La varsta de 2 luni, somnul de zi al copiilor foarte activi si curiosi care nu au buton de “stop” are de suferit. Se poate insa si mai ‘rau’, caci, la 4 luni, apare prima regresie de somn care “strica” noaptea. Aceasta ne afecteaza cel mai tare.
Problema somnului de zi de la 2 luni este perceputa mai limpede de mamici, pentru ca cei mici dorm bine noaptea. In plus, ziua ies cu bebe in carut (unde, de obicei, acesta si doarme) si spera ca, la un moment dat, sa doarma si in casa, asteptand ca lucrurile sa curga de la sine.
Vine insa varsta de 4 luni si, daca pana atunci te trezeai de 1-2 ori pe noapte, crezand ca tu nu o sa fii niciodata in pielea prietenelor tale care se trezesc de 4-10 ori pe noapte, incepi sa te ‘bucuri’ si tu de acelasi tratament. Bebe poate dormi 3-4 ore si apoi incep trezirile mai frecvente. Te intrebi ce s-a intamplat, analizezi ce ai facut diferit si constati ca... nimic.
Exista insa o explicatie!
La varsta de 4-4,5 luni, au loc 2 evenimente majore:
- se maturizeaza ceasul biologic, ceea ce inseamna ca organismul functioneaza mai bine in conditii de program. Daca somnul de zi este mai prost calitativ sau copilul sta treaz mai mult decat ii este limita, somnul de noapte este influentat negativ,
- se inregistreaza un salt mental care ii creaza copilului niste asteptari. Daca acesta este obisnuit sa adoarma/readoarma intr-un anume fel, se asteapta sa se gaseasca in acelasi conditii la trezire. Cand se formeaza niste asocieri de somn care au nevoie de atentie parentala, ajutorul parintelui este necesar pentru fiecare trezire.
E important sa intelegem si de ce apar aceste treziri nocturne la aceasta varsta:
1. oboseala adunata din timpul zilei,
2. copilul nu are un program de somn ziua si calitatea acestuia este mai redusa,
3. un somn de zi plasat prea tarziu, inspre seara, il influenteaza negativ pe cel de noapte,
4. caldura/frig din mediu in care are loc somnul,
5. disconfort dentar,
6. imposibilitatea de a se intoarce de pe o parte pe alta,
7. zgomote facute de parinti (daca dorm in aceeasi camera) sau venite din alta parte.
Cand ‘trece’ regresia de la 4 luni?
Ea poate sa treaca sau sa aiba un impact mai mic daca conturam un program care sa-l avantajeze pe copil (sa nu uitam ca, daca vorbim de copii activi si foarte curiosi, acestia nu-si fac singuri un program). Trebuie sa ne asiguram ca ceasul biologic este setat si sa reducem impactul zgomotelor (folosirea de zgomot alb), sa folosim un sac de dormit (asigurand o temperatură corporala constanta) si sa lucram ziua cu ei abilitatile noi de intoarcere/rostogolire.
Poate fi regresia de somn prevenita?
Da, poate fi prevenita daca, in perioada de 2-4 luni de viata, copiii isi dezvolta asocieri de somn pozitive, care sunt in controlul copilului. Studiile arata ca putem ajuta copilul sa-si dezvolte o zona de confort care sa-i permita sa adoarma si sa se trezeasca in acelasi loc pentru a trece fara probleme la urmatorul ciclul de somn. Trebuie doar sa punem copilul de pana la 4 luni semiadormit/treaz in pat pentru ca acesta sa adoarma singur (atentie, nu vorbim de sleep training, ci de oportunitatea de a-l pune jos sa adoarma fara ajutor). Mai mult, sa nu raspundem instant atunci cand se trezeste si sa asteptam sa vedem daca reuseste sa treaca singur la urmatorul ciclu de somn. Este normal să se trezeasca in timpul noptii, caci si noi, adultii, o facem, numai ca diferenta apare la trecerea de la un ciclu de somn la altul, singur sau cu ajutor).