Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Stresul si cancerul

Stresul si cancerul

Cancer nu este o singura boala, putand afecta oricare organ. Ceea ce au in comun este raspandirea necontrolata a celulelor anormale. In prezent, nu exista dovezi care sa sugereze faptul ca stresul cauzeaza singur cancerul.

Legatura dintre stresul cronic, sistemul imunitar si cancer

Stresul pe termen lung poate juca un rol in aparitia cancerului, prin dereglarea mijloacelor de aparare imunitare? Este o intrebare care trebuie studiata mai atent. O teorie despre aparitia cancerului sugereaza faptul ca schimbarile canceringene din celule se produc frecvent dintr-o varietate de motive, dar sistemul imunitar recunoaste celulele drept aberante si le distruge. Doar atunci cand sistemul imunitar devine ineficient, celulele canceroase sunt capabile sa se multiplice. Din moment ce stresul cronic poate deregla sistemul imunitar, acest lucru poate afecta capacitatea corpului de a contracara proliferarea necontrolata a celulelor cancerigene.

Poate ajuta gestionarea stresului?

Este prea devreme pentru a putea spune daca gestionarea stresului afecteaza riscul diverselor forme de cancer. Dar exista indicii promitatoare.

In 2008, Dr. Dean Ornish, presedintele Institutului de Cercetari in Medicina Preventiva din Sausalito, California, a publicat un studiu pilot in Proceedings of the National Academy of Sciences. Participantii la studiu au fost 30 de barbati cu cancer de prostata in stadiu incipient, non-agresiv care optasera pentru „supravegherea activa” a starii lor mai degraba decat tratamentul medical. Toti au fost de acord sa participe la programul Dr. Ornish, care combina o dieta sanatoasa saraca in grasmi cu exercitii, tehnici de reducere a stresului si suport social crescut (care, de asemenea, reduce stresul). Intr-un astfel de studiu, este imposibil de spus care este insemnatatea rolului jucat individual de fiecare din cele patru interventii asupra stilului de viata. Insa efectul combinat a fost impresionant.

Dupa trei luni in cadrul programului, un oncologist a analizat tesutul de biopsie prelevat de la fiecare dintre barbati la diagnosticare si l-a comparat cu o a doua mostra de tesut luata dupa studiul de trei luni si a constatat modificari majore in „expresia” genelor, adica activitatea diverselor gene. In toate zonele, modificarile au fost de tipul celor care pot ajuta la protejarea impotriva cancerului si a altor boli majore. Un total de 48 de gene de protectie devenisera mai active, inclusiv gena care suprima tumorile. Prin contrast, activitatea a 453 de gene care promoveaza inflamatia, bolile cardiace si cancerul a fost redusa, inclusiv genele RAN si SHOC2, care sunt clasificate ca promotoare ale tumorilor. Era pentru prima data cand un studiu a demonstrat ca modificarile de stil de viata pot afecta in mod pozitiv genele implicate in cancer. Bineinteles, mai este drum lung pana la a concluziona ca gestionarea stresului poate ajuta la prevenirea initierii sau dezvoltarii cancerului. Mult mai multe studii efectuate pe un numar mai mare de pacienti sunt necesare.

In prezent, o noua linie de investigatie interesanta este deschisa la Institutul de Medicina Minte Corp Benson-Henry in ceea ce priveste mielomul multiplu, un cancer incurabil care afecteaza celulele sangvine. Unele modificari ale genelor constatate in mielomul multiplu par sa fie opusul modificarilor genetice care apar atunci cand persoanele sanatoase aplica tehnicile de relaxare in mod regulat. Astfel, este posibil ca reactia de relaxare sa poata actiona in mod benefic asupra caile afectate de mielomul multplu. Ramane de vazut care vor fi rezultatele.

Intre timp, este clar ca gestionarea stresului poate ajuta persoanele sa controloze unele din efectele emotionale si fizice ale cancerului. Conform Centrului National pentru Medicina Complementara si Alternativa, practicarea meditatiei constiente poate ajuta la reducerea anxietatii si stresului la persoanele cu cancer, precum si la ameliorarea oboselii si a starii generale si a tulburarilor de somn. Si un mic studiu pilot asupra unor barbati care au fost supusi tratamentului cu radiatii pentru cancer de prostata a constatat ca cei care erau nelinistiti inaintea tratamentului cu radiatii au fost mai putin afectati de anxietate dupa ce au beneficiat de unul sau doua tratamente complementare – terapia prin relaxare sau terapia Reiki. Aceia care au beneficiat de terapia prin relaxare au prezentat, de asemenea, si o ameliorare a bunastarii emotionale.

Text: www.health.harvard.edu