Rujeola provoaca febra, eruptie cutanata, tuse, rinoree si ochi rosii, care lacrimeaza. Complicatiile inseamna infectie la nivelul urechii, diaree, pneumonie, afectare cerebrala si deces.
Oreionul provoaca febra, cefalee, dureri musculare, oboseala, scaderea poftei de mancare si glande salivare inflamate. Complicatiile pot fi inflamarea testiculelor si ovarelor, surzenie, inflamatia creierului si/sau a membranei care acopera creierul si maduva spinarii (encefalita/meningita) si, rareori, deces.
Rubeola provoaca febra, durere in gat, eruptie cutanata si ochi rosii cu prurit. Daca femeia insarcinata face rubeola, ar putea suferi avort spontan sau fatul se poate naste cu malformatii severe.
Te poti proteja de aceste boli prin vaccinare care este sigura si eficienta.
Efectele adverse ale vaccinului ROR
Vaccinul ROR este foarte sigur si eficient in prevenirea rujeolei, oreionului si a rubeolei. Vaccinurile, ca oricare alt medicament, pot avea efecte adverse. Majoritatea persoanelor vaccinate cu ROR nu au probleme severe in urma vaccinarii. Vaccinarea cu ROR este mai sigura decat daca faci boala - rujeola, oreion sau rubeola. Cele mai frecvente efecte adverse ale vaccinului ROR:
- Durere la locul injectiei
- Febra
- Eruptie usoara
- Durere temporara si senzatia de intepenire a articulatiilor, mai ales in cazul adolescentilor sau femeilor adulte care nu au imunitate la virusul rubeolic din componenta vaccinului
Vaccinul ROR a fost asociat cu un risc foarte scazut de convulsii febrile (convulsii sau spasme provocate de febra). Convulsiile febrile ca urmare a vaccinarii cu ROR sunt rare si nu sunt asociate cu efecte pe termen lung. Riscul de convulsii febrile se mareste pe masura ce nou-nascutul creste; prin urmare, se recomanda vaccinarea acestuia cat mai repede, conform recomandarilor.
Unele persoane pot experimenta tumefactia (inflamarea) obrajilor sau a gatului.
Vaccinul ROR provoaca rareori scaderea numarului de trombocite care poate determina o tulburare de coagulare, care trece de obicei fara tratament si nu este amenintatoare de viata.
Extrem de rar, persoana poate avea o reactie alergica severa la vaccinul ROR. Persoanele care au avut in trecut o reactie alergica amenintatoare de viata la antibioticul neomicina sau la o alta componenta a vaccinului ROR, nu ar trebui sa se vaccineze.
Informatii in detaliu privind siguranta vaccinului ROR
- Doua studii recente (Rowhani-Rahbar et al, 2013External; Klein et al, 2010External) arata ca la fiecare 10000 de copii care primesc prima doza de ROR si vaccinul varicelei in injectii separate la varsta de 12-23 de luni, aproximativ 4 vor avea convulsie febrila in intervalul de 7-10 zile dupa vaccinare. Copiii de aceeasi varsta care au primit vaccinul combinat RORV (impotriva rujeolei, oreionului, rubeolei si varicelei) ca prim vaccin impotriva acestor boli au o probabilitate dubla sa prezinte o convulsie febrila in aceeasi perioada.
- Studiile arata ca in cazul copiilor sub 7 ani exista un risc foarte scazut de convulsie febrila la 6-14 zile dupa vaccinarea cu ROR – se poate produce la 1 din 3000-4000 de copii.
- Durerea articulara este asociata cu componenta rubeolica a vaccinului ROR in randul persoanelor care nu au imunitate la rubeola. Durerea articulara si artrita temporara se produc dupa vaccinarea cu ROR mai ales in cazul adultilor decat al copiilor. Femeile prezinta aceasta reactie mai des decat barbatii. Durerea articulara sau redoarea se produc la 1 din 4 femei trecute de pubertate care nu au imunitate anterioara la rubeola; simptomele debuteaza in general in 1-3 saptamani de la vaccinare, sunt de obicei usoare si dureaza in jur de 2 zile. Aceste simptome revin rareori.
- Purpura trombocitopenica imuna (PTI) este o boala care reduce capacitatea organismului de a opri hemoragia. Se poate produce atat dupa rujeoal facuta natural, cat si dupa vaccinarea cu ROR. De obicei, nu este amenintatoare de viata. Tratamentul poate insemna transfuzie de sange si medicamente. S-a demonstrat ca riscul de PTI creste in primele 6 saptamani dupa vaccinarea cu ROR; un studiu estimeaza aparitia unui singur caz la 40000 de copii vaccinati.
- Encefalita sau inflamatia cerebrala provocata de virusului rujeolei este o complicatie a infectarii cu tipul salbatic al virusului. Desi rara, aceasta afectiune se produce aproape intotdeauna la pacientii cu sistem imun deprimat. Boala se dezvolta de obicei in decurs de 1 an de la infectia initiala, avand o rata mare de deces. Exista trei cercetari publicate in legatura cu aceasta complicatie aparuta la persoanele vaccinate. In aceste cazuri, encefalita s-a dezvoltat intre 4 si 9 luni de la vaccinarea cu ROR. Vaccinul rujeolei a fost identificat drept cauza la unul dintre aceste cazuri.
- Unii parinti sunt ingrijorati ca vaccinul provoaca autism. Semnele tulburarilor de spectru autist se manifesta in jurul varstei la care se recomanda copiilor vaccinarea cu ROR. Expertii in siguranta vaccinurilor, inclusiv specialistii de la Centrul pentru Preventia si Controlul Bolilor din SUA (CDC) si de la Asociatia Americana de Pediatrie (AAP) sustin ca vaccinul ROR nu este responsabil pentru cresterea numarului de copii cu autism.
Surse de informatie: