Puneti la loc de cinste diversitatea, fiti aventurosi si incercati sa consumati alimente noi cu argumentul ca fac bine pentru sanatate. Fiti deschisi pentru experiente culinare inedite si nu dati verdictul imediat, ci dupa cateva incercari repetate. Investiti timp pentru achizitionarea sau prepararea unor produse noi, incurajati-va imaginatia si lasati-va surprinsi.
Gustul se educa, asa ca lasati deoparte ideile preconcepute si traditiile culinare: indulcitorii nu modifica gustul, iar uleiul pus in mancare nu impresioneaza deloc papilele gustative, este doar un gest reflex.
Niciun aliment sau clasa de alimente, indiferent de proprietatile lor benefice, nu contine toate elementele necesare echilibrului nutritional.
In plus, alimentele interactioneaza si se completeaza intre ele potentandu-si biodisponibilitatea (gradul de absorbtie si eficienta), asa ca trebuie asociate nu doar pe parcursul unei zile, ci si in cadrul fiecarei mese. Doar o alimentatie diversificata poate pune la dispozitia organismului principiile nutritive necesare unei functionari optime, iar alaturarea diferitelor clase de produse se face dupa principiul: „ce nu are unul aduce celalalt“.
Nu putem consuma intr-o singura zi toate elementele nutritive de care avem nevoie, de aceea echilibrul nutritional trebuie raportat la o perioada mai lunga.
Dieta echilibrata presupune prezenta zilnica a celor 3 categorii de nutrienti (glucide, lipide si proteine) in proportii variabile, alaturi de minerale, vitamine si apa.
Intr-o saptamana, in dieta trebuie sa existe
• produse fainoase – de 3-5 ori /zi
• carne slaba rosie sau alba – de 3-5 ori/saptamana
• produse lactate degresate – de 1-2 ori/zi
• oua – 3-5 buc/saptamana
• peste – cat mai des
• peste gras – de minim 2 ori/saptamana
• fructe – zilnic, in cantitate limitata
• legume – zilnic, nelimitat (de preferinta de sezon si cumparate din piata)
• leguminoase (fasole boabe, mazare, linte) – de minim 2 ori/saptamana
• grasimi – zilnic (1 lingura de ulei sau 1 cub de unt, neprelucrate termic)
• seminte si fructe oleaginoase – 3-5 ori/saptamana
• condimente si ierburi aromate – nelimitat
• alcool – ocazional
• zahar si dulciuri – ocazional
• apa – minim 1,5 l/zi
Monotonia alimentara poate duce la carenta unor substante nutritive sau la plictiseala, asa ca evitati dietele care promoveaza alimente miraculoase sau disocierile aberante. Este corect sa mancam painea cu unt, branza de vaci cu smantana si carnea cu garnitura ei de orez sau legume.
Slabiti micsorand portiile, nu mancand alimentele separat, in cantitate nelimitata.
Contrar opiniei unor specialisti, organismul uman stie sa digere si sa metabolizeze principiile nutritive indiferent de formula in care combinam alimentele, deci concentrati-va pe varietate, alegeti produse proaspete si de sezon, pentru ca de restul se ocupa natura.