Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

IRM cardiac (cardioRM)

Cardiologia moderna se bazeaza din ce in ce mai mult pe imagistica cardiaca. Imagistica prin rezonanta magnetica, cunoscuta si sub denumirea de IRM cardiac sau cardio-RM este o tehnica imagistica de varf care permite evaluarea noninvaziva si neiradianta (fara raze X), extrem de precisa a functiei si structurii inimii. IRM-ul cardiac a devenit o alternativa pentru celelalte metode imagistice, dovedindu-si valoarea in deciziile clinice din fiecare zi si in evaluarea prognosticului pacientilor cu patologie cardiovasculara. Astfel, cardioRM-ul permite evaluarea ischemiei si a viabilitatii miocardice, stabilirea cauzei cardiomiopatiilor si confirmarea miocarditei, diagnosticul bolilor congenitale cardiace si al tumorilor inimii.

In Ponderas Academic Hospital pacientii au acces la tehnologie de diagnostic avansata - aparatul de ultima generatie RMN Siemens Magnetom Sola 1.5T cu tehnologie BioMatrix - combinata cu expertiza deosebita a unei echipe medicale cardiolog-imagist formata din Dr. Ramona Bica, medic primar cardiolog cu pregatire in imagistica cardiaca non-invaziva in servicii de cardiologie din centre universitare din Franta, cu acreditare europeana in IRM cardiac de catre Societatea Europeana de Imagistica Cardiovasculara si Dr. Virgil Ionescu, medic primar radiologie-imagistica medicala, un lider de opinie in imagistica medicala pentru cazurile medicale complexe.

Locul IRM-ului cardiac in imagistica cardiovasculara

O serie de investigatii imagistice sunt folosite pentru evaluarea si monitorizarea pacientilor cu boli cardiovasculare:

Ecocardiografia

Ecocardiografia este prima linie de investigare pentru multe afectiuni cardiace. Este o investigatie disponibila pe scara larga, care ofera informatii despre structura si functia inimii, valoroase in evaluarea majoritatii cazurilor. Cu toate acestea, ecocardiografia are unele limite, ca de exemplu dificultatea in obtinerea unor imagini ecografice bune la anumiti pacienti (ferestre ecografice dificile) sau in diferentierea unor patologii specifice (de exemplu, infiltrarea versus hipertrofia miocardica).

Tomografia computerizata cardiaca (CT cardiac) si scintigrafia miocardica de perfuzie sunt modalitati utilizate predominant in investigarea bolii cardiace ischemice.

IRM-ul cardiac

IRM-ul cardiac este o investigatie imagistica unica, deoarece permite evaluarea in cadrul unei singure testari cu durata relativ scurta (in medie 40 de minute) a functiei si morfologiei cordului, cat si a hemodinamicii.   

Cardio-RM este considerat „standardul de aur” in evaluarea functiei de contractie a inimii (volume cardiace si fractii de ejectie), inclusiv la nivelul ventricului drept care are o forma complicata si nu poate fi evaluat adecvat prin ecocardiografie. Aprecierea corecta a acestor informatii este foarte valoroasa, cu un impact important in tratamentul si prognosticul multor afectiuni cardiace.

Odata cu dezvoltarea acestei tehnici, a devenit posibila studierea detaliata a morfologiei inimii si vaselor mari, ceea ce a schimbat modul de a diagnostica si evalua patologia cardiovasculara. Diferite metode de evaluare permit diferentiarea tesutului normal de cel afectat. IRM-ul cardiac este singura metoda imagistica care exploreaza in detaliu elementele de injurie miocardica. Folosind diferite secvente native si postcontrast, este posibila identificarea edemului de la nivelul miocardului si stabilirea extensiei ariilor de fibroza miocardica, elemente foarte importante la pacienții cu miocardită sau infarct miocardic. Mai mult, prin aplicarea pe scara din ce in ce mai larga a unor tehnici IRM avansate (de realizare a „mapelor (hartilor)” T2, T1 inainte si dupa administrarea substantei de contrast, cu evaluarea volumului extracelular), pot fi cuantificate cu exactitate ariile de infiltrarea intercelulara cu rol prognostic. De asemenea, aceasta tehnica permite vizualizarea trombilor de la nivelul cavitatilor cardiace, infiltrarea adipoasa a inimii, precum si depunerile de fier in miocard.  

Prin administrarea unor substante care dilata arterele coronare, se pot efectua examinari ce  permit identificarea ischemiei de la nivelul miocardului (perfuzia muschiului inimii), asa numit-ul cardioRM de stres. Tehnicile de tip angioRM la nivelul vaselor mari (aorta, arterele pulmonare, venele pulmonare) identifica diferite afectiuni ce intereseaza aceste vase.

Nu in ultimul rand, IRM-ul cardiac poate depasi limitarile specifice ale pacientului, cum ar fi un perete toracic gros (obezitate), prezenta bolilor respiratorii cronice, situatii care pot limita capacitatea de a obtine imagini ecocardiografice de inalta calitate.

Afectiunile unde IRM cardiac si-a dovedit valoarea diagnostica
Confirmarea importantei IRM-ului cardiac in practica medicala este reprezentata de metaanaliza ghidurilor europene de boli cardiovasculare, publicata in 2014, in care indicatia de evaluare prin IRM a bolilor cardiovasculare apare la 88% dintre cazuri.

IRM-ul cardiac este indicat in urmatoarele afectiuni:

  • Boala cardiaca ischemica incluzand infarct miocardic acut sau sindromul coronarian cronic (evaluarea cicatricilor/viabilitatii miocardice)
  • Evaluarea parametrilor de severitate si studiul cauzelor de insuficienta cardiaca
  • Cardiomiopatie hipertrofica si dilatativa (inclusiv analiza extensiei, aspectul si localizarea fibrozei miocardice in anumite tipuri de cardiomiopatii)
  • Miocardita
  • Cardiomiopatie aritmogena de ventricul drept
  • Studiul substratului morfologic al unor tulburari de ritm cardiac
  • Detalii asupra miocardului in diferite tipuri de cardiomiopatii infiltrative (hemocromatoza, amiloidoza, sarcoidoza, Boala Fabry)
  • Evaluarea tumorilor cardiace (mase intracardiace)
  • Boli congenitale de cord

Avantaje

  • Furnizeaza imagini de inalta rezolutie fara sa depinda de tipul constitutional al pacientului;
  • Nu foloseste radiatii ionizante, aspect important in special pentru pacientii cu boli congenitale complexe care necesita multiple evaluari seriate;
  • Este neinvaziv;
  • Este relativ sigur. Substanta de contrast folosita (gadoliniu) nu contine iod si este mult mai bine tolerata decat cea utilizata la CT;
  • Evalueaza nu doar functia miocardica, pentru care este o metoda de inalta eficienta, ci si structura (morfologia) peretelui inimii, cu o precizie inalta comparativ cu  ecografia sau tomografia cardiaca;
  • Ofera informatii valoroase despre severitatea anumitor boli si ajuta la identificarea factorilor de prognostic, ceea ce permite stabilirea unui plan de tratament personalizat;
  • Permite masurarea exacta a fractiei de ejectie;
  • Este cea mai buna metoda imagistica pentru diagnosticul si urmarirea pacientilor cu miocardita
  • Este cea mai buna metoda de a descrie zonele de infarct miocardic, acut sau cronic. Permite evaluarea zonelor de miocard viabil care se pot recupera functional, la pacientii care urmeaza sa beneficieze de revascularizare miocardica prin tehnici de angioplastie sau prin by-pass coronarian;
  • Reprezinta o indicatie clara pentru diagnosticul si urmarirea cardiomiopatiilor ca urmare a abilitatii de a caracteriza tesuturile (studii postcontrast tardive);
  • Poate diferentia cardiopatia ischemica de cardiomiopatia non-ischemica;
  • In valvulopatii, ecocardiografia ramane tehnica imagistica de baza, insa IRM-ul cardiac aduce date suplimentare in ceea ce priveste momentul optim al interventiei chirurgicale;
  • Permite evaluarea precisa a anatomiei si hemodinamicii malformatiilor cardiace congenitale, esentiala pentru stabilirea unui plan de tratament adecvat.

Dezavantaje

  • Este accesibil doar in centre de imagistica avansata;
  • Este contraindicat la pacientii cu implanturi metalice (de exemplu, cleme pentru anevrism, neurostimulator, stimulator cardiac/defibrilator implantabil, implant cohlear) sau fragmente metalice posttraumatice la nivelul ochiului. Totusi, in prezent, majoritarea dispozitivelor cardiace moderne sunt compatibile cu aparatele RMN. La acesti pacienti, dispozitivul cardiac va fi programat special inainte si dupa efectuarea investigatiei care poate sa fie astfel efectuata, sub monitorizare atenta, in conditii de siguranta;
  • Poate fi inadecvat pentru pacientii cu claustrofobie;
  • Gadoliniu (substanta de contrast) este contraindicat in afectiuni renale semnificative (eGFR <30 mL/minut). La acesti pacienti, poate sa apara o afectiune rara, dar severa, denumita fibroza sistemica nefrogena.

Afectiuni unde IRM cardiac este recomandat de ghidurile medicale europene
In studii clinice, IRM-ul cardiac a dovedit avantaje specifice pentru o varietate de afectiuni cardiovasculare. Registrul european de imagistica prin rezonanata magnetica cardiovasculara (EuroCRM), care a colectat date din 57 de centre de imagistica din 15 tari, a aratat ca cele mai importante indicatii ale cardio-RM sunt: stratificarea riscului in boala coronariana (34%), diagnosticul miocarditei si al cardiomiopatiilor (33%), precum si evaluarea viabilitatii miocardice (15%). Calitatea de exceptie a imaginilor a permis diagnosticul in 98% dintre cazuri si a avut un impact important in managementul acestora. De asemenea, un aspect important a fost faptul ca in 8.7% dintre cazuri, diagnosticul final in urma IRM-ul cardiac a fost diferit de cel pus anterior, ceea ce a dus la o schimbare completa a planului de tratament.

Boala arteriala coronariana

Este cea mai frecventa indicatie a IRM-ul cardiac. Exista 2 motive principale:

  • Diagnosticul non-invaziv al ischemiei cardiace;
  • Evaluarea viabilitatii miocardice dupa un infarct miocardic.

Ghidurile medicale europene recomanda rezonanta magnetica cardiovasculara ca metoda imagistica noninvaziva pentru evaluarea ischemiei miocardice, in 50% dintre cazuri putand fi evitata coronarografia invaziva.

La pacientii cu boala coronariana, avantajele folosirii IRM cardiac sunt:

Permite obtinerea unor masuratori precise ale dimensiunii si functiei ventriculului stang si drept;

Este singura modalitate noninvaziva care vizualizeaza efectele infarctului miocardic acut: identifica cu precizie prezenta, localizarea si amploarea necrozei miocardice, edemul miocardic (zona cu risc), obstructia microvasculara, hemoragia intramiocardica;

La pacientii cu istoric de infarct miocardic, permite evaluarea viabilitatii tesutului miocardic si prezice probabilitatea recuperarii dupa revascularizare:

  • Folosindu-se un  agent de contrast pe baza de gadoliniu, IRM cardiac cu secvente de contrast tardive poate evalua transmuralitatea cicatricei de infarct miocardic (procentul din grosimea totala a miocardului ocupat de cicatrice);
  • Gadoliniumul, un agent prin excelenta extracelular, se fixeaza in ariile fibrotice, cicatriceale. Acestea vor aparea albe, in timp ce miocardul normal ramane negru. Astfel, se poate aprecia procentul din grosimea totala a miocardului ocupat de cicatrice;
  • Cu cat procentul este mai mare, cu atat probabilitatea recuperarii functionale dupa revascularizare este mai mica. Sansa mai mare de imbunatatire a contractilitatii o au zonele in care transmuralitatea tesutului cicatricial este <50%.

Furnizeaza informatii prognostice la pacientii cu boala coronariana;

Permite detectarea eficienta a complicatiilor, cum ar fi prezenta trombilor la nivelul ventriculului stang (comparativ cu ecografia traditionala).

IRM de stres

IRM de stres ofera informatii cu privire la semnificatia functionala a unor eventuale stenoze coronariene. Este recomandat la:

  • Pacientii cu durere toracala recurenta, anomalii pe ECG si troponina normala (troponina hipersensibila);
  • Pacientii cu diagnostic de cardiopatie ischemica in istoric si care redevin simptomatici la un interval de timp dupa revascularizare sau pentru testarea semnificatiei hemodinamice a unei stenoze coronariene intermediare, detectate la coronarografie, inainte de planificarea procedurilor de revascularizare.

Tehnica presupune administrarea unei substante de contrast (gadoliniu) in timpul vasodilatatiei maximale indusa de adenozina, fiind evaluata astfel perfuzia miocardica. Zonele normal perfuzate vor deveni din ce in ce un gri mai deschis datorita substantei de contrast, in timp ce zonele hipoperfuzate vor ramane negre. Se considera ca IRM cu stres este o tehnica imagistica de diagnostic si prognostic cu sensibilitate inalta in detectarea ischemiei miocardice, alaturi de scintigrafia miocardica si ecocardiografia de stres. Un test IRM de stres negativ se asociaza cu un risc scazut de evenimente cardiace adverse, atat la pacientii cu cardiopatie ischemica diagnosticata, cat si suspecta, in timp ce un test de stres pozitiv este asociat cu o crestere semnificativa a evenimentelor cariovasculare majore.  

IRM cardiac

CAZ: IRM de stres cu adenozina la un pacient in varsta de 59 de ani, cu multipli factori de risc cardiovascular, cu episoade de angina la efort, la care examinarea ecocardiografica a decelat hipokinezie de perete inferior. Pe imaginile de perfuzie la stres, se deceleaza anomalie de perfuzie la nivelul segmentelor inferobazal si inferoseptal bazal (ceea ce traduce imagistic prezenta ischemiei indusa farmacologic in teritoriul arterei coronare drepte = test „de stres” pozitiv).

Miocardita

IRM-ul cardiac ajuta la disgnosticul diferential intre miocardita si infarctul miocardic, fiind singura metoda imagistica non-invaziva de diagnostic a edemului miocardic. Miocardita poate fi un diagnostic provocator, care asociaza prezenta inflamatiei muschiului inimii si apare de obicei la tineri, dupa o infectie virala. Miocardita poate sa se complice cu insuficienta cardiaca. Diagnosticul precoce este extrem de important si standardul de aur este IRM-ul cardiac, fiind considerat investigatia imagistica de prima linie.

IRM-ul cardiac permite detectarea edemului de la nivelul miocardului, a implicarii pericardului si furnizarea de date prognostice. Este un diagnostic precis si extrem de fidel, care imita rezultatul obtinut in urma examenului anatomopatologic („biopsie virtuala”). Din punct de vedere clinic, acest lucru are impact asupra deciziei de efectuare a biopsiei miocardice si a indicatiei pentru terapia cu corticosteroizi. IRM cardiac diagnosticheaza miocardita la peste 30% dintre pacientii cu dureri toracice, nivel crescut de troponina si artere coronare normale. Acest lucru are implicatii terapeutice importante pe termen lung.

IRm cardiac

CAZ: Aspect sugestiv de miocardita postvirala (post COVID-19) in antecedente - se evidentiaza prezenta unor zone extinse gadolinofile cu dispozitie subepicardica.

Cardiomiopatii

Cardio-RM este recomandat ca metodă de electie in cardiomiopatii:

  • Confirma diagnosticul - la pacientii cu suspiciune de cardiomiopatie, la care imaginile ecocardiografice sunt inadecvate, IRM cardiac este recomandat in mod special pentru a confirma diagnosticul, avand implicatii clinice importante. Masoara cu precizie fractia de ejectie, calculeaza masa miocardica si poate detecta prezenta edemului sau a fibrozei miocardice.
  • Diferentiaza intre etiologia ischemica si cea non-ischemica;

Cardiomiopatia hipertrofica

La pacientii cu cardiomiopatia hipertrofica diagnosticata, cardio-RM evalueaza anatomia, functia ventriculara si prezenta si extensia fibrozei miocardice. Grosimea peretelui septal masurata prin cardio-RM este un indicator de prognostic al mortii subite. Extensia fibrozei miocardice este, de asemenea, un marker de risc. Informatiile obtinute prin IRM cardiac la un pacient cu cardiomiopatie hipertrofica pot avea impact direct asupra deciziei implantarii unui defibrilator cardiac.

IRM cardiac

CAZ:  Cardiomiopatia hipertrofica - ingrosarea peretelui ventriculului stang

Cardiomiopatia dilatativa

IRM cardiac este recomandat pentru diagnosticul etiologic si estimarea prognosticului. La pacientii care se prezinta cu inima mare, problema principala este diagnosticul diferential intre cardiomiopatia dilatativa si sechelele bolii coronariene. La pacientii cu cardiomiopatie dilatativa diagnosticata, anomaliile structurale si functionale ale ambilor ventriculi sunt bine evidentiate prin cardio-RM, iar evolutia modificarilor in timp sau ca urmare a tratamentului poate fi monitorizata seriat datorita reproductibilitatii ridicate a testului. Cardiomiopatia dilatativa este asociata cu o morbiditate si mortalitate semnificative datorate insuficientei cardiace progresive si mortii cardiace subite. Identificarea factorilor de prognostic ii va permite medicului clinician sa stratifice cu acuratete riscul si sa ofere pacientului un management personalizat.

IRM-ul cardiac cu achizitie de imagini tardive postcontrast este valoros ca alternativa non-invaziva la coronarografie pentru:

  • Diagnostic diferential al cardiomiopatiei dilatative ischemice vs. non-ischemice;
  • Diagnosticul diferential al cardiomiopatiei dilatative non-ischemice;
  • Evaluarea cu precizie a volumelor ventriculare, grosimii peretelui, functiei contractile, caracterizarea tesutului (inainte si dupa tratament);
  • Dispozitia ariilor de fibroza miocardica poate fi sugestiva pentru diferite subtipuri de cardiomiopatie dilatativa (forma idiopatica, post-inflamatorie sau asociata diverselor distrofii musculare

 

CAZ: Cardiomiopatia dilatativa

Cardiomiopatia (displazia) aritmogena de ventricul drept

Este o cauza rara, dar importanta, de moarte subita cardiaca la atleti si tineri. Se caracterizeaza prin tahiaritmii ventriculare si infiltrarea progresiva a miocardului, in special la nivelul ventricului drept, cu tesut fibros sau fibro-adipos. Cardio-RM permite o buna vizualizare si analiza functionala cantitativa a ventricului drept, in conditiile limitarii ecocardiografiei ca urmare a vecinatatii cu sternul. Astfel, este metoda imagistica de diagnostic de prima linie, respectiv de screening pentru rudele pacientilor diagnosticati cu displazie aritmogena de ventricul drept.

  • Permite detectarea depozitelor adipoase intramiocardice, frecvent la nivelul peretelui ventriculului drept;
  • Evidentiaza  fibroza miocardica;
  • Evalueaza disfunctia ventriculului drept, global si segmentar.

Boli ale pericardului (pericardita inflamatorie, pericardita constrictiva)

In evaluarea pericardului, IRM-ul cardiac permite masurarea grosimii pericardului, detectarea inflamatiei si evaluarea revarsatului pericardic, furnizand informatii importante suplimentare ecocardiografiei.

  • Diagnostic de pericardita - IRM-ul cardiac sau cardio CT-ul sunt teste secundare in diagnosticul inflamatiei de la nivelul pericardului;
  • Diagnostic si urmarirea pacientilor cu miopericardita - IRM-ul cardiac permite confirmarea diagnosticului de afectare miocardica;
  • Diagnostic de revarsat (fluid) pericardic - Cardio RM-ul sau cardio CT-ul trebuie luate in consideratie in cazurile cu suspiciune de revarsat fluid localizat, ingrosari ale pericardului sau tumori de pericard;
  • Diagnostic de pericardita constrictiva - Cardio RM-ul reprezinta imagistica secundara pentru evaluarea ingrosarii pericardului si a extensiei afectarii pericardului;
  • Recomandarea de initiere a terapiei antiinflamatorii la pacientii cu pericardita constrictiva - cazurile cu inflamatie tranzitorie sau cu pericardita constrictiva nou diagnosticata prin evidentierea zonelor cu inflamatie de la nivelul pericardului, la care tratamentul corticoid aduce beneficii importante.

Valvulopatii

IRM-ul cardiac cu angio-RM este o metoda complementara ecocardiografiei, la pacientii la care calitatea imaginilor este inadecvata sau exista rezultate discrepante in ceea ce priveste evaluarea severitatii valvulare, fiind cu precadere util in cazul regurgitarilor valvulare.

  • In regurgitarea aortica IRM (sau CT) permite evaluarea dimensiunilor aortei, mai ales la pacientii cu boala Marfan, la pacientii cu bicuspidie aortica, fiind posibila vizualizarea aortei ascendente, mai ales cand indicatiile pentru chirurgie se adreseaza mai mult dimensiunilor aortei si nu functiei ventriculului stang;
  • De asemenea, IRM-ul cardiac reprezinta metoda de referinta in evaluarea volumelor si functiei ventriculului drept la pacientii cu valvulopatii de cord drept.

 

CAZ: Regurgitare aortica

Bolile aortei

IRM-ul cardiac cu secvente angio-RM permite diagnosticul de acuratete al bolilor aortei, cu masurarea diametrului maxim al aortei, descrierea cu exactitate a anevrismelor de aorta si a elementelor necesare pentru evaluarea disectiei de aorta sau coarctatiei.

IRM cardiac

CAZ: Coarctatie de aorta tratata endovascular, restenozata. Angiografia-RM permite aprecierea ingustarii lumenale, a pozitiei stenozei la nivelul aortei fata de artera subclavie stanga, prezenta colateralelor anastomotice.

Mase cardiace (Tumori cardiace)

Masele cardiace sunt rare, insa diagnosticarea lor poate fi o provocare. Frecvent, tumorile cardiace sunt descoperite la examinarea ecocardiografica. IRM-ul cardiac aduce informatii suplimentare valoroase prin caracterizarea tisulara, aprecierea invaziei si urmarirea evolutiei pre si postoperator. Poate distinge o tumora benigna de una maligna, realizand o „biopsie virtuala”. Prin studiile efectuate dupa administrarea substantei de contrast i.v. urmata de scanare dinamica - precoce („perfuzie”) si achizitionarea de imagini postcontrast tardive - este posibila evaluarea vascularizatiei tumorale, a extensiei tumorale la nivelul miocardului in cazul tumorilor infiltrative. Aceste evaluari sunt importante in decizia terapeutica (interventia chirurgicala) si in urmarirea eficacitatii terapiei, examinarile seritate in timp permitand identificarea eventualelor recidive.

Insuficienta cardiaca

IRM-ul cardiac este foarte util in stabilirea cauzei unei insuficiente cardiace nou diagnosticate. Ofera imagini de o calitate excelenta, fara expunere la radiatii ionizante. Permite evaluarea cu exactitate a structurilor cardiace, a functiei ventriculare si caracterizarea miocardului, in special la pacientii la care imaginile ecocardiografice sunt neconcluzive. Caracterizarea tisulara, care este specifica IRM-ului cardiac, ofera informatii cheie.

Boli cardiace congenitale

IRM-ul cardiac permite descrierea detaliata a anatomiei diverselor patologii cardiace congenitale. Este utilizat pe scara larga pentru a evalua bolile cardiace congenitale in asociere cu ecocardiografia, ceea ce a dus la reducerea semnificativa a evaluarii invazive. Ecocardiografia este de obicei investigatia de prima alegere la copiii mici, in timp ce IRM-ul cardiac este valoroasa pentru copiii mai mari si adulti, cu patologie complexa sau dupa interventia chirurgicala, in urmarirea acestor pacienti.

  • IRM-ul cardiac permite identificarea si cuantificarea diferitelor defecte congenitale (defect de sept atrial, defect de sept ventricular) si identificarea anomaliilor de retur venos pulmonar, fiind posibila calcularea cu exactitate a debitului aortic si pulmonar;
  • In bicuspidia aortica - permite evaluarea dimensiunilor aortei toracice si cuantificarea gradului insuficientei aortice, IRM-ul cardiac fiind utilizat in completarea examinarii ecocardiografice;
  • La pacientii cu coarctatie de aorta (reparata sau nu), este indicata efectuarea a cel putin un  examen de IRM sau CT pentru evaluarea corecta a aortei;
  • La pacientii cu coarctatie de aorta reparata, pentru a identifica complicatiile posibile (re-coarctatia sau anevrismul) se recomanda evaluari seriate IRM sau CT efectuate la intervale de 5 ani sau mai putin, in functie de elementele anatomice prezente preoperator;
  • La pacientii cu suspiciune de stenoza de artera pulmonara, se recomanda evaluarea bazala cu ecocardiografie, completata de o alta metoda imagistica - IRM sau CT;
  • La pacientii cu tetralogie Fallot - permite aprecierea anatomiei si a hemodinamicii;
  • Pentru urmarirea pacientilor cu boli cardiace congenitale complexe - se recomanda evaluarea IRM in completarea ecocardiografiei Doppler, in centre cu experienta in evaluarea de boli cardiace congenitale (tetralogie Fallot, transpozitia de vase corectata).

CAZ: Tetralogie Fallot, SaO2 65%

Evaluare preoperatorie la pacientii cu chirurgie non-cardiaca

La pacientii cu risc crescut pentru a dezvolta complicatii cardiovasculare dupa chirurgia non-cardiaca (pacientii cu boala cardiaca ischemica tip angina de efort sau antecedente de infarct miocardic, insuficienta cardiaca, antecedente de accident ischemic tranzitor (AIT) sau AVC ischemic, boala renala cronica, diabet zaharat (insulinonecesitant), se recomanda teste non-invazive de ischemie miocardica, intre aceastea fiind inclus si IRM de stres, alaturi de ecografie de efort si scintigrafie miocardica.

Surse de informatie:

De ce cardio-RM? Ce spun ghidurile internationale, prezentare Congres, Dr. Ramona Bica, Dr. Virgil Ionescu
Explorarea imagistica noninvaziva a patologiei cardiovasculare, Dr. Ramona Bica, Dr. Virgil Ionescu  
WHY CMR? www.scmr.org
The evolving role of cardiac magnetic resonance imaging in the assessment of cardiovascular disease www.racgp.org.au
Cardiac MRI www.insideradiology.com.au
Cardiac MRI www.radiologyinfo.org

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer