire de radiografie, care stocheaza imaginile, fluoroscopia este o examinare dinamica, in timp real. Ideea este ca acestea doua sa fie combinate optim pentru a primi informatii in scopul diagnostic precis cu minimum de iradiere,” afirma dr. Adriana Iordan.
Fluoroscopia reprezinta o procedura imagistica de investigatie care arata pe un monitor imagini radiologice. In cadrul procedurii, razele X trec prin corp, iar imaginea este transmisa catre un monitor, pentru ca zona anatomica examinata sa fie observata in detaliu, astfel incat sa primesti diagnosticul potrivit si tratamentul eficient. Unele fluoroscopii sunt efectuate in ambulator, fara sedare – de exemplu, explorari gastrointestinale pentru examinarea esofagului, a stomacului si a intestinului subtire sau clisma baritata pentru vizualizarea colonului. In alte cazuri, fluoroscopia este efectuata in spital, sub sedare sau anestezie generala – de exemplu, in cateterizarea cardiaca necesara pentru examinarea inimii si a arterelor coronare care furnizeaza sange catre muschiul cardiac, dar si in cadrul unei interventii chirurgicale cu este cea de aliniere si fixare a oaselor fracturate.
De asemenea, fluoroscopia este utilizata si in cazul montarii stenturilor (pentru a deschide vasele de sange ingustate sau blocate) sau a angiogramelor (pentru vizualizarea vaselor de sange si a organelor).
Posibilitatea manifestarii unor reactii adverse ca urmare a fluoroscopiei sunt statistic extrem de reduse. Prin urmare, daca procedura este necesara din punct de vedere medical, riscurile iradierii depasesc avantajele pentru pacient. De fapt, riscul de iradiere este semnificativ mai redus in comparatie cu riscurile presupuse de anestezie, sedare sau tratamentul prescris.
Consultant: Dr. Adriana Iordan, Medic primar Radiologie - imagistica medicala, Centrul de imagistica Pozimed
Surse:
www.fda.gov
www.news-medical.net