Isabella este o fetita de 3 ani si jumatate din New York, care nu a vorbit niciodata pana acum cateva saptamani. Fetita s-a nascut cu apraxie de limbaj, o disfunctie motorie a vorbirii, care se manifesta prin dificultati de rostire a sunetelor, silabelor, cuvintelor. In cazul copiilor diagnosticati cu aceasta boala, creierul are dificultati in a coordona si planifica miscarea partilor corpului implicate in vorbire: limba, buzele, maxilarele.
Inainte de nasterea fetitei, parintii Isabellei au luat in calcul posibilitatatea stocarii celulelor stem, in speranta ca acestea i-ar fi de ajutor fratelui, in varsta de 15 ani, diagnosticat cu aceeasi problema. Asa ca au decis sa stocheze sangele de cordon ombilical al Isabellei la o banca privata din SUA. „Am aflat ca la Duke University au fost efectuate terapii cu sange de cordon ombilical pentru apraxie si ca au avut rezultate favorabile. Am ezitat initial, dar niciodata nu poti sti ce iti rezerva viitorul”, a declarat Steven Barney, tatal fetitei, pentru publicatia Parents Guide Cord Blood.
Transfuzia de celule stem a durat doar 2 ore
Familia a calatorit la Duke University, in timp ce banca privata a trimis acolo unitatea de sange de cordon ombilical. Transportul unitatii a avut loc in conditii de maxima siguranta, la o temperatura de -190 de grade Celsius, in recipient special.
Transfuzia in sine a durat mai putin de zece minute, dupa care a Isabellei i s-au administrat fluide timp de doua ore. „Apoi am sperat pentru ce-i mai bine”, au declarat parintii. Isabella a revenit acasa după doua zile. La trei saptamani de la interventie, vorbirea fetitei s-a imbunatatit spectaculos. Primul cuvant rostit corect a fost chiar numele fratelui ei Matthew. „Inainte, nu a putut rosti niciodata numele fratelui sau, Matthew. A incercat, insa nu se putea intelege niciodata ce spunea. Fiecare litera a fost dificila pentru ea. Acum, Isabella poate spune numele fratelui sau in mod clar! De curand, a spus «Doresc sa stau acasa cu Matthew!»”, a declarat tatal fetitei.
Vorbirea Isabellei a continuat sa se imbunatateasca cu fiecare saptamana care a trecut. Numarul de cuvinte rostite corect a fost tot mai mare, iar abilitatea de a se face inteleasa s-a imbunatatit. „Fiica mea rostea unul sau doua cuvinte pe zi inainte de terapia cu celule stem din sangele cordonului ombilical. Acum este capabila sa rosteasca noi cuvinte si incearca sa repete cuvintele dupa noi. Poate sa numere pana la zece! Este o fetita inteligenta, dar dificultatile de vorbire au intarziat achizitiile ei”, a mai spus tatal.
Stocarea celulelor stem ofera confort psihic parintilor
Stocarea sangelui de cordon ombilical confera posibilitatea stocarii celulelor stem compatibile cu copilul, din punct de vedere genetic. In Romania, parintii pot alege sa stocheze sangele de cordon ombilical in banci private. In alte tari exista si posibilitatea donarii catre banci publice, ceea ce inseamna introducerea unitatilor de celule stem in registre, pe baza markerilor genetici, fiind disponibile pentru orice persoana compatibila, care are nevoie de transplant/ terapii celulare.
Stocarea unitatilor de celule stem in bancile private înseamna bancarea lor pentru uzul exclusiv al familiei. "Stocarea sangelui de cordon confera un confort psihic. Daca nu am fi stocat celulele stem ale micutei noastre, toate acestea nu ar fi fost posibile”, a mai declarat tatal Isabellei, Steven Barney.
Sursa: http://parentsguidecordblood.org/en/news/after-treatment-her-own-cord-blood-toddler-able-speak