Poti constata ca este util daca iti structurezi grijile – fie alegand doar un anumit moment din zi pentru a te ingrijora sau creand un loc in care sa iti „pastrezi” grjile. Aceste tehnici te pot ajuta sa impiedici gandurile negative si temerile sa isi faca loc in viata de zi cu zi.
Fa o pauza daca mintea rataceste, te simti coplesit sau nelinistit si pare ca nu te poti concentra. Fixeaza un cronometru la 15 minute si scrie toate motivele de ingrijorare. Insa atunci cand alarma suna, pune-ti grijile deoparte si permite-ti sa fii pe deplin prezent. Incearca sa iti accepti preocuparile si temerile fara a le judeca. Practicarea meditatiei constiente te poate ajuta in acest sens.
Daca treci printr-o perioada tumultoasa sau dificila – daca esti in mijlocul unui divort sau ai unele dificultati financiare – si grijile persista, poate fi de folos daca iti rezervi un moment special in fiecare zi pentru a-ti nota grijile.
Ia in considerare exercitiul „Gasca din sticla”
Atunci cand constati ca tragi concluzii pripite sau zabovesti asupra gandurilor negative, exercitiul „gastei din sticla” te poate ajuta sa iti contesti modul de gandire. Exercitiul isi are radacinile intr-un koan (un exercitiu prin care "pui la indoiala" un gand) foarte cunoscut, prin care ti se cere sa te gandesti cum sa eliberezi o gasca dintr-o sticla. In aceasta povestire, un oficial ii cere unui maestru Zen sa isi imagineze aceasta situatie: un barbat pune un boboc de gasca intr-o sticla, hranindu-l prin gura sticlei pana cand devine adult si nu mai are loc in sticla. Cum poate scoate omul gasca fara a-i face rau sau fara a sparge sticla? Maestrul isi imagineaza scena si apoi striga „Vezi! Gasca e afara.”
Mintea a creat aceasta problema; gasca a fost imaginata in sticla si poate fi imaginata la fel de usor in afara ei. Povestirea este o subliniere a faptului ca grijile sunt o folosire inadecvata a imaginatiei.
Data viitoare cand joci jocul celor mai pesimiste scenarii sau permiti gandurilor negative sa devina un bulgare de zapada, opreste-te si imagineaza-ti gasca. Pune-ti intrebarea: „Acest lucru este doar o gasca in sticla?” Si ia in considerare alte moduri in care te poti gandi la acea situatie.