Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Mamografia 3D permite identificarea rapida si sigura a cancerului de san

1 din 8 femei va face cancer la un moment dat in viata. Este o afirmatie cat se poate de reala si asumata de membrii Societatii Americane de Cancer, dar si de expertii in patologia sanului din lumea intreaga. Un diagnostic de cancer nu este nicioadata usor de inteles si acceptat, insa ori de cate ori afectiunea este depistata intr-un stadiu incipient, sansele de vindecare sunt exponential mai mari. Boala poate fi acceptata si eliminata atunci cand este identificata din timp, prin efectuarea unor investigatii simple, nedureroase si rapide.

Ca prima investigatie pentru femeile pana in 40 de ani se recomanda ecografia mamara, cu mentiunea ca mamografia reprezinta cea mai buna metoda de depistare a cancerului de san in stadiu incipient si este recomandata femeilor incepand cu varsta de 40 de ani, fie odata la doi ani, fie anual in anumite cazuri. Mamografia poate fi recomandata si mai devreme, in cazul femeilor care au in familie cazuri de cancer mamar sau prezinta alti factori de risc crescut. In 2019, reprezentantii Societatii Americane de Chirurgie a Sanului au anuntat ca femeile cu risc mediu ar trebui sa faca anual o mamografie, de preferat ar fi mamografia tridimensionala avansata (mamografia 3D sau mamografia cu tomosinteza).

Mamografia cu tomosinteza reprezinta cea mai moderna si avansata metoda de evaluare radiologica a tesutului mamar si este acum disponibila si in Centrul de excelenta in patologia sanului din Spitalul Euroclinic.

Mamografie 3D vs. mamografie 2D

Principalul beneficiu al unei mamografii 3D il reprezinta modul in care sunt procesate imaginile. In general, o mamografie poate fi descrisa ca o radiografie cu radiatii X in doze mici care permite medicilor radiologi sa caute modificari ale tesutului mamar. Standardul de aur in screeningul cancerului de san a fost mult timp mamografia digitala 2D, care ofera doua imagini cu raze X ale sanului, una de sus in jos si una laterala, dintr-o parte in alta a sanului. Identifica un numar mare de cancere de san, insa are o valoare limitata: imaginile sunt plate, ceea ce ingreuneaza interpretarea, deoarece tesutul suprapus poate ascunde tumori canceroase.

Spre deosebire de tehnologia 2D, mamografia 3D este o procedura imagistica in care razele X se misca intr-un arc peste san, luand mai multe imagini din diferite unghiuri. Imaginile 3D sunt sintetizate de un computer in imagini subtiri de 1 milimetru, ceea ce permite identificarea rapida si sigura a tumorilor. Medicul radiolog revizuieste aproximativ 200-300 de imagini cu ajutorul mamografiei 3D, comparativ cu patru imagini derivate dintr-o mamografie 2D.

Imagineaza-ti sanul ca pe o carte groasa. O mamografie obisnuita incearca sa vada prin toate aceste pagini  oferind o singura imagine. In schimb, o mamografie 3D arata pe rand cate o pagina. Recomand cu incredere, tuturor femeilor, sa opteze, atunci cand pot, pentru o mamografie 3D. Identifica mai multe tipuri de cancer, deoarece rezultatele sunt mult mai clare, chiar si in cazurile in care avem de-a face cu un tesut mamar dens", explica dr. Isabela Botea, medic specialist Radiologie si Imagistica medicala,  coordonator al departamentului de Imagistica Senologica din cadrul Centrului de excelenta in patologia sanului din Spitalul Euroclinic.

articol

Mamograf 3D cu tomosinteza de ultima generatie, in Spitalul Euroclinic

Centrul de excelenta in patologia sanului din Spitalul Euroclinic este primul si singurul centrul dedicat depistarii si tratamentului afectiunilor mamare din Romania acreditat international de Surgical Review Corporation (SRC) din SUA. Este echipat cu aparatura performanta, printre care amintim mamograful Siemens 3 D cu tomosinteza Revelation, de ultima generatie. Ca noutate, acest mamograf are si sistem de biopsie inegrat permitand efectuarea si radiografierea rapida a specimenelor de biopsie vacuum asistata. Aceast tip de biopsie (biospia VABB- vaccum assited breast biopsy) este efectuata sub ghidajul mamografului si este deosebit de importanta in diagnosticul leziunilor evidentiate doar la mamograf.

Pacientele pot efectua atat mamografii digitale, cat si mamografii cu tomosinteza in cadrul Centrului de excelenta in patologia sanului din Spitalul Euroclinic. Investigatiile sunt efectuate si interpretate de o echipa de medici, care are competenta in senologie imagistica si experienta semnificativa in evaluarea afectiunilor mamare:

Medicii departamentului de Imagistica  si  radiologie senologica fac parte din echipa multidisciplinara  din cadrul Spitalului Euroclinic, echipa compunsa din medici chirurgi, oncologi, anatomopatologi, radioterapeuti, geneticieni, chirurgi plasticieni.

Avantajele mamografiei 3D sunt:

  • Rezultat net superior mamografiei conventionale sau digitale
  • Permite o capacitate mai buna de depistare a leziunile mici, care pot scapa uneori  la mamografia 2D
  • Creste cu 41% rata detectarii leziunilor de san invazive
  • Reduce cu pana la 40% rezultatele fals pozitive, minimizand anxietatea pentru pacienti si costurile inutile
  • Scanare rapida  - in 30 de secunde
  • Imbunatateste confortul si experienta pacientei
  • Calitate superioara clinic
  • Se poate efectua si la pacientele cu proteze mamare de augumentare

La ce sa te astepti de la o mamografie 3D

Inainte de realizarea unei mamografii, este posibil ca medicul radiolog sa roage pacienta sa urmeze o serie de recomandari. De exemplu, se recomanda ca examinarea sa fie programata imediat dupa menstruatie, deoarece tesutul mamar poate fi mai putin tensionat in acest moment. De asemenea, pacienta trebuie sa evite sa foloseasca deodorant sau parfum in ziua mamografiei, deoarece unele dintre aceste produse pot interfera cu rezultatul imagistic.

Modul in care se desfasoara o mamografie 3D este aceelasi cu modul de desfasurare al unei mamografii conventionale. I se va cere pacientei sa descopere bustul. Vor trebui indepartate bijuteriile de orice fel.

In timpul examinarii, tehnicianul radiolog va aseza sanul pe o placa de compresie a mamografului 3D, folosind o a doua placa pentru a aplatiza tesutul sanului pentru a crea o grosime uniforma a acestuia. Ulterior, bratul imagistic al mamografului 3D se va misca intr-un arc peste san, luand multe raze X din unghiuri diferite.

Medicul radiolog va analiza imaginile, cautand posibile semne ale calcificarii tesutului mamar, distorsiunilor sau al altor afectiuni mamare. Acesta va interpreta apoi rezultatele si va emite un raport medical, explicand pacientei rezultatul si recomandarile specifice. Intrucat o mamografie 3D face mai multe imagini decat o mamografie standard, este posibil ca si timpul de interpretare a rezultatelor sa fie ceva mai mare.

Consultant:
Dr. Isabela Botea, medic specialist Radiologie si Imagistica medicala, coordonator al departamentului de Imagistica Senologica din cadrul Centrului de excelenta in patologia sanului, Spitalul Euroclinic

Surse:
www.cedars-sinai.org
www.healthline.com
www.medicalnewstoday.com

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.