Nutritia pentru copii urmareste aceleasi principii ca nutritia pentru adulti. Atat adultii, cat si copiii au nevoie de aceleasi tipuri de nutrienti - vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. In cazul copiilor, trebuie avut in vedere ca acestia au nevoie de cantitati de substante nutritive diferite si adaptate fiecarei etape de dezvoltare.
Deci, care este cea mai buna formula pentru o nutritie sanatoasa, care sa sustina cresterea si dezvoltarea copilului? Potrivit celor mai recente ghiduri nutritionale pentru americani, citate de Mayo Clinic, parintii trebuie sa ofere copiilor o dieta bogata in:
Proteine. Alege peste, carne slaba de vita si porc, carne de pasare, oua, fasole, mazare, produse din soia, nuci si seminte nesarate.
Fructe. Incurajeaza copilul sa manance o varietate de fructe proaspete, conservate, congelate sau uscate si sa evite sucul de fructe. Daca prefera sucul, asigura-te ca este suc natural 100%, fara adaos de zahar. In ceea ce priveste fructele uscate, tine minte ca o jumatate de cana de fructe uscate echivaleaza cu o cana de fructe proaspete. Consumate in exces, fructele uscate pot contribui la cresterea in greutate.
Legume. Ofera copilului o varietate de legume proaspete, conservate, congelate sau uscate, inclusiv legume verzi, rosii si portocalii, fasole si mazare, in fiecare saptamana. Cand alegi legumele conservate sau congelate, cauta optiuni cu un continut mic de sodiu.
Cereale. Alege cereale integrale, cum ar fi painea din faina integrala, fulgi de ovaz, popcorn, quinoa, orez brun sau salbatic. Cerealele rafinate ar trebui consumate cu masura!
Lactate. Invata copilul sa manance si sa bea produse lactate degresate sau cu un continut scazut de grasimi, cum ar fi laptele, iaurtul, branza sau bauturile din soia fortificate.
Expertii recomanda sa reduci pe cat posibil consumul de:
Zaharuri adaugate. Zaharul din fructe si lapte nu face parte din categoria zaharurilor adaugate, ci zaharul brun, indulcitorii de porumb, siropul de porumb si mierea.
Grasimi saturate si grasimi trans. Grasimile saturate sunt grasimi care provin in principal din surse animale, cum ar fi carnea rosie, carnea de pasare si produsele lactate grase. Incearca sa inlocuiesti grasimile saturate cu uleiuri vegetale si nuci, care furnizeaza acizi grasi esentiali si vitamina E. Surse de grasimi sanatoase sunt si maslinele, avocado si fructele de mare.
Daca ai intrebari despre nutritia la copii sau probleme specifice privind dieta copilului tau, suna la 021 9268 Call Center REGINA MARIA pentru o programare la unul dintre medicii nostri pediatri.