Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Plansul bebelusului – sfaturi pentru parinti

Articol de Dr. Ilie Sora Medic primar Pediatrie
Plansul bebelusului – sfaturi pentru parinti

Plansul bebelusului este un act firesc si reprezenta unul dintre modurile de exprimare specific acestei etape de viata. Prin plans, bebelusul isi semnalizeaza nevoile, disconfortul, nemultumirea – plansul este singurul mod de comunicare pentru copilul mic.

Il lasam sa planga?

Cand sugarul incepe sa planga, este natural si normal ca mamei sa i se activeze instinctul matern, care ii transmite ca trebuie sa fie langa el si sa-l linisteasca.

Aderenta la atitudini de genul “lasa-l sa planga, ca ii face bine” poate avea efecte nocive de tipul sindromului SHP -sindromul hohotului de plans, totul culminand cu cianozarea tegumentelor, apnee (oprirea respiratiei) sau pierderea cunostintei.

De ce plange?

Un lucru este cert: sugarul nu plange fara motiv! Cele mai frecvente motive sunt:

  • Ii este foame
  • Ii este frig sau cald
  • Nu se simte confortabil in hainutele ude sau prea stranse
  • Este plictisit si are nevoie de atentie
  • Este obosit

Metode de linistire

Dupa ce a fost identificat motivul care a provocat plansul, dar chiar si in cazul in care nu a fost depistata nevoia nesatisfacuta, exista cateva modalitati clare si sigure de a linisti plansul bebelusului.

Imbratisarea

Primul si cel mai uzitat si cu rezultate maxime este luarea bebelusului in brate, tinut la piept pentru a simti bataile inimii noastre, cu efect calmant pentru el. Caldura imbratisarii, mirosul matern imediat recunoscut de bebelusi vor avea un efect miraculos in linistirea acestuia.

Muzica

In special asa-numitele "sunete albe" de tipul susur de apa, fosnet de padure, ciripit de pasarele reprezinta o alta modalitate de linistire. Este binecunoscut ca muzica de calitate le trezeste copiilor sentimente pozitive, ii linişteşte si, în acelasi timp, contribuie la dezvoltarea memoriei, a limbajului, a creativitatii.

Masajul

Masajul bebelusului pe burtica sau spate, cu atingeri usoare si circulare, are efect relaxant, inducand starea de somnolenta. Folosirea unor uleiuri pentru masaj speciale pentru bebelusi nu pot decat sa linisteasca plansul acestuia.

Echilibrul psihic al mamei

Starea psihica a mamei are o mare influenta asupra bebelusului. O mama agitata psihic, ingrijorata exagerat, nesigura in relatia cu bebelusul va transmite aceste stari si acestuia, motiv pentru care pot aparea pusee de plans. Este bine de stiut ca la acest stadiu evolutiv bebelusul actioneaza precum un burete, absorbind emotiile din jurul sau fara nici un filtru. Asadar, o mama echilibrata psihic, stapana si sigura in relatie cu copilul ei va reusi sa opreasca plansul bebelusului si chiar sa il anticipeze.

In concluzie

Cel mai bun remediu pentru oprirea plansului la bebelusi este imbratisarea mamei, calmul acesteia si respectarea unui program de hranire adecvat varstei.

Daca plansul nu se opreste dupa aplicarea acestor metode, cu siguranta ca avem de a face cu o cauza mult mai profunda a plansului, caz in care se recomanda vizita la medicul pediatru.