Din 2021, intreaga retea de centre de imagistica REGINA MARIA beneficiaza de un algorim de inteligenta artificiala. Sistemul se numeste XVision (cunoscut acum sub numele de Rayscape) si, prin aceasta investitie, Regina Maria devine prima retea care foloseste inteligenta artificiala pentru servicii de computer tomograf toracic si radiografii toracice.
Cum functioneaza acest sistem explica prof. dr. Florin Birsasteanu, medic primar Radiologie si Imagistica medicala, lider medical al Diviziei de imagistica din Reteaua de Sanatate Regina Maria:
„Initial, softul a fost dezvoltat pentru citirea radiografiilor de torace, insa ulterior a fost folosit si pentru citirea examinarilor de tomografii de torace, mai ales in zona COVID, softul reusind sa faca o citire de catre calculator a radiografiei sau a CT-ului în zona toracică și să facă aprecieri foarte exacte asupra diagnosticului. Algoritmul este realizat dupa introducerea in baza de date a unui numar impresionant de rezultate ale investigatiilor radiografice si computer tomografice. Vorbim de milioane de rezultate. Inteligenta artificiala este partea cea mai inovatoare a radiologiei. Sigur ca nu inlocuieste deciziile umane, dar ajuta enorm in cresterea vitezei si in acuratetea diagnosticului pe care medicul il ofera.”, lamureste dl. Profesor Birsasteanu.
Softul este integrat, de asemenea, in sistemul PACS (Sistemul de Arhivare si de Comunicare a Imaginilor). Practic, el face o precitire a radiografiei sau a examinarii tomografice de torace si arata medicilor, din rapoartele anterioare pe care le-a „invatat”, zonele afectate.
„Astfel, putem valida rezultatul pe care calculatorul il realizeaza in mod obiectiv asupra unei radiografii sau asupra unei examinari CT”, mai explica profesorul.
Ce avantaje sunt pentru pacient
Inteligenta artificiala este un instrument important, in special in monitorizarea pacientilor post COVID si a pacientilor oncologici. Avantajul este vine din garantia rezultatului, fiecare imagine de RX si CT fiind automat analizata la finalul investigatiei, medicul validand sau invalidand apoi recomandarile algoritmului.
„Calculatorul elimina subiectivismul medicului, vizualizeaza in mod foarte obiectiv si scaneaza aproape spontan examinarea, atentionandu-l pe acesta asupra leziunilor existente, a zonelor anormale. Si, daca vreti, mai simplu, creste calitatea raportului medical, a rezultatului final al examinarilor pe care pacientul le face in Reteaua de sanatate Regina Maria. Este un fel de feedback de supracontrol pe anumite tipuri de investigatii si anumite tipuri de patologie”, spune medicul.
Pe scurt, factorul timp este extrem de important. Dupa terminarea investigatiei, calculatorul scaneaza aproape spontan, intr-un timp scurt, investigatia si atentioneaza asupra zonelor cu probleme.
Inteligenta artificiala mai are un plus: este centrata pe calitatea relatiei medic-pacient, care este atat de importanta de ambele parti.
Text: Monica Radulescu, Senior Medical Editor