Desi invatarea mersului la toaleta este o realizare nemaipomenita pentru un copil, aceasta poate fi o experienta care ii va epuiza nervos pe parinti. Parintii sunt bucurosi pentru faptul ca nu vor mai fi nevoiti sa schimbe scutece, dar sunt nerabdatori ca aceasta invatare sa decurga fara probleme. De fapt, exista capitole intregi in cartile generale despre cresterea copiilor cu informatii despre invatarea mersului la toaleta si multe carti scrise numai pe marginea acestui subiect. S-ar putea sa iti fie de folos daca citesti cat mai multe carti despre acest subiect, pentru a putea alege cea mai buna varianta pentru tine si copil.
Iata cateva principii generale care se aplica in aproape toate cazurile.
Cand sa incepi
Cum fiecare copil este unic, la fel este si pregatirea lui pentru mersul la toaleta. Unii parinti sunt nerabdatori sa-si vada copilul mergand la toaleta, probabil pentru a-l putea duce la camin sau gradinita. Insa grabirea acestui proces nu prea functioneaza. Lasa copilul sa-si stabileasca singur ritmul in care invata sa mearga la toaleta. Incurajeaza-l mereu, dar ai in vedere faptul ca, desi majoritatea copiilor dau semne ca sunt pregatiti din primele luni dupa implinirea varstei de doi ani, poate fi la fel de normal ca el sa nu fie pregatit pana la varsta de trei ani, sau chiar mai tarziu.
Mai jos sunt enumerate cateva semne prin care copilul iti arata ca este pregatit sa invete sa mearga la toaleta:
- Scutecul este uscat timp de doua sau trei ore la rand in timpul unei zile si ritmul defecatiei devine previzibil (de exemplu, imediat dupa mese)
- Este capabil sa isi dea seama cand are nevoie si te anunta si pe tine intr-un fel sau altul
- Daca i se murdareste scutecul, acest lucru il face sa se simta inconfortabil
- Se arata interesat de folosirea olitei sau a toaletei sau cere lenjerie intima „de copil mare”
- Isi doreste si poate sa urmeze indicatii
- Se poate imbraca si dezbraca singur
Cand observi aceste semne, incepe sa-l inveti sa foloseasca olita, dar trebuie sa te inarmezi cu rabdare. De obicei dureaza cateva saptamani sau chiar luni ca un copil sa invete sa foloseasca toaleta corect si in mod regulat. Fii pregatit sa intampini si obstacole. Unii copii folosesc olita pentru un timp si apoi pare ca isi pierd interesul cu totul. Dar nu iti face griji, pentru ca interesul va reveni, insa numai cand copilul este pregatit.
Ce sa faci
1. Cumpara o olita. Lasa-l pe copil sa o aleaga. Cauta o olita portabila, care poate fi asezata pe podea. Copilul tau se va simti mai confortabil stand pe o olita pe masura lui si cu picioarele pe podea. Olita portabila este practica, deoarece poate fi mutata dintr-o camera in alta. Daca hotarasti sa folosesti o olita care poate fi montata pe o toaleta de adulti, achizitioneaza si o treapta. Aceasta il va ajuta pe copil sa urce si sa coboare singur de pe olita si va avea si un suport pentru picioare cat timp este la toaleta. Este mult mai comod pentru copii, dar si pentru adulti sa aiba picioarele pe podea sau pe o treapta cand stau pe toaleta.
2. Pune olita in camera de joaca. Lasa copilul sa se acomodeze cu olita stand pe ea si jucandu-se cu ea.
3. Muta olita in baie. Spune-i copilului ca aceea este olita lui, iar cea mare este pentru mama si tata.
4. Pune-l sa exerseze statul pe olita. Cu scutecul pus, incurajaza-ti copilul sa stea pe olita cel putin o data pe zi pentru cateva minute, in timp tu stai pe toaleta. Dupa cateva zile sau saptamani, incurajeaza-l sa stea pe olita fara scutec.
5. Daca ai baiat, si pe el trebuie sa-l obisnuiesti sa stea pe toaleta. Odata ce se obisnuiesc sa aiba scaun stand pe toaleta, pot incerca si sa urineze din picioare. Cei mai multi baieti nu intampina nicio dificultate in aceasta tranzitie.
6. Permite-i sa practice folosirea olitei. Cand crezi ca ar putea avea nevoie sa mearga la toaleta, fie ca iti arata prin limbajul trupului, fie pentru ca atunci e momentul in mod normal, intreaba-l daca vrea sa foloseasca olita. Daca vrea, da-i jos scutecul si lasa-l sa stea pe olita pentru cateva minute. Daca nu vrea, nu-l forta. Tine minte, copilul va invata cel mai bine sa mearga la toaleta, daca faci acest lucru conform programului lui.
7. Sarbatoriti cooperarea si orice alt succes al copilului tau. Lauda-l pentru fiecare pas inainte in acest proces. De exemplu, chiar daca este inca imbracat complet, spune-i cat de bine face ca sta pe olita. Daca, in timp ce sta pe olita, copilul tau elimina ceva, vei fi bucuros, ca si el. Daca nu se intampla nimic nu fi dezamagit sau suparat. Spune-i ca mai poate incerca si alta data.
8. Nu te grabi sa tragi apa. Acest lucru este distractiv pentru unii copii, dar poate fi infricosator pentru altii, mai ales pentru cei mici. Copiii sunt deseori speriati de zgomotul produs de toaleta la tragerea apei si le este teama ca ar putea cadea si ar putea fi luati de apa. Multi copii considera ca materiile fecale sunt o parte din ei si nu vor sa le vada aruncate. Asadar, pana la varsta de 2 ani si jumatate sau chiar 3 ani, goleste olita si trage apa dupa ce copilul paraseste toaleta.
9. Lasa-l sa plece singur. Odata ce copilul a urinat si a defecat de cateva ori la olita, il poti lasa sa incerce singur sa faca acest lucru. Imbraca-l in haine lejere pe care le poate da jos cu usurinta sau lasa-l fara haine de la brau in jos, timp de cateva ore. Aminteste-i sa mearga la toaleta o data la o ora sau doua. Daca se intampla un „accident”, pune-i din nou un scutec si incearca din nou alta data.
10. Imbraca-l in pantaloni de casa. Odata ce copilul tau ramane uscat pentru cel putin doua ore si incepe sa urineze la olita, imbraca-l in pantaloni de casa sau lenjerie intima pentru cateva ore. Extinde acest interval de timp pe masura ce invata sa isi controleze mai bine mersul la toaleta. Cand copilul ramane uscat jumatate din timp, este pregatit sa poarte permanent lenjerie intima. Pantalonii ”de unica folosinta” sau "scutecele tip chiloti" nu sunt recomandati pentru acest gen de antrenament. Sunt de preferat pantalonii normali, deoarece il ajuta pe copil sa diferentieze mai bine senzatiile de ud si uscat.
11. Asteapta-te la accidente. Tine minte ca udarea si murdarirea care sunt accidentale fac parte in mod normal din acest proces de invatare. Raspunde-i pe un ton binevoitor si schimba-i scutecul sau curata-i pantalonii de casa. Morala si pedeapsa nu-l incurajeaza pe copil in invatarea mersului la toaleta; de fapt, acestea pot prelungi inutil acest proces.