Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sansa la o viata normala pentru un pacient seropozitiv cu cancer ano-rectal, in Spitalul Euroclinic

Viata si calitatea vietii au acum un sens cu totul si cu totul diferit pentru un tanar in varsta de 26 de ani, diagnosticat in vara anului 2019 cu o forma avansata de cancer ano-rectal (stadiul IIIC). In momentul diagnosticului, pacientul, caruia ii vom spune M, se afla sub tratament antiretroviral, fiind HIV pozitiv. Nu este usor sa primesti, la o varsta atat de tanara, doua lovituri atat de puternice precum diagnosticul cu virusul imunodeficientei umane si diagnosticul de cancer ano-rectal. Insa M a reusit sa se ridice dupa fiecare lovitura, de fiecare data mai puternic, mai optimist si mai pregatit sa infrunte ceea ce viata i-a pregatit.

Diagnosticul de cancer ano-rectal a fost greu de acceptat initial, mai ales ca insemna, la prima vedere, o amputatie de rect si imposibilitatea de a avea scaun in mod normal, fiind nevoie de realizarea unui anus contra naturii (colostoma - crearea unei legaturi intre tubul digestiv si peretele abdominal superior pentru eliminarea scaunelor). Din fericire pentru M, a ajuns printr-o recomandare la medicul chirurg Bogdan Barta, seful sectiei de Chirurgie generala din Spitalul Euroclinic, unde comisia oncologica a reusit sa gaseasca o solutie terapeutica eficienta si sigura, pastrand intacta calea naturala de eliminare a scaunului, imbunatatind considerabil calitatea vietii pacientului.

Inca de la inceput, mi s-au prezentat cele 2 solutii: extirparea tumorii si a rectului, ceea ce insemna ca urma sa traiesc toata viata cu un anus contra naturii sau doar extirparea tesutului tumoral, daca tratamentul combinat de chimioterapie si radioterapie se dovedea eficient impotriva cancerului. Nestiind cum va reactiona corpul la tratament, am trait cu aceasta neliniste aproape jumatate de an, pana in luna noiembrie 2019, cand RMN-ul si biopsia au aratat ca tumora nu mai este maligna. Ma bucur nespus ca rezultatele au fost bune, fapt care a determinat comisia oncologica sa ia decizia de a opta pentru o interventie de extirpare a tumorii, fara a amputa si rectul”, ne-a marturisit M.

Particularitatea cazului a tinut de faptul ca ne aflam in fata unui pacient foarte tanar, dar cu o imunosupresie in contextul HIV. Desi dorinta noastra a fost sa-l ajutam in evitarea unei interventii invalidante cum este amputatia de rect si a unui anus contra naturii, a trebuit sa aplicam protocoalele clasice, pe care insa le-am adaptat – doze specifice de radioterapie, chimioterapie tintita, interventii chirurgicale repetate, dar conservatorii. In acest fel, aplicand o terapie adaptata, «tailored therapy», concept ce incepe sa devina tot mai necesar, am reusit sa obtinem un rezultat foarte bun functional - pacient fara tumora, cu un control sfincterian normal, evitand amputatia rectului”, a declarat dr. Bogdan Barta, medic primar Chirurgie generala, cu vasta experienta in tratamentul chirurgical modern, minim-invaziv al afectiunilor digestive si colorectale.

Cazul lui M a fost preluat de echipa multidisciplinara din Spitalul Euroclinic in vara anului 2019. Pacientul a urmat un tratament combinat de chimioterapie si radioterapie: a facut 30 de sedinte de radioterapie, timp de aproape 2 luni de zile si 6 sedinte de chimioterapie din august 2019 pana in ianuarie 2020 (cate o sedinta pe luna, o sedinta insemnad 4 ore deloc usoare).

 „Abordarea holistica a cazului cu aportul de informatii si competenta profesionala a fiecarui membru al echipei multidisciplinare cresc sansele pentru obtinerea unui plan de diagnostic si tratament eficient pentru fiecare pacient oncologic. Fiecare caz are particularitatile sale si, in afara de conceptul medicinei bazate pe dovezi, este absolut necesara personalizarea terapiilor in oncologie mai mult decat in orice alta specialitate. Nu tratam o TUMORA, ci un OM, cu toate nevoile sale medicale, spirituale si sociale, pe care este absolut necesar sa le luam in considerare pentru succesul terapeutic. Pacientul tratat in acest caz, prin atitudinea sa pozitiva si complianta la planul de diagnostic si tratament propus, a facut parte integranta din echipa si ii multumim pentru incredere”, a explicat dr. Delia Mateescu, medic primar Oncologie medicala, adaugand ca discutarea cazurilor oncologice in cadrul sesiunilor de Tumor Board cu specialisti dedicati diverselor localizari de boala maligna este benefica pentru toti pacientii.

articol euroclinic

Dupa terminarea sedintelor de radioterapie si efectuarea unui nou RMN, in mod firesc, ar fi urmat amputatia de rect si efectuarea unui anus contra naturii definitiv. In mod normal, tratamentul chirurgical standard pentru majoritatea cazurilor de cancer ano-rectal aflate in stadii avansate de dezvoltare consta in rezectia abdominoperineala – interventie care ofera cele mai bune sanse de vindecare pentru tumorile rectale situate extrem de aproape de sfincterul anal. In timpul acestei proceduri, chirurgul indeparteaza atat tumora, cat si rectul, parti ale colonului sigmoid, inclusiv sfincterul, ceea ce inseamna si realizarea unui anus contra naturii.

Echipa multidisciplinara condusa de dr. Bogdan Barta a luat, insa, o decizie terapeutica mult mai indrazneata, care sa ii ofere lui M sansa la o viata normala, dar la fel de eficienta in tratarea afectiunii.

Din experienta clinicii, observandu-se multe cazuri cu sterilizarea tumorii rectale dupa radioterapie si chimioterapie, toti membrii echipei au fost de acord, in contextul varstei pacientului, sa nu aplicam procedura standard si sa incercam, inainte sa facem amputatia de rect, sa biopsiem multiplu tumora. Am biopsiat tumora printr-o noua interventie, toate mostrele tumorale (aproximativ 10 fragmente importante cantitativ) avand rezultat negativ. Astfel, am decis excizia transanala a intregii tumori si rezultatul examenului histopatologic a fost iarasi, pe piesa finala, unul negativ”, a explicat dr. Bogdan Barta, adaugand ca M a efectuat si chimioterapie adjuvanta postoperatorie pentru intarirea rezultatului chirurgical.

articol euroclinic

Excizia sau rezectia transanala, acum posibila si in varianta laparoscopica (TAMIS- transanal minim invasive surgery), este o procedura care poate fi folosita pentru a elimina unele tipuri de cancer rectal in stadiu incipient, care sunt relativ mici si pozitionate mai aproape de anus. Interventia se realizeaza cu ajutorul unor instrumente care sunt introduse in rect prin anus sau printr-un dispozitiv fixat la nivelul anusului care permite interventia in varianta laparoscopica, ceea ce permite evitarea unei interventii clasice cu incizii la nivelul abdomenul. In felul acesta, interventia prezinta numeroase beneficii pentru pacient, contribuind la reducerea gradului de durere si refacerea mult mai usoara post-operatorie, beneficii resimtite mai ales de pacientii cu sanatate fragila, asa cum a fost situatia de fata.  In timpul operatiei, medicul chirurg taie prin toate straturile peretelui rectal pentru a elimina tumora, precum si unele tesuturi rectale normale din jur (rezectie cu margini de siguranta). Ganglionii limfatici nu sunt indepartati in timpul acestei proceduri, astfel incat, in cazurile in care tumora s-a extins adanc in rect, pot fi recomandate postoperator sedinte de radioterapie, cu sau fara chimioterapie.

Ultimul bilant, inclusiv Imagistic (RMN), aproape la 1 an de la diagnosticarea initiala si la 4 luni de la excizia transanala, a evidentiat inexistenta tumorii si disparitia ganglionilor perirectali. M ramane intr-un program riguros de supraveghere pentru urmatorii 5 ani, insa este optimist ca lucrurile vor decurge bine.

Abordare multidisciplinara si personalizata

Cazul lui M a fost evaluat, tratat si este atent monitorizat de o intreaga echipa medicala formata din medici extraordinari, care de fiecare data pun interesul pacientului pe primul plan si care nu se fereste sa caute constant solutiile cele mai eficiente si sigure pentru pacientul pe care il trateaza.  Din echipa medicala au facut parte medici din diferite specialitati medicale:

  • Chirurgie generala: dr. Bogdan Barta
  • Oncologie medicala: dr. Delia Mateescu si dr. Cristian Gal
  • Radioterapie: dr. Vlad Stefan
  • Radiologie si imagistica medicala: dr. Dana Pavel
  • Anatomopatologie: dr. Mihai Stoicea
  • Psihologie: Elena Marinescu

In Spitalul Euroclinic, fiecare caz oncologic este evaluat de comisia oncologica formata din medici din specialitati multiple, cu experienta in patologia oncologica. Aceasta comisie se reuneste saptamanal pentru a discuta si pentru a identifica cele mai bune solutii terapeutice pentru cazul fiecarui pacient in parte.

Refuzul la tratament i-a oferit lui M o noua sansa la o viata normala

Dr. Bogdan Barta nu a fost, insa, prima optiune a lui M, dar s-a dovedit a fi cea mai buna optiune. Initial, M a mers la un alt medic, tot pe baza unei recomandari. Avea dureri constante, fara alte semne alarmante, care sa dea de banuit un asemenea diagnostic. Medicul respectiv a refuzat sa il trateze pentru ca era seropozitiv: „A fost un moment dificil...aveam un abces anal interior si simteam la atingere 2 mase tari. Primul medic, insa, a decis ca nu este cazul sa intervina, iar cand am ajuns la dl dr. Bogdan Barta situatia era serioasa, fapt pentru care la 3 zile de la consult am avut si prima interventie - biopsia prin care s-a prelevat tesut pentru analiza”.


M isi aminteste ca in niciun moment nu s-a simtit diferit in preajma echipei de medici conduse de dr. Bogdan Barta: „Sunt extrem de multumit de cum am fost primit si tratat de echipa medicala, nu m-am simtit niciodata discriminat. Atat dl doctor Barta, cat si dna doctor Delia Mateescu m-au ajutat foarte mult, m-am simtit de fiecare data ingrijit. Domnii doctori mi-au explicat fiecare pas si mi-au spus la ce sa ma astept, de fiecare data am simtit ca au timp pentru mine, desi stiam ca au un program incarcat”.

Consultanti:
Dr. Bogdan Barta, medic primar Chirurgie generala
Dr. Delia Mateescu, medic primar Oncologie medicala

Surse:
www.mayoclinic.org
www.cancer.org
www.hopkinsmedicine.org