Indulcitor | Avantaje | Dezavantaje |
---|---|---|
Polioli | • au jumatate din caloriile zaharului (2-2,5 cal/g) • absorbtie lenta in sange | • putere de indulcire scazuta • sunt liposolubili si trebuie asociati cu grasime • la doze mari au efect laxativ cu diaree si balonare |
Zaharina | • nu are calorii • putere de indulcire – 300 de ori mai mare decat zaharul • stabila termic • nu produce carii dentare | • lasa un gust usor amarui • traverseaza bariera placentara in sarcina • contraindicata la copii, gravide si femeile care alapteaza |
Aspartam | • gust identic cu zaharul • putere de indulcire – 200 de ori mai mare decat zaharul • nu produce carii dentare • permis la copii, gravide si femei care alapteaza | • continut caloric identic cu zaharul • instabil termic • este o sursa de fenilalanina |
Acesulfam K | • nu are calorii • putere de indulcire – 200 de ori mai mare ca a zaharului • stabil la temperaturi ridicate • nu produce carii dentare | • lasa un gust neplacut (se asociaza cu aspartamul pentru eliminarea acestui inconvenient) • nerecomandat in cazul aportului redus de potasiu sau la cei cu alergii |
Ciclamat | • nu are calorii • putere de indulcire – 30 de ori mai mare decat zaharul • stabil termic • nu produce carii dentare | • contraindicat la copii, gravide si femei care alapteaza |
Sucraloza | • gust identic cu zaharul • derivat direct din zahar • nu contine calorii • putere de indulcire – 600 de ori mai mare decat zaharul • stabila termic • permisa la copii, gravide si femei care alapteaza • nu produce carii dentare | • nu are, este indulcitorul ideal |
Vrei sa faci o programare?
Timpul mediu de asteptare
Timpul mediu de asteptare este de 0 sec.
Suna acum!
Momentan contact centerul este inchis. Va rugam reveniti in timpul programului.