Colaborarea multidiciplinara medicala este masurabila, iar unitatea de masura este … viata. Un fapt banal - un tanar care se adreseaza medicului, cu simptome aparent banale – simple dureri de spate, s-a dovedit a fi un fapt iesit din comun – o boala rara, amenintatoare de viata, pentru diagnosticarea si tratarea careia a fost necesara cooperarea multidisciplinara si utilizarea celor mai moderne tehnici si proceduri medicale.
Un barbat in varsta de 30 de ani s-a prezentat pentru o consultatie in Policlinica Baneasa, Regina Maria, acuzand dureri de spate persistente, care debutasera cu aproximativ un an in urma, pentru care a urmat, cu recomandare medicală, tratament simptomatic, fara rezultate evidente in reducerea durerii.
Provocari in stabilirea diagnosticului depasite prin colaborare multidiciplinara
Desi la prima vedere simptomatologia era simpla – durere de spate, fara alte semne de gravitate asociate, sugerând mai degrabă o afecțiune musculara (care se intalneste frecvent la barbatii tineri, care fac efort fizic), cazul tanarului a fost abordat de medic cu cea mai mare seriozitate, s-a efectuat examenul clinic si au fost indicate investigatii suplimentare, astfel incat sa se poata stabili cu obiectivitate un diagnostic corect.
Radiografia toracica a evidentiat prezenta unei formatiuni tumorale la nivelul mediastinului. “Dupa efectuarea radiografiei, am discutat in primul rand cu dr. Cristina Bilbaie medicul imagist. Am solicitat si opinia colegului meu, dr. Dan Dimitriu, medic specialist medicina interna. Am fost de acord ca este vorba de o tumora, ceea ce necesita un consult chirurgical. Am trimis pacientul catre dr. Felix Dobritoiu, medic chirurg cu experienta in utilizarea tehnicilor chirurgicale minim invazive pentru tratamentul afectiunilor toracice. Este vorba de colaborare, fara doar si poate, pentru ca punem sanatatea pacientilor nostri pe primul plan, intotdeauna” dr. Mariana Toma, medic specialist medicina generala in cadrul Policlinicii Baneasa, REGINA MARIA.
Investigatii pre-operatorii complete. Plan operator avansat.
In cadrul Departamentului de chirurgie toracica din PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL s-a evaluat cazul din punct de vedere medical, s-au efectuat investigatiile necesare pentru evaluarea riscului anestezic si stabilirea abordarii terapeutice optime: de la analize de laborator, pana la investigatii imagistice. In urma investigatiilor efectuate, s-a stabilit cu certitudine că există o localizare unică a tumorii.
Datorita faptului ca tanarul a avut o singura tumora, cu lipsa simptomatologiei generale si cu minima afectare a altor parametrii generali ai organismului, board-ul oncologic multidisciplinar al spitalului PONDERAS a recomandat tratament chirurgical. Echipa de medici condusă de dr. Felix Dobritoiu, medic specialist chirurgie toracica, a optat pentru indepartarea chirurgicala prin abord minim invaziv a acestei tumori unice.
Abordul chirurgical clasic, utilizat pentru indepartarea tumorilor localizate in mediastin, aceasta fiind si localizarea tumorii respective, este toracotomia sau sternotomia, in functie de pozitia tumorii. Abordarea clasica avea ca dezavantaje majore, incizia mare, cu risc important de sangerare si necesitatea departarii coastelor sau taierea sternului ceea ce determina un grad important de durere postoperator, cu o perioada de recuperare lunga si spitalizare mai indelungata pentru pacient.
Medicii din cadrul Departamentului de Chirurgie Toracica din Ponderas Academic Hospital au experienta în aplicarea metodelor chirurgicale minim invazive moderne (chirurgie video-asistata VATS si robotica -RATS) si au posibilitatea de a utiliza cele mai noi si moderne echipamente disponibile astfel incât să efectueze aceste interventii in conditii de siguranta, sistemul robotic da Vinci Xi fiind in prezent cea mai avansată platformă robotica existentă la nivel mondial.
Abordarea tumorii cu cele mai moderne mijloace terapeutice: chirurgia robotica
In aceste conditii, echipa de medici a decis că utilizarea abordului robotic este net superioara ca beneficii fata de o interventie chirurgicala clasica, propunand aceasta solutie terapeutica pentru rezectia tumorii. S-au avut in vedere avantajele utilizarii chirurgiei robotice toracice pentru pacient: acuratețea disecției orientate tridimensional și cu înaltă rezoluție, gradul redus de durere post-operatorie cu scaderea necesitatii de a utiliza analgezice si mobilizare mai rapida, reducerea riscului de hemoragie intraoperatorie.
Rezectia totala a tumorii toracice prin abord robotic
Localizarea tumorii, o tumora cu diametre de aproximativ 5 cm, situata in mediastinul posterior, a fost provocatoare din punct de vedere chirurgical, datorita aderentelor stranse la coloana vertebrala, la coaste si muschii intercostali si datorita vascularizatiei puternice. Utilizarea chirurgiei robotice a permis ca tumora sa fie rezecata cu un grad inalt de precizie si cu limitarea hemoragiei intraoperatorii.
Dr. Felix Dobritoiu, explica de ce utilizarea celor mai avansate metode ale chirurgiei moderne a avut avantaje incontestabile pentru pacient: “Formațiunea tumorala excizata era de fapt un "ghem" de vase de sange si vase limfatice, care avea pediculi vasculari multipli (surse vasculare) si aderente dure la structurile anatomice învecinate. Disectia s-a efectuat dificil, atat datorita poziției inalte a tumorii la nivel mediastinal, cat si datorita acestor vase de sange foarte aderente. Imaginea tridimensionala marita a campului operator- superioara imaginii din VATS - si augmentarea preciziei chirurgicale, sunt doua dintre avantajele chirurgiei robotice care, in mod particular pentru aceasta interventie, m-au ajutat sa disec suprafata formațiunii tumorale si sa tratez fiecare pedicul vascular in parte, fara hemoragie importanta.”
Avantajele abordului robotic in tratamentul tumorilor localizate mediastinal
Printre avantajele utilizarii tehnologiei robotice pentru tratamentul tumorilor mediastinale se numara asigurarea unui acces chirurgical mai facil la spațiul mediastinal limitat și posibilitatea indepartarii in siguranta a tumorilor, cu mai puține traume, mai putine complicatii, scurtarea perioadei de spitalizare postoperator și recuperare mai rapida a pacientilor, in comparatie cu rezultatele abordului classic, deschis.
Operatia s-a incheiat dupa aproximativ trei ore, fara sa se inregistreze vreun incident sau vreo complicatie, tumora fiind rezecata si scoasa in intregime, fara sa fie lezate vasele si nervii de la nivelul mediastinului. Utilizarea abordului robotic a permis o recuperare rapida a tanarului dupa interventia chirurgicala. Desi a fost vorba de o interventie majora, pierderea sangvina intra-operatorie a fost minima, tanarul s-a putut mobiliza cu rapiditate si in a treia zi post-operator a fost posibila externarea. Cu cat situatia medicala este mai complexa, cu atat chirurgia robotica este mai avantajoasa si cu rezultate pozitive mai evidente.
Diagnosticul histopatologic - provocare pentru echipa de medici anatomo-patologi
Tumora rezecata a fost o forma de boala rara, boala Castleman, forma unicentrica, o afectiune limfoproliferativa (afecteaza in primul rand nodulii limfatici, dar poate da determinari si in alte tesuturi si formatiuni anatomice ale organismului), care are frecventa de aparitie egala pentru femei si barbati si a carei etiopatogenie nu este stabilita cu exactitate. Excizia chirurgicala a tumorii unice reprezinta tratamentul curativ.
Diagnosticul anatomopatologic al acestei boli a fost determinat in cadrul laboratorului Santomar din Reteaua de Sanatate REGINA MARIA.
Dr. Nona Bejinariu, Medic Sef Laborator Santomar Oncodiagnostic, Regina Maria, Cluj-Napoca relateaza despre provocarile stabilirii diagnosticului histopatologic:
“Acest caz complex nu ar fi putut fi rezolvat fara o colaborare exemplara intre specialistii clinicieni- care se afla in prima linie de lupta impotriva patologiilor pacientilor, in contact direct cu pacientul si problemele sale- si medicul anatomo-patolog -care poate privi in detaliu problemele diagnostice, dar care nu are la dispozitie intreg contextul de manifestari ale unei boli.
Boala Castleman este o boala rara, in care acumularea de experienta atat clinica, cat si anatomo-patologica este dificila. Totusi, printr-o buna colaborare intre diferite specialitati, printr-un panel extins de teste imunohistochimice complementare si prin coroborarea cu analizele paraclinice, se poate ajunge la diagnostic corect, totul spre beneficiul pacientului.
Acest caz clinic este un bun exemplu pentru felul in care putem depasi dificultatile cu care se confrunta anatomia patologica-atat medicul, cat si intreg laboratorul-in activitatea de zi cu zi. Medicul anatomopatolog este nevoit sa actioneze intr-un mediu informational extrem de imprecis, fiind antrenat in urma unei indelungate practici profesionale, sa ia decizii pe baza unei cantitati limitate de date clinico-paraclinice.
Un alt atu in obtinerea unui diagnostic corect reprezinta dotarea de nivel inalt de care beneficiaza laboratorul Santomar si posibilitatea consultarii permanente intre medicii anatomopatologici care lucreaza aici, fiecare venind cu experienta proprie.
Laboratorul Santomar dispune de o echipa experimentata si valoroasa de medici specialisti anatomo-patologi care stabilesc un diagnostic precis prin examinarea tesuturilor la microscop. Se asigura, astfel, suportul decizional pentru ca medicii clinicieni sa aleaga cea mai potrivita alternativa terapeutica. Experienta medicilor in stabilirea cu precizie a diagnosticului este augmentata de posibilitatea utilizarii echipamentelor de laborator avansate tehnologic de care dispune Laboratorul Santomar.
Colaborare si performanta – atribute ale ingrijirilor de sanatate in cadrul Retelei de sanatate REGINA MARIA
Parcursul pacientului de la diagnostic pana la tratament s-a efectuat cu rapiditate si precizie, colaborarea dintre medici si profesionalismul fiind aspectele esentiale care au contribuit la obtinerea celui mai bun rezultat.
In cadrul Retelei de Sanatate REGINA MARIA pacientii beneficiaza de cele mai noi abordari diagnostice si terapeutice, de respectarea protocoalelor medicale, de comunicare deschisa dintre si cu medicii, de expertiza si atentia medicilor specialisti.
Departamentul de Chirurgie Robotica din PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, dispune de o echipa cu o experienta de peste 1200 de cazuri operate cu ajutorul chirurgiei robotice. Dispunem de cel mai avansat sistem de chirurgie robotica din lume – Robotul da Vinci Xi si oferim o gama extinsa de interventii chirurgicale minim-invazive robotice pentru: chirurgie oncologica, chirurgie digestiva, urologie, ginecologie si chirurgie toracica.
Consultanti:
- Dr. Felix Dobritoiu, Coordonator Departament Chirurgie Toracica, Ponderas Academic Hospital
- Dr. Nona Bejinariu, Medic Sef Laborator Santomar Oncodiagnostic, Regina Maria, Cluj-Napoca
- Dr. Mariana Toma, Medic specialist medicina generala, Policlinica Baneasa, Regina Maria
Surse de informatie:
How to get the best from robotic thoracic surgery. Ricciardi S, Zirafa CC, Davini F, Melfi F. J Thorac Dis. 2018;10(Suppl 8):S947–S950. doi:10.21037/jtd.2018.03.157
Robot-assisted thoracoscopic surgery for mediastinal masses: a single-institution experience. Chen K, Zhang X, Jin R, et al. J Thorac Dis. 2020;12(2):105–113. doi:10.21037/jtd.2019.08.105
Robotic video-assisted thoracoscopy: minimally invasive approach for management of mediastinal tumors. Radkani P, Joshi D, Barot T, et al. J Robot Surg 2018;12:75-9. 10.1007/s11701-017-0692-2
Current status and evolution of robotic-assisted thoracic surgery in Germany-results from a nationwide survey. Möller T, Egberts JH, Eichhorn M, et al. J Thorac Dis. 2019;11(11):4807–4815. doi:10.21037/jtd.2019.10.48