Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot sa fac o radiografie in sarcina?

Pot sa fac o radiografie in sarcina?

Da, in general se considera ca este sigur pentru copil daca faci o radiografie cat timp esti insarcinata, fiind foarte putin probabil ca o radiografie diagnostica sa dauneze copilului.

Cele mai multe tipuri de radiografii – incluzand radiografiile la nivelul membrelor, craniului, dintilor sau toracelui nu vor expune uterul la fluxul direct de raze, iar purtarea unui sort si guler de protectie cu plumb va bloca posibilele raze diseminate. Singura exceptie este radiografia abdominala care expune uterul – si in consecinta copilul, la razele X. Doze mari de radiatii pot determina modificari la nivelul celulelor copilului in crestere rapida, ceea ce poate creste riscul de anomalii congenitale sau de aparitie mai tarziu in viata, a unor tipuri de cancer, cum ar fi leucemiile. Insa este bine sa retii ca doza de radiatii asociata cu radiografiile efectuate in scop diagnostic - inclusiv cele la nivelul abdomenului sau pelvisului, nu reprezinta vreun risc pentru copilul care se dezvolta.

Inainte de a face o radiografie spune-i medicului radiolog daca ai vreo suspiciune ca ai putea fi insarcinata. In functie de circumstante, ai putea face in schimb o ecografie sau un examen prin rezonanta magnetica – investigatii care nu presupun iradierea. De asemenea, daca copilul tau are nevoie de o radiografie, nu-l tine tu in brate in timpul examinarii, daca esti sau crezi ca esti insarcinata. Roaga o alta persoana sa-l tina in locul tau.

Daca ai facut o radiografie inainte sa afli ca esti gravida, retine ca riscul potential este extrem de mic. Totusi, daca ai facut tratament radioterapic pentru vreo afectiune medicala, riscul ar putea fi semnificativ. Discuta orice temere ai cu medicul obstetrician, care s-ar putea consulta cu specialistul radiolog pentru a calcula expunerea la radiatii a copilului.