Intrebari ale pacientelor si raspunsuri ale medicilor din SPITALUL REGINA MARIA CLUJ despre sarcina si nasterea in contextual pandemiei de coronavirus.
1. Se vor testa pentru SARS COV 19 toate gravidele inainte de a intra in sala de nasteri?
Conform protocolului existent in Spitalul REGINA MARIA Cluj, se testeaza, fara exceptie, toti pacientii care urmeaza sa fie internati in spital.
2. Ce se intampla cu pacientele care au semnat contract de nastere cu REGINA MARIA si sunt depistate pozitiv cu SARS COV 19?
Conform comunicatului de presa de la Ministerul Sanatatii*, din 17 Martie 2020 Clinica Ginecologie 1 din Cluj a fost desemnata sa preia toate eventualele cazuri ale femeilor gravide infectate cu noul coronavirus.
Prin urmare, toate pacientele insarcinate care au fost diagnosticate cu noul coronavirus, vor fi indrumate pentru nastere catre Clinca Ginecologie 1 (str. Clinicilor 3-5, Cluj-Napoca, 0264-592 771).
Daca afectiunea persoanei insarcinate este de natura respiratorie si nu de nastere imediata, va fi indrumata spre Clinica de Boli Infectioase, in vederea investigatiilor suplimentare.
Toate pacientele insarcinate care au intrat in contact cu o persoana diagnosticata pozitiv cu COVID 19 vor urma procedura de a anunta DSP si a solicita testarea ca sa poata ulterior sa fie directionate catre maternitatea in masura sa le asigure nasterea. Declaratia pacientelor insarcinate cu privire la un eventual diagnostic cu COVID 19 dar si a celor care au intrat in contact cu o persoana infectata cu noul coronavirus se face cu maxima responsabilitate atat catre DSP, dar si catre medicul curant, exclusiv telefonic.
Desigur, in cazul in care o pacienta care a semnat contract cu REGINA MARIA este nevoita sa anuleze contractual de nastere din motiv de infectie cu COVID 19, i se va returna integral suma de plata achitata, aceasta fiind nevoita sa nasca in alta unitate medicala independent de vointa ei.
3. Personalul medical din Spitalul REGINA MARIA Cluj lucreaza si in maternitatile de la stat (Ginecologie1 sau Dominic Stanca)?
Nu, echipa de medici care asista nasterile din aceasta perioada isi desfasoara activitatea exclusiv in Maternitatea Spitalului REGINA MARIA Cluj.
4. Personalul medical din spitalul Regina Maria este testat pentru Covid?
Am luat măsuri sporite de protecție și igienă, facem triaj epidemiologic zilnic iar cei care prezinta simptomatologie sunt testati.
Suntem, astfel, proactivi si punem pe primul loc siguranța pacienților și a personalului medical.
5. Dacă lucrurile se inrautatesc la nivel național, exista posibilitatea sa fiti transformat în spital care preia cazuri Covid? Cum s-a întâmplat cu Polaris
Urmarim cu atentie dinamica evolutiei pandemiei de coronavirus si vom comunica pacientilor nostri orice modificare care ar putea aparea in structura sau destinatia spitalului, cauzata de factori independent de vointa noastra.
6. In cat timp se afla rezultatele testelor?
Procesam toate probele primite in laboratorul Genetic Center al REGINA MARIA din Cluj, iar timpul de emitere al rezultatelor este de maxim 24 de ore.
Incercam sa oferim rezultatul intr-un termen cat mai scurt, constienti fiind de faptul ca timpul este extrem de pretios in lupta cu virusul. In prezent, testele RT-PCR pentru COVID 19 se proceseaza in laboratoarele REGINA MARIA din Bucuresti si Cluj, capacitatea Retelei noastre fiind de 700 teste/zi. Prelucrarea acestora se realizează la solicitarea instituțiilor și a spitalelor publice din diverse zone ale tarii, a centrelor de dializă, precum și pentru pacienții programați la intervenții chirurgicale în cadrul spitalelor REGINA MARIA.
7. Daca pacienta naste inainte de a fi primite rezultatele testelor pentru Corona, ea poate avea contact cu copilul sau vor fi asteptate testele?
Conform procedurii din Spitalul REGINA MARIA Cluj, toate pacientele sunt testate de COVID-19 inainte de nastere. Insa, in cazul nasterii naturale, rezultatul testului va fi disponibil cel mai probabil dupa nastere. Pana la primirea rezultatului, pacienta va fi pe un circuit izolat si pentru siguranta ei si a copilului, doar in momentul in care rezultatul testului este negativ, mama poate sa intre in contact cu nou nascutul.
Potrivit publicatiei Lancet, desi nu se cunosc multe informatii privind efectele coronavirusului, un studiu minor efectuat in Wuhan, China care a inclus noua femei insarcinate diagnosticate cu COVID-19, nu a evidentiat ca virusul sa determine reactii severe la nou-nascuti sau sa fie transmis de la mama la fat.
Virusul care determina COVID-19 se raspandeste in principal prin contact apropiat cu persoana infectata prin intermediul particulelor respiratorii (stropii din stranut etc.). Ramane insa necunoscuta informatia ca o femeie insarcinata si diagnosticata cu COVID-19 ar putea transmite virusul fatului sau nou-nascutului pe cale verticala (inainte, in timpul sau dupa nastere). Totusi, in cazurile putin numeroase de nou-nascuti din mame cu COVID-19, niciunul dintre acestia nu a fost testat pozitiv la virusul care determina COVID-19 la nastere. Totodata, virusul nu a fost depistat in mostre de fluid amniotic sau in laptele matern. Cu toate acestea, fiind extrem de contagios, virusul poate sa fie transmis la copil prin contact direct.
8. Intrarea tatalui in maternitate este exclusa in mod absolut?
Din grija pentru sanatatea mamei si a nou-nascutilor, am luat masuri stricte pentru a impiedica aparitia virusului in Spital si depunem eforturi majore pentru a pastra un mediu cat mai curat si necontaminat.
Suntem convinsi ca siguranta mamei si a copilului sunt mai importante, cu atat mai mult in aceasta perioada, prin urmare interzicem accesul apartinatorilor si al tatalui in maternitate si ne bazam pe intelegerea si ratiunea pacientilor nostri.
9. Ce masuri de protectie a luat Spitalul REGINA MARIA Cluj pentru a nu avea infectari cu coronavirus?
Pentru a evita situatii care sa duca la inchiderea sau carantinarea maternitatii, avem mai multe filtre:
Triaj riguros al pacientelor de la internare si izolare pentru orice fel de suspiciune pana la confirmare sau infirmare
Toate masurile de curatenie si dezinfectie deja cunoscute
Testarea tuturor pacientelor anterior internarii. Maternitatea nu are voie sa interneze decat paciente fara risc de infectie, dar si pe acestea le testam anterior internarii, pentru a scadea sansa aparitiei unei infectii in spital
Triaj epidemiologc al personalului in fiecare zi
Am preluat implementarea unor protocoale internationale cu echipamentul de protectie care trebuie sa fie purtat de fiecare membru al personalului in diferite zone din spital (triaj, camera de garda, salon, bloc operator,etc), pentru a asigura protectia acestuia.
In acest fel, scade foarte mult sansa ca o persoana aflata in SPITALUL CLUJ sa fie infectata COVID si sa fie in contact cu persoane neprotejate, acesta fiind motivul care poate duce la carantinarea unui spital.
De asemenea, este de retinut ca personalul medical care intra in contact cu pacienti suspecti/ confirmati dar poarta echipament de protectie NU este considerat personal la risc. (Conform Institutului National de Sanatate Publica si Centrul Nationat de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, autoritatile care elaboreaza ghidurile si protocoalele de triaj si protectie pentru personalul medical)
10. Primiti paciente noi? Daca da, care sunt medicii la care pot apela? Mentionez ca sunt in saptamana 33 de sarcina si am nevoie de un back up, in situatia in care nu pot naste cu medicul meu, la spitalul stabilit.
Medicii din Spitalul REGINA MARIA Cluj pot sa preia paciente care nu au fost urmarite la noi in spital pana in saptamana 37 de sarcina, astfel incat sa fie timp suficient pentru protocolul de monitorizare, consult prenatal si screening infectios. Detalii va pot oferi consultantii nostri, accesand acest link
11. Care este regimul nasterii pentru o persoana care nu are nici o relatie contractuala cu REGINA MARIA si nu a fost sub supravegherea unui doctor din REGINA MARIA?
Echipa de consultati se ocupa de preluarea tuturor solicitarilor si cu siguranta ei vor oferi solutii pacientelor tinand cont de intregul context. Acesta este un link la care poate orice pacienta sa isi lase datele in siguranta si sa fie contactata in cel mai scurt timp.
12. Infectarea mamei cu COVID-19 in timpul sarcinii, poate afecta bebelusul?
13. Au femeile insarcinate diagnosticate cu COVID-19 risc crescut de complicatii in sarcina?
Deocamdata nu exista informatii privind posibile complicatii la femeile insarcinate care au fost diagnosticate cu COVID-19. Pierderea sarcinii, inclusiv avortul spontan sau decesul fatului au fost observate in cazuri de infectie cu alte coronavirusuri (SARS-CoV si MERS-CoV).
Febra inalta in timpul primului trimestru de sarcina poate sa creasca riscul de anumite malformatii congenitale. Ce trebuie retinut si aplicat sunt masurile de igiena ca si in cazul gripei: igiena mainilor, acoperirea gurii si nasului cu masca de protectie si mai ales evitarea contactului cu alte persoane.
14 Tratamentul pentru COVID-19 administrat femeii insarcinate afecteaza fatul sau exista riscul de nastere prematura?
15. Care este riscul infectarii cu virusul Covid in primul trimestru de sarcina?
16. Medicamentele prescrise pentru tratarea coronavirusului au efecte adverse cu privire la fat sau sunt sigure?
The Lancet a publicat in 24 martie 2020 un studiu derulat pe 7 femei insarcinate care au fost diagnosticate cu COVID-19 in China. Toate cele 7 femei au nascut prin cezariana intre 37 si 41 de saptamani de sarcina. Desi toate mamele si sugarii au aratat rezultate bune, toate gravidele inscrise in studiu se aflau in al treilea trimestru de sarcina si toate au avut simptome usoare. Prin urmare, nu se cunoaste inca efectul infectiei cu SARS-CoV-2 asupra fatului in primul sau al doilea trimestru de sarcina sau la pacientele insarcinate care prezinta infectie moderata pana la severa.
Asa cum a aparut intr-un studiu anterior, infectia cu coronavirus SARS in timpul sarcinii poate provoca nastere premature, restricte de crestere intrauterine, moarte intrauternia si moarte neonatala. Dar avand in vedere ca potentialul SARS-CoV-2 de a provoca rezultate adverse obstetrice si neonatale severe nu este cunoscut, este absolut necesara depisatarea cazurilor suspecte in timpul sarcinii si urmarirea pe termen lung a mamelor confirmate si a nou-nascutilor.
17. Pot lua si alte medicamente in afara de cele acceptate pana acum in cazul in care prezinta simptome de raceala, sau poate coronavirus?
Niciun medicament nu se va administra fara recomandarea medicului curant sau a medicului de familie. In functie de simptome se va recomanda eventual testarea pentru COVID-19 iar apoi se va stabili cel mai potrivit tratament.
18. In cazul unei contaminari a mamei cu COVID 19, se mai poate alapta bebelusul?
Desi conform studiilor recente nu s-a descoperit transmiterea prin lapte a infectiei cu COVID 19, coronavirusul este extrem de contagios si ingrijirea, alaptarea si contactul mamei cu copilul in perioada infectiei reprezenta un risc major de contagiozitate si recomandarea noastra este ca alaptatul sa fie reluat dupa testarea negativa a mamei.
19. Trebuie femeile insarcinate sa isi schimbe rutina in aceasta perioada (alimentatie, miscare, masuri de preventie etc)?
Noul context ne invita pe toti sa reinventam rutina tinand cont de toate masurile de protectie pe care trebuie sa le luam in lupta cu coronavirusul. Nu va diferi meniu-ul, ci poate spatiul in care femeia insarcinata va lua masa, nu vor diferi exercitiile si plimbatul, ci locul cat mai retras in care se vor intampla. In ceea ce priveste preventia, in cazul femeilor insarcinate, este necesara o atentie suplimentara si o igiena mai stricta comparativ cu gripa clasica, pentru a preintampina o eventuala consecinta nedorita asupra copilului.
20. Ce sfaturi generale aveti pentru femeile care sunt insarcinate in aceasta perioada?
Cele mai importante sfaturi sunt sa stea cat mai izolate la domiciliu, sa evite deplasarile care nu sunt urgente, vizitele, chiar si cu alti membri de familie si sa tina legatura cu medicii lor.
21. Afla mai multe despre noul coronavirus si infectia COVID-19 in sarcina
Masurile si raspunsuri prezentate sunt valabile la data de 06 Aprilie 2020. Avand in vedere dinamica si evolutia rapida a pandemiei de coronavirus, Spitalul REGINA MARIA Cluj este posibil sa schimbe sau sa o ofere noi masuri de siguranta si recomandarile sa difere. Pacientele vor fi anuntate proactiv si vor fi tinute la curent cu procedurile actuale pe care le vor respecta.