Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Radiologia digitala – investigatia de prima intentie in afectiunile pulmonare, osoase si in traumatism

Articol de Dr. Adela Julean

Radiografia  este o investigatie imagistica ce utilizeaza razele X pentru a obtine informatii despre anumite zone sau organe ale corpului uman. Radiografia este o investigatie nedureroasa si neinvaziva. Radiografia  digitala se caracterizeaza prin folosirea unor senzori in locul filmului radiologic traditional.

Avantajele sunt reprezentate de rezolutia si contrastul exceptionale, expunerea la un nivel scazut de radiatii (care nu influenteaza calitatea radiografiei), timpul redus necesar

Unul dintre cele mai mari avantaje ale radiologiei digitale fata de cea conventionala este al calitatii imaginii radiologice. Cu ajutorul unui computer, imaginea radiologica poate fi prelucrata si astfel printata la o calitate superioara.

De asemenea, datele radiologice pot fi transferate pe CD sau DVD, sau trimise pe e-mail, astfel incat informatia devine mult mai accesibila. Un alt avantaj ar fi posibilitatea de arhivare si de creare a unui istoric pentru fiecare pacient, facilitand raspunsul post-terapeutic cu privire la starea pre- sau post-operatorie, nemaifiind nevoie ca pacientul sa prezinte toate radiografiile facute de-a lungul timpului.

Radiologia conventionala este o metoda de investigare neinvaziva dar iradianta, ce ramane in continuare un element paraclinic important, ajutand medicul clinician pentru incadrarea in diverse patologii:

  • pneumologul si medicul internist: rg de torace
  • ortopedul, neurochirurgul si reumatologul: rg de membre, bazin si coloana
  • urolog: rg renala simpla / urografie

Imaginea radiologica poate fi prelucrata, astfel incat valoarea diagnostica este maximizata.

Printarea imaginilor radiografice pe filme (daca se doreste acest lucru ulterior) astfel obtinute este net superioara filmelor radiografice conventionale.
Investigatia nu necesita o pregatire prealabila. In momentul efectuarii investigatiei, pacientul este rugat sa-si indeparteze hainele, bijuteriile, aparatele dentare mobile, ochelarii si alte obiecte metalice care pot interfera cu procedura.

Investigatiile radiologice nu sunt recomandate femeilor insarcinate. Este foarte important ca, in prima parte a sarcinii, femeia sa nu fie expusa radiatiilor, deoarece acestea pot produce mutatii la nivelul ADN-ului. In cazul pacientelor insarcinate, inainte de efectuarea unei radiografii, trebuie sa se tina cont de raportul risc-beneficiu.
Procedurile cu raze X au riscuri mici de a cauza cancer sau alte efecte adverse ale radiatiilor. Nivelul de radiatii produs in timpul unei radiografii este foarte scazut.