Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Povestea lui Catrinel, una din gemenele diagnosticate cu hidrotorax fetal si operata de 3 ori in utero

Povestea lui Catrinel, una din gemenele diagnosticate cu hidrotorax fetal si operata de 3 ori in utero

“Ma numesc Otilia si sunt mamica a 3 fetite superbe si sanatoase. Poate ca nu puteam sa scriu toate acestea daca nu aveam sansa sa il cunoastem pe dl. dr. Hadi Rahimian in 2015.

Am avut o sarcina gemelara cu emotii in primele saptamani cand in saptamana 11 a trebuit sa facem biopsia de vilozitati coriale, pentru una dintre fetite care avea ecografic translucenta nucala mare. Sperietura a fost mare, dar rezultatele analizei genetice au aratat ca nu sunt probleme. Ulterior sarcina a decurs normal pana in saptamana 29, cand la ecografia de morfologie fetala doamna doctor care ne urmarea atunci sarcina ne-a spus ca plamanii uneia dintre fetite “inoata in lichid”, adica avea hidrotorax. Nu a stiut sa ne spuna daca exista rezolvare pentru aceasta problema in Romania. In noaptea aceea am cautat pe internet si am gasit articolele despre dl dr. Hadi Rahimian. A doua zi am fost la un alt doctor pentru second opinion si mi-a confirmat ca dr. Rahimian este singurul din Romania care ne poate ajuta.

Am avut o mare surpriza cand am reusit sa ma programez prin call center a doua zi. Totul a decurs foarte rapid. Dr. Rahimian ne-a explicat ce avem de facut, tot timpul ne-a dat incredere, desi in acele momente e greu sa fii incurajat. Au urmat 3 interventii intrauterine. Prima a fost pentru extragerea lichidului pentru a fi analizat si celelalte 2 interventii au fost pentru a pune cate un sunt pentru drenarea lichidului din cutia toracica in lichidul amniotic.

Dupa prima interventie, am avut inspiratia de a lua legatura pe Facebook cu una dintre mamicile care trecusera prin aceasi problema cu cativa ani in urma, Ioana Angiletta. Nu a fost greu sa ne imprietenim si chiar daca eram din localitati diferite, pot spune ca a fost zi de zi alaturi de mine vorbind la telefon, incurajandu-ma si povestind-mi din experienta ei. Dl dr. Hadi Rahimian ne-a ajutat enorm in toata aceasta perioada, sarcina era permanent monitorizata de dansul si la 37 de saptamani si 5 zile, dupa o noapte de travaliu, am nascut prin cezariana 2 fetite superbe.

 

Fetele au fost monitorizate timp de 10 zile in terapie intensiva de minunata echipa de doctori neonatologi de la Regina Maria. Ii ramanem profund recunoscatori d-nei dr. Catalina Iordan, care a fost alaturi de noi si le-a urmarit evolutia fetitelor cu o rabdare si atentie demna de admirat. Lichidul din cutia toracica nu s-a mai format si evolutia a fost foarte buna, astfel ca acum ne bucuram de cele 2 fetite jucause, vesele si foarte sanatoase impreuna cu fetita noastra mai mare. A fost o perioada grea, cu final fericit, iar toti cei care ne-au ajutat in aceea perioada au devenit pentru noi o a doua familie”.

 

Despre hidrotorax fetal

Hidrotoraxul fetal, numit si revarsat pleural, reprezinta acumularea unei cantitati anormale de lichid in pieptul unui fat. Lichidul poate fi in spatiul dintre plamani si peretele toracic (spatiul pleural) si poate fi prezent fie la un singur plaman, fie la ambii plamani.  Mai multe informatii despre tratamentul in utero al unui caz de hidrotorax fetal bilateral, realizat in premiera pentru tara noastra de dr. Hadi Rahimian, unul dintre putinii specialisti in chirurgie fetala din Romania.

Deoarece pieptul este un spatiu inchis, prezenta lichidului poate comprima plamanii si poate chiar determina deplasarea inimii din locul sau initial. Compresia plamanilor poate interfera cu dezvoltarea acestora normala in uter, ceea ce inseamna ca plamanii pot sa nu permita aportul corespunzator de oxigen (hipoplazie pulmonara). Atunci cand hidrotoraxul fetal determina deplasarea inimii (schimbare mediastinala), fatul poate dezvolta insuficienta cardiaca. De asemenea, daca hidrotoraxul fetal se agraveaza, poate provoca acumularea de lichide in alte parti ale corpului (hidropsuri fetale).

Cum se diagnosticheaza hidrotoraxul fetal

Hidrotoraxul fetal poate fi detectat in timpul unei ecografii de rutina. In cazul in care medicul ginecolog suspecteaza ca fatul poate avea aceasta afectiune, va recomanda un consult la un medic specializat in madicina materno-fetala, pentru realizarea unei examinari amanuntite. Specialistul in medicina materna-fetala poate efectua si un test cunoscut sub numele de ecocardiograma fetala, care ii va permite sa determine severitatea bolii si starea inimii fatului.

Cum se trateaza hidrotoraxul fetal

Atunci cand exista un risc mare ca hidrotoraxul fetal sa conduca la insuficienta pulmonara fetala sau disfunctie cardiaca fetala, medicii pot recomanda una dintre urmatoarele proceduri de interventie prenatala:

  • Toracocenteza fetala: sub ghidaj ecografic, medicul introduce un mic ac in pieptul fatului si dreneaza lichidul. In timpul toracentezei, medicul poate preleva o proba de lichid amniotic, care poate fi testat impreuna cu lichidul toracic, pentru afectiuni de baza care ar fi putut duce la hidrotoraxul fetal. In 10% dintre cazuri, procedura rezolva complet hidrotoraxul fetal. Cu toate acestea, in multe cazuri acumularea de lichid poate sa reapara.
  • Introducerea unui sunt toraco-amniotic: sub ghidaj ecografic, medicul introduce un tub mic special (cateter) in pieptul fatului, pentru a permite lichidului sa se scurga in cavitatea amniotica. Acest tratament amelioreaza hidrotoraxul, permite decompresia continua a pieptului fetal si ofera cele mai bune sanse de a preveni subdezvoltarea plamanilor.

Inca inainte de a se naste, bebelusii cu diferite afectiuni si malformatii congenitale complexe primesc o sansa la viata in Spitalul Baneasa, unde exista singurul Centru de Chirurgie Fetala din Romania, coordonat de dr. Hadi Rahimian, medic primar Obstetrica-Ginecologie, cu supraspecializare in Medicina Materno-Fetala. Pana in prezent, au fost efectuate peste 150 de interventii fetale, dintre care multe reprezinta premiere medicale pentru tara noastra. Fiecare caz este atent monitorizat de o echipa multidisciplinara de medici specialisti in Anestezie si Terapie Intensiva, Obstetrica-Ginecologie, Neonatologie si Chirurgie pediatrica.