Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ne protejeaza multivitaminele impotriva bolilor?

Este posibil ca multivitaminele sa reduca usor riscul de cancer, dar nu impiedica aparitia bolilor cardiace. Concentreza-te pe dieta si nu pe suplimentele alimentare. 

Aproape jumatate din adultii din SUA iau deja multivitamine. Multi dintre ei se asteapta sa se simta mai bine si sa previna bolile frecvente, desi dovezile au fost intotdeauna sumare. Obiceiul de a lua zilnic o tableta de multivitamine este cu adevarat sanatos – sau doar ne dorim noi acest lucru?

Studiul PHS II privind sanatatea medicilor de la Harvard a evidentiat  recent ca administrarea unei tablete de multivitamine reduce usor riscul de a fi diagnosticat cu cancer. Dar daca iei deja sau ai de gand sa iei multivitamine, nu lasa ca aceasta sa te distraga de la o alimentatie variata si plina de nutrienti. „Studiile privind administrarea vitaminelor pentru prevenirea afectiunilor au fost extrem de dezamagitoare”, afirma Dr. William Kormos, editorul sef al Harvard Men’s Health Watch si medic primar la Spitalul General din Massachusetts, afiliat la Harvard. „O multivitamina nu poate inlocui o dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume”.

Studiul PHS II la care au participat 15.000 de medici de la Harvard a analizat efectul multivitaminelor administrate timp de 10 ani asupra riscului de imbolnavire. Concluzia a fost ca multivitaminele reduc riscul de aparitie a cancerului cu 8%, dar nu si riscul deceselor.

Iata rezultatele raportate la 1.000 de barbati:

  • 1.000 barbati au luat multivitamine, iar 1.000 au luat o tableta placebo
  • Dupa zece ani, 170 barbati din grupul celor care au luat multivitamine au fost diagnosticati cu cancer, comparativ cu 183 din grupul placebo, ceea ce reprezinta o scadere cu 8% a pacientilor diagnosticati cu cancer

Testarea multivitaminelor

Numeroase studii au analizat efectul vitaminelor si suplimentelor minerale asupra bolilor, dar dovezile nu au fost niciodata convingatoare. Prin urmare, majoritatea expertilor ezita sa recomande multivitamine tuturor.

Studiul PHS II a implicat aproape 15.000 de medici. Jumatate dintre acestia au fost selectati aleator, pentru a lua zilnic cate o tableta de multivitamine; ceilalti au primit o tableta placebo ce nu continea vitamine sau multiminerale. Barbatii au luat tabletele  in medie timp de 11 ani. La finalul studiului, cercetatorii au evaluat la cati pacienti s-au diagnosticat cancere sau afectiuni cardiace si cati au decedat din cauza acestor boli, care reprezinta aproximativ jumatate din cauzele de decese anuale din SUA.

PHS II a fost primul studiu care a testat multivitamine standard pentru prevenirea bolilor cronice. „Toate celelalte studii s-au efectuat cu un singur supliment sau cu o combinatie de doua sau trei vitamine, de regula intr-o doza mai mare decat ai putea obtine din dieta”, explica Dr. J. Michael Gaziano, unul dintre liderii studiului PHS II si  medic cardiolog la Spitalul Brigham for Women afiliat la Harvard si la VA Boston Healthcare.

Segmentul de studiu privind afectiunile cardiovasculare s-a concentrat pe analizarea intrebarii daca administrarea unei tablete de multivitamine a redus riscul de infarct de miocard, accident vascular cerebral si decese datorate afectiunilor cardiovasculare. Raspunsul a fost ca nu a existat niciun efect, slabind argumentul ca administrarea unei multivitamine in scop „preventiv” poate impiedica aparitia afectiunilor cardiace.

Preventia cancerului

Cu toate acestea, PHS II a stabilit ca administrarea unui supliment de vitamine a redus cu 8% riscul de a fi diagnosticat pentru prima data cu cancer. Studiul a identificat ca multivitaminele pot reduce decesul prin cancer, dar efectul a fost limitat si s-ar fi putut datora sansei. Daca acum nu iei multivitamine, ar trebui sa faci asta tinand cont de rezultatele studiului PHS II? Dr. Gaziano considera ca este o alegere rezonabila. Costul multivitaminelor este neglijabil pentru majoritatea persoanelor. De asemenea, studiul PHS II nu a gasit nici o dovada ca administrarea multivitaminelor  ar fi periculoasa. Mai mult chiar, „administrarea unor multivitamine pentru a preveni carentele poate fi o idee buna”, afirma Dr. Graziano. „Multi americani nu-si asigura necesarul de vitamine conform nevoilor.”

Conform medicului, in ceea ce priveste prevenirea cancerului suplimentele multivitaminice ofera o noua optiune unei populatii, care pe masura ce inainteaza in varsta, are un risc ridicat de a dezvolta cancer. „Pana in prezent, singurele elemente care s-au dovedit ca previn cancerul sunt abandonarea fumatului si faptul de a nu fi fumat vreodata” afirma Dr. Gaziano. „In prezent stim ca multivitaminele ofera un beneficiu modest.”

Beneficii pentru toti?

Totusi este greu de stiut din studiul PHS II care este beneficiul major pe care multivitaminele l-ar putea furniza pentru populatia generala. Comparativ cu majoritatea persoanelor, medicii din cadrul studiului au avut o dieta mai sanatoasa, au fost mai activi fizic si s-au angajat in mai putine activitati nesanatoase. Mai putin de 4% erau fumatori si 60% au facut exercitii fizice cel putin o data pe saptamana. La polul opus, barbatul american mediu este supraponderal, nu practica cat ar trebui o activitate fizica si consuma in exces grasimi si sare. Oare multivitaminele ar fi utile si in cazul lor?

S-ar putea crede ca daca ceva ajuta cat de putin persoanele sanatoase, ar trebui sa ajute si mai mult persoanele mai putin sanatoase. Pe de alta parte, este posibil ca beneficiul anticancerigen modest al administrarii de multivitamine sa nu aiba un efect prea mare comparativ cu efectul unui stil de viata mai putin sanatos in cadrul populatiei generale. Nu te astepta sa vezi un nou studiu clinic efectuat pe un numar mare de persoane care sa raspunda prea curand la aceasta intrebare.

Dr. Gaziano are o parere optimista: „Daca esti convins ca exista o cat de mica reducere a riscului de a dezvolta o boala frecventa precum cancerul, in cadrul populatiei generale, cifrele despre care vorbesti capata o mare importanta.”

Multivitamine pentru tine?

Cu toate acestea, este important sa nu supraestimezi beneficiile identificate de studiul PHS II privind prevenirea cancerului. „Efectul obtinut in cadrul acestui studiu este relativ redus” afirma Dr. Kormos. Mai mult, decat sa te bazezi pe suplimente alimentare, mai bine obtii nutrientii din alimente, care contin o gama larga de ingrediente sanatoase.

Fructele si legumele contin multe ingrediente active biologic care pot ajuta la prevenirea cancerului in diverse moduri, asa cum vitaminele si mineralele singure nu o pot face. „O dieta sanatoasa este superioara administrarii unor multivitamine si daca ai deja o dieta sanatoasa, este posibil sa existe mai putine beneficii totale atunci cand iei in plus multivitamine” afirma Dr. Kormos. Acestea sunt si recomandarile Societatii Americane pentru Cancer si ale Asociatiei Americane pentru Inima.

Atunci cand iei in calcul elementele pro si contra ale multivitaminelor, reflecteaza la ce te astepti sa castigi si de ce crezi in primul rand ca ai nevoie de un supliment. „Cand oamenii ma intreaba daca ar trebui sa ia multivitamine, de regula ii intreb si eu: De ce crezi ca ai nevoie sa le iei?” spune Dr. Kosmos. „Ei raspund: Ei bine, nu mananc asta, nu mananc aia”. Dar o multivitamina nu poate inlocui elementele care iti lipsesc din dieta. Decat sa cheltui multi bani pe multivitamine,  mai bine  ii cheltui la piata sau la magazin pentru a cumpara alimente sanatoase.”

Suplimente de vitamine si minerale: prea mult din ceva bun te poate imbolnavi

Atunci cand vine vorba despre vitamine si minerale, anumite persoane considera ca daca putin este bine, atunci mai mult este si mai bine. Dar nutrientii pot fi nocivi atunci cand sunt administrati in cantitati care depasesc nivelul considerat benefic.

Cu toate acestea stabilirea cantitatii corecte este dificila. Pentru fiecare nutrient exista un interval care la un capat reprezinta aportul zilnic minim necesar pentru a acoperi nevoile unei persoane sanatoase, denumit „doza zilnica recomandata” (Recommended Dietary Allowance - RDA). Maximul intervalului este dat de nivelul superior tolerabil de aport (Upper Level - UL) al nutrientului. Cantitatea corecta pentru tine este determinata de nevoile tale, astfel incat ar fi bine sa vorbesti cu un medic inainte de a incepe sa iei noi suplimente de vitamine si minerale.

„Depasirea dozei zilnice recomandate nu este o problema medicala in sine pana cand se atinge nivelul superior tolerabil, dar apoi poate deveni nociva” explica Dr. Bruce Bistrian, seful departamentului de nutritie clinica de la Centrul medical Beth Israel Deaconess si profesor de medicina la Harvard Medical School.

Barbati 50+: Ce se intampla daca aportul de vitamine depaseste limita superioara?

Nutrient

RDA

UL zilnic

Riscuri daca iei mai mult decat nivelul superior tolerabil de aport (UL)

Vitamina A

900 mcg

3000 mcg

Afectarea ficatului, ameteala, cefalee,vedere neclara

 

Vitamina C

90 mg

2000 mg

Probleme gastrointestinale

 

Vitamina D

600-800 UI

2000 UI

Absorbtie excesiva de calciu, urinare crescuta, pietre la rinichi, afectare renala

 

Vitamina E

15 mg

1000 mg

Risc crescut de sangerare

 

Seleniu

55 mcg

400 mcg

Pierderea parului si fragilitatea unghiilor

 

Zinc

11 mg

40 mg

Probleme gastrointestinale

 

mg=miligrame  mcg=micrograme UI=Unitate Internationala RDA= doza zilnica recomandata  UL= nivelul superior tolerabil de aport