Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Poate fi prevenit cancerul colorectal?

Exista multe lucruri pe care le poti face pentru a reduce riscul de a face cancer colorectal, cum ar fi modificarea factorilor de risc care pot fi controlabili. Cancerul colorectal este puternic asociat cu un stil de viata occidental.

In ultimele decenii, o serie de studii au stabilit ca exista o legatura intre cancerul de colon si dieta si stilul de viata. Screeningul regulat incepand cu varsta de 50 de ani ramane cel mai eficient mod de a reduce riscul de a face cancer colorectal.

Cunoaste factorii de risc pentru cancerul colorectal

Cunoscand ce factori de risc pentru cancerul de colon se aplica in cazul tau, poti intelege cat de crescut este riscul si poti lua masuri pentru reducerea lui. Daca riscul de a face cancer colorectal este ridicat, mergi la un control la un medic specialist gastroenterolog pentru a afla ce optiuni ai.  

Factorii care pot creste riscul de cancer de colon sunt:

  • Varsta > 50 de ani
  • Istoric personal de cancer colorectal sau polipi colonici
  • Istoric personal de boala inflamatorie intestinala (colita ulcerativa, boala Crohn)
  • Istoric familial de cancer colorectal
  • Consum frecvent de carne rosie si procesata
  • Dieta bogata in grasimi si carbohidrati rafinati
  • Consum de alcool
  • Fumat
  • Stil de viata sedentar
  • Obezitate
  • Diabet de tip 2

Masuri prin care poti preveni cancerul colorectal

Fa-ti regulat testul de screening pentru cancerul de colon.

Screeningul regulat pentru cancerul colorectal este unul dintre cele mai puternice instrumente pentru preventie. 

Medicii recomanda ca persoanele cu un risc mediu pentru cancerul colorectal sa inceapa efectuarea screeningului incepand cu varsta de 50 de ani. Persoanele care au un risc crescut, cum ar fi cele cu istoric familial de cancer colorectal sau cu istoric personal de boala intestinala inflamatorie, trebuie sa considere testarea la varste mai tinere si mai des decat populatia generala. Discuta cu medicul specialist gastroenterolog despre ce optiuni sunt recomandate in cazul tau. 
 
Pot fi utilizate mai multe tipuri de investigatii. Colonoscopia (standardul de aur), sigmoidoscopia flexibila si colonoscopia virtuala (colono-CT) sunt teste de preventie, care permit vizualizarea polipilor colonici, in timp ce testul hemocult, testarea imunohistochimica fecala si ADN-ul fecal sunt teste de detectie a cancerului de colon. Societatea Americana de Gastroenterologie recomanda ca metoda preferentiala de screening si preventie a cancerului colorectal colonoscopia, efectuata o data la 10 ani (pana la 75 de ani) incepand cu varsta de 50 de ani. 

Cancerul colorectal se dezvolta aproape intotdeauna din leziuni precanceroase denumite polipi care se formeaza la nivelul colonului sau rectului. Polipii pot fi prezenti in colon 10-15 ani inainte de a se transforma in cancer invaziv. Frecvent, nu determina niciun simptom. De aceea este important screeningul regulat care va identifica polipii si va permite rezectia (indepartarea) acestora. Astfel, cancerul colorectal poate fi prevenit. De asemenea, testele screening pot identifica un cancer colorectal intr-un stadiu precoce, cand tratamentul este cel mai eficient.

Mananca multe legume, fructe si cereale integrale. Limiteaza carnea rosie si procesata.

Cancerul colorectal este puternic asociat cu un stil de viata occidental. Un numar tot mai mare de dovezi stiintifice sugereaza ca obiceiurile alimentare influenteaza substantial riscul de a face cancer colorectal. 

Principalul aliment care creste riscul de cancer de colon este carnea rosie (carnea de vita, miel si porc) sau procesata (slanina, carnati, sunca, hot-dog, crenvursti). Se recomanda reducerea consumului de carne rosie la maxim doua portii pe saptamana sau inlocuirea cu carne de pasare (de preferat, de curte), peste si surse vegetale de proteine (soia, quinoa, legume verzi, ciuperci, alune). Zaharurile si cerealele rafinate, bogate in calorii au, de asemenea, un rol. 
 
Pentru a reduce riscul de a face cancer colorectal, mananca o varietate de legume, fructe si cereale integrale care contin vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. 

Adevarul despre fibre

Initial s-a considerat ca o dieta bogata in fibre ar ajuta la preventia cancerului colorectal. Mai multe studii recente au evidentiat ca aportul ridicat de fibre nu ofera nicio protectie impotriva acestui tip de cancer. Insa fibrele sunt importante pentru o digestie buna si pot ameliora constipatia. De asemenea, sunt asociate cu un risc mai mic de a face boala coronariana si diabet de tip 2. Se recomanda un consum de 21 de grame de fibre pe zi la femei, respectiv 30 de grame la barbati. Cel mai bine este sa obtii fibre din alimente, cum ar fi fasolea, cerealele integrale, legume si fructe.

Fa miscare regulat. 

Daca esti sedentar, este posibil sa ai un risc mai mare de a face cancer colorectal. A practica regulat o activitate fizica, cum este, de exemplu, mersul pe jos timp de 30 de minute, in ritm alert, in cele mai multe zile din saptamana, poate ajuta la reducerea acestui risc. „Alert” inseamna ca inca poti vorbi in timp ce mergi, dar ca nu poti canta. Daca inainte nu ai facut exercitii fizice in mod regulat, este recomandat sa incepi treptat. Mergi mai intai la medic pentru un control medical, mai ales daca ai peste 40 de ani, esti supraponderal sau nu ai facut miscare de mult timp.

Preia controlul asupra greutatii tale. 

A fi supraponderal sau obez creste riscul de a suferi si de a muri de cancer de colon sau rect. Discuta cu medicul despre modalitatile sanatoase care sa te ajute sa atingi obiectivul de scadere in greutate. Este recomandat sa slabesti treptat, reducand numarul de calorii pe care le consumi si crescand durata exercitiilor fizice pe care le practici. 

Nu fuma. 

Fumatorii sunt mai predispusi decat nefumatorii sa dezvolte si sa moara din cauza cancerului colorectal. Multi fumatori doresc sa se lase de fumat, dar nu stiu cum sa procedeze. Nu este recomandat sa te bazezi numai pe vointa. De altfel, renuntarea la fumat nu este un test al vointei tale. Implica elaborarea unui plan, alegerea zilei din care sa nu mai fumezi si a modalitatii de a te lasa de fumat. 

Bea alcool moderat, sau deloc.

Consumul de alcool a fost asociat cu un risc crescut de a face cancer colorectal. Cel mai bine este sa nu bei deloc alcool. Societatea Americana a Cancerului defineste consumul moderat de alcool nu mai mult de o portie pe zi pentru femei si 2 portii pentru barbati. 1 portie de alcool inseamna: 350 ml de bere, 118 ml de vin si 30 ml de bautura alcoolica tare (tarie).

Preventia cancerului colorectal la persoanele cu risc ridicat

Rolul medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Studiile au aratat ca persoanele care iau in mod regulat aspirina sau alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofen si naproxen, prezinta un risc mai scazut de a face polipi colonici si cancer colorectal. Insa nu este clar in ce doza si care este durata de timp necesara ca aceste medicamente sa reduca acest risc. Mai mult, administrarea acestora poate avea efecte secundare serioase, cum ar fi o hemoragie digestiva cauzata de iritarea mucoasei stomacului sau producerea unui ulcer gastric. 

De aceea, Societatea Americana a Cancerului nu recomanda la persoanele cu risc mediu administrarea AINS, doar cu scopul de a reduce acest risc. Totusi, la unii pacienti cu varsta > 50 de ani cu boli cardiovasculare, pentru care aspirina este benefica, aceasta poate avea si avantajul suplimentar de a reduce riscul de cancer colorectal. Daca ai un risc ridicat de cancer colorectal, inainte de a incepe administrarea AINS in mod regulat, mergi la un consult la medicul gastroenterolog pentru a determina daca aceste medicamente sunt sigure in cazul tau. 

Surse de informatie:

  • www.ncbi.nlm.nih.gov 
  • www.cdc.gov
  • www.cancer.org
  • www.health.harvard.edu
  • www.mayoclinic.org 

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.