Prestigioasa asociatie este condusa de cercetatorul american Joanne Kurtzberg si este o retea de suport pentru dezvoltarea domeniului celulelor stem
Reteaua de sanatate REGINA MARIA detine prima si singura banca de celule stem din Romania care devine membra a Cord Blood Association (CBA), sectiunea europeana. REGINA MARIA Banca Centrala de Celule Stem s-a alaturat prestigioasei asociatii incepand cu aceasta luna.
CBA este o organizatie internationala, profesionala, non-profit, care a fost infiintata in urma cu doi ani in Statele Unite ale Americii. Din aceasta primavara, asociatia a deschis si o filiala europeana la care au fost invitate sa adere mai multe banci de prestigiu, printre care si REGINA MARIA Banca Centrala de Celule Stem.
CBA va facilita schimbul de bune practici intre bancile afiliate, dar va derula si proiecte stiintifice, educationale si caritabile. Totodata, organizatia isi propune sa furnizeze materiale educative pentru parinti in legatura cu optiunile de banking privat si public.
Cord Blood Association este condusa de Joanne Kurtzberg, reputat om de stiinta american si personalitate recunoscuta la nivel international pentru eforturile si reusitele inregistrate in studiul efectelor terapeutice ale celulelor stem. Joanne Kurtzberg este director al mai multor programe pediatrice de transplant de sange, maduva si celule stem din cadrul Duke University.
Cord Blood Association este formata din 30 de banci publice si private de celule stem din cordonul ombilical, dintre care 8 sunt din Europa. Totodata, din organizatie mai fac parte si organisme de acreditare, reprezentati ai mediului academic si producatori din domeniu.
Membrii asociatiei isi vor uni eforturile pentru dezvoltarea domeniului. Principalul obiectiv este asigurarea unor produse si servicii de calitate precum si cresterea numarului de unitati de celule stem utilizate in scop terapeutic, la nivel global.
Care sunt prioritatile Cord Blood Association?
- Calitatea unitatilor de celule stem
- Advocacy: asociatia va fi o voce activa la nivel international si va reprezenta domeniul in termeni de politici de sanatate, legislatie, reglementari si programe de sanatate publice si private
- Dezvoltarea domeniului, prin imbunatatirea accesului publicului larg la serviciile de banking si terapii celulare
- Sustinerea procesului de cercetare si dezvoltare, prin identificarea si adoptarea rapida a noilor terapii si tehnologii
- O mai buna educatie in domeniu: publicul larg, parintii si furnizorii de sanatate vor avea acces mai bun la informatii certificate
CBA isi doreste sa armonizeze reglementarile si sa promoveze siguranta si eficacitatea terapiilor, in contextul in care cadrul legislativ actual difera de la o regiune sau de la o tara la alta. Acest lucru este esential pentru ca accesul pacientilor la cele mai noi terapii si tehnologii din domeniul celulelor stem sa nu fie restrictionat.