Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Povestea lui Bailey – fetița care a primit o șansă la viață

Povestea lui Bailey – fetița care a primit o șansă la viață

Articol publicat de Amanda Woerner

Pulbicat la 13 ianuarie 2014

Sursa: FoxNews.com

Totul a început cu o mișcare de tip “sughiț”, când Rebecca Coates, mama fetiței abia născute, a observat că este ceva în neregula cu copilul ei. Mișcările neobișnuite ale nou-nascutei au determinat-o pe mamă să cheme asistenta medicală pentru a se asigura ca respiră normal, declara doamna Coates pentru FoxNews.com

După un consult, personalul medical a decis că totul este în regula cu fetița pe nume Bailey. Mișcările tip “sughiț” însă nu au încetat.

După ce fetița a fost externată din maternitate, mama a continuat totuși să facă investigații și a programat-o pe Bailey la o consultație neurologică.

“În urma unui RMN, am aflat că avusese un atac cerebral” a declarat Coates.

Medicii considerau că Bailey ar fi suferit un atac cerebral in utero, în momentul în care o parte din placentă s-a detașat și s-a deplasat prin cordonul ombilical ajungând până la creier. Acele mișcări neobișnuite observate de mama fetiței erau de fapt spasme generate de atac.

Primele vizite la neurolog s-au soldat cu predicții îngrijorătoare pentru familia Coates. Fetița suferise un atac cerebral în partea stânga a creierului, așa încât nu își mai putea mișca brațul drept și o parte din piciorul stâng. Unul dintre medici a prezis ca 25% din creierul fetiței a fost afectat și sunt șanse ca ea sa nu mai meargă sau să nu mai vorbească fără terapie de recuperare intensivă.

“Îmi aduc aminte că stăteam în pat și mă gândeam cum se poate șterge la ochi doar cu partea corpului care nu este afectată” o priveam speriată cum făcea acest gest, spune Coates.

Stocarea sângelui din cordonul ombilical

Când s-a nascut Bailey, Coates împreună cu soțul ei Bob, au decis să stocheze sânge din cordonul ombilical al fetiței la o bancă privată. Sângele care se găsește în cordonul ombilical al bebelușilor conține celule hematopoetice, un tip de celule care a fost folosit în tratamentele pentru leucemie și limfom. Familia Coates aflase de asemenea, ca sângele din cordon este utilizat în cercetări pentru Alzheimer – boală care există în familia lor – așa că au considerat că stocarea sângelui din cordon le-ar putea fi utilă într-o zi.

”Sincer vorbind, este mai ieftin ca un televizor, așa că voi investi cu siguranță în viitorul copilului meu”, a spus Coates. “Nu am crezut însă niciodată că le vom folosi cu adevărat”.

Chiar dacă fetița a fost înscrisă în programe de terapie pentru recuperare fizică, Coates a început să investigheze și alte variante – gândindu-se la sângele din cordonul ombilical pe care l-a stocat la nașterea fetiței. Apoi a aflat despre studiul clinic condus de dr. Joanne Kurtzberg, directorul Programului de Transplant Pediatric de sânge și măduvă de la Duke University.

În ultimii 25 de ani, programul de transplant al dr. Kurtzberg a fost deschizător de drumuri în utilizarea sângelui din cordon ombilical pentru tratarea bolilor și a leziunilor ce afectează creierul. Studii anterioare arătau că tratarea bolilor neurologice genetice la copii cu sânge de cordon ombilical de la donator aveau rezultate pozitive; însă ceea ce dr. Kurtzberg cerceta în cadrul noului program, era dacă copiii cu anumite leziuni ale creierului pot sau nu pot beneficia de un tratament cu propriul sânge din cordon ombilical.

Cu toate că Bailey nu era eligibilă pentru studiul în derulare, Coates a contactat totuși Duke University, iar rezultatul a fost că fetiței i s-a permis să se trateze în cadrul programului lor social, în afara studiului.

“Când am auzit pentru prima dată istoricul cazului, despre faptul că fetița avusese spasme încă de la început, ca nou-născut, și că în urma investigațiilor ea suferise un atac cerebral, am considerat că din punct de vedere clinic este un candidat bun pentru studiu. În plus, familia avea sângele din cordonul ombilical al fetiței stocat într-o bancă privată” a declarat dr. Kurtzberg pentru FoxNews.com

Tratamentul lui Bailey

Imediat după ce a fost selectată în programul derulat la Duke, Bailey a început terapia cu propriul sânge stocat. Procedura presupune introducerea celulelor stem din sângele de cordon ombilical pe parcursul a 15 minute pe cale intravenoasă, urmată de 2 ore de introducere a unor fluide și 3 zile de spitalizare pentru a monitoriza posibile reacții alergice. Procedura este considerată a fi foarte sigură – fiind utilizată unitatea de celule stem proprie a copilului.

Dr. Kurtzberg este de părere că celulele din sângele de cordon ombilical contribuie la inițierea semnalelor care ajută la diminuarea inflamației din zona creierului afecat de atacul cerebral. De asemenea, potențează celulele stem neurale din creier pentru a începe refacerea zonei lezate.

“Celulele stem determină semnale ce inițiază angiogeneza – formarea vaselor de sânge – și când are loc acest proces, se inițiază și refacerea zonei lezate, iar în cazul atacului cerebral, inițiază revascularizare – fluxul nou de sânge ajungând la zona lezată” a spus dr. Kurtzberg. “Toate acestea determină noi conexiuni între neuroni, între celule nervoase, și aceste noi circuite sunt responsabile pentru restaurarea funcțiilor care altfel ar fi fost alterate.

Până la vârsta de 14 luni, Bailey a beneficiat de  trei transfuzii de celule stem, iar mama sa spune că  răspunde bine la tratamente. Fetița își poate folosi ambele părți ale corpului, învață să meargă și să vorbească, având o evoluție normală comparând cu gradul de dezvoltare al copiilor sănătoși specific vârstei sale.

“Este perfect normală pentru vârsta ei. Singurul lucru pe care l-am remarcat este că are anumite preferințe legate de mâna pe care o folosește, dar asta pentru că tinde să fie stângace”, a zis Coates. “Face activități ce necesită ambele mâini, fără probleme; poate să țină în mâini o cană, poate arăta cu degetul. De obicei, un copil cu paralizie cerebrală ar avea o mână cu pumnul strâns, fără a fi capabil să îl deschidă și să îl închidă, să apuce obiecte sau să arate spre ele.”

Dr. Kurtzberg a spus că progresul fetiței a fost încurajator – fără să se știe exact cât din el s-a datorat terapiei cu celule stem din sângele de cordon și cât altor factori care au contribuit la progres.

“Bailey este bine. Ea se dezvoltă cu mai multe funcții decât indică rezultatul RMN”, a spus dr. Kurtzberg. “Părintii ei s-au descurcat minunat cu ea, asigurându-i nu doar terapia cu celule stem, dar și toate tipurile de intervenții și terapii posibile.”

Dr. Charles Law, directorul medical de la United Cerebral Palsy of Greater Birmingham,  a consultat-o pe Bailey atât înainte cât și după terapia cu celule stem din sânge de cordon ombilical și a declarat că nivelul de funcții motorii pe care le-a dobândit este remarcabil – ținând cont de mărimea zonei de creier afectate de atacul cerebral.

“Cred că aceasta este partea minunată a poveștii, când analizezi rezultatul RMN te aștepți la o hemi-pareză, te aștepți ca ea sa își utilizeze foarte puțin partea dreaptă,” a spus dr.Law. “Dar realitatea este alta, dacă nu aș fi văzut rezultatul RMN, foarte probabil nu aș fi observat că este ceva în neregulă cu ea. Din punctul meu de vedere, aceasta este partea extraordinară a poveștii: RMN-ul ei nu se potrivește cu tabloul clinic.”

Deși sunt necesare mai multe cercetări înainte de a putea declara că progresul fetiței se datorează terapiei cu celule stem din sângele de cordon ombilical, familia Coates, dr. Kurtzberg și dr.Law speră ca povestea lui Bailey să îi ajute să popularizeze beneficiile posibile rezultate din  stocarea sângelui de cordon ombilical.

Dacă știm că funcționează, trebuie să facilităm diagnosticarea din timp și prelevarea de sânge din cordon ombilical, nu pentru că o familie alege să stocheze celulele stem și pentru că își poate permite procedura, ci pentru că aceasta este alegerea corectă din punct de vedere medical și trebuie să găsim soluții pentru acoperirea acestui cost.” a spus dr. Kurzberg.

Sursa: FoxNews.com

Intrati in sectiunea Celule Stem pentru mai multe informatii despre beneficiile stocarii celulelor stem din sangele de cordon ombilical

Intrati in pagina de formular contact pentru consultanta achizitionare