Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Rugaciunea repetitiva

Peste tot in lume, traditiile legate de credinta sunt la fel de profund inradacinate pe cat sunt variate. Daca aceste radacini te ajuta sa ramai ancorat, o rugaciune repetitiva scurta poate fi un mod bun de declansare a reactiei de relaxare pentru tine. Atunci cand o rugaciune are insemnatate, repetitia unei astfel de rugaciuni poate accentua reactia de relaxare si posibil si sanatatea ta. Pentru a te bucura de beneficiile oferite de o rugaciune repetitiva, este util sa crezi ca Dumnezeu este de partea ta in acest efort si i-a dat corpului tau o capacitate innascuta de a se vindeca singur. De asemenea, te va ajuta si credinta in puterea vindecatoare a abordarilor minte-corp si in special in puterea rugaciunii pe care ai ales-o ca sa te ajute.

Pastrand in minte aceste puncte, alege o rugaciune scurta preferata din credinta ta sau o fraza din aceasta pentru a o folosi ca punctul tau de concentrare atunci cand declansezi reactia de relaxare.

Exemple de rugaciuni care pot avea o insemnatate profunda sunt:

  • Domnul este pastorul meu
  • Lauda tie, Marie, plina de gratie
  • Toate fiintele sa fie pline de bucurie si pace
  • Om

Chiar daca nu apartii unei credinte religioase anume – dupa cum este cazul a 16% din americani, conform unui chestionar recent al Pew Forum – o rugaciune seculara cu insemnatate poate avea un loc anume in repertoriul tau pentru reactia de relaxare. De exemplu, poti lua in considerare alegerea unei fraze, precum „Da-mi serenitate” dintr-o versiune seculara a Rugaciunii Serenitatii.

Puterea rugaciunii si a unei vieti spirituale active

Cateva studii de mari dimensiuni sugereaza faptul ca persoanele cu o viata religioasa activa tind sa ramana mai sanatoase, sa traiasca mai mult si sa fie mai fericite. De exemplu, un articol de sinteza din Journal of the American Geriatrics a citat un studiu international realizat asupra a aproximativ 170.000 de barbati si femei din 14 tari care a constatat ca afilierea religioasa si participarea la slujbe a crescut in mod semnificativ  probabilitatea de fericire si satisfactie. Datele din doisprezece ani adunate de la 2.800 de adulti in varsta inscrisi in Studiul Yale privind Sanatatea si Imbatranirea, raportat in The Journals of Gerontology a demonstrat ca membrii congregatiilor religioase beneficiau de o instalare mai lenta a incapacitati fizice. Alte studii privind modul in care religia afecteaza sanatatea au observat mai putina ostilitate si anxietate, tensiune arteriala mai scazuta si o mai buna calitate a vietii printre persoanele cu credinta puternica. 

Insa puterea rugaciunii nu este usor de documentat. Un studiu din Annals of Behavioral Medicine a facut o selectie a cercetarilor care pretind ca religia si spiritualitatea au efecte pozitive asupra bolilor cardiovasculare si a tensiunii arteriale ridicate. Investigatorii au contestat rezultatele, citand numeroase studii de suport cu defecte sau irelevante.

Cu toate acestea, rugaciunea ofera in mod clar consolare si alinare pentru multe persoane. Comunitatile religioase pot face parte dintr-o retea sociala mai mare care mentine o persoana pe linia de plutire prin suport emotional si asistenta practica. Prin accentuarea emotiilor pozitive, credinta religioasa poate stimula reactiile fiziologice sanatoase prin intermediul cailor complexe ale sistemului nervos, similar modului in care un flux constat de ganduri negative poate declansa reactia opusa. Si, desigur, anumite religii incurajeaza obiceiuri sanatoase, precum evitarea alcoolului si a tutunului.