Haptonomia sau “arta de a fi uman”
Haptonomia definita ca "stiinta a afectivitatii", de catre Frans Veldman, creatorul ei, are denumirea derivata din substantivul ”hapsis” clasic termen grecesc, ce înseamna atingere, sens, senzatie, tact și “nomos” cuvant care înseamnă lege, regula și norma.
Pierduti in materialismul cotidian, in goana dupa ”a face” si “a avea”, de multe ori relativizam simplitatea frumosului si bogatia simturilor si pierdem bucuria lucrurilor simple care dau, pana la urma sens vietii fiecaruia dintre noi.
In cadrul clinicii Regina Maria abordam haptonomia din punctul de vedere al al limbajului tandretii, comunicarii in cuplul parental din cadrul in triunghiului familial si nu numai.
Haptonomia aduce in domeniul psihoterapiei si a consilierii psihologice importanta , dovedita stiintific, medical neurofiziologic si hormonal, a emotiilor autentice , a sentimentelor profunde motivante si determinante pentru orice individ, dezvoltand in acest mod relatii autentice, curate si pline de sens.
Punem accentul pe indreazneala de a fi noi insine si de responsabilizare a curajului de a ne expune in toata asa zisa noastra "vulnerabilitate" pe care, impreuna, o vom transforma in putere, puterea noastra de a fi umani , calzi, empatici, intelegatori, exteriorizandu-ne propriile trairi in mod individual si responsabil.
Pornind de la stiinta afectivitatii , trecand in revista toate elementele constitutive ale acestei stari de a fi, vom decoda impreuna pe parcursul demersului terapeutic, importanta reidentificarii cu noi insine pentru ca in acest mod sa dezvoltam relatii incarcate emotional , exprimate in limbajul tandretii , al iubirii.
Iubindu-ne pe noi insine, constientizandu-ne si abia apoi acceptandu-ne asa cum suntem, devenind astfel capabili sa daruim si sa generam toate aceste minunate lucruri in mediul nostru familial si in contextul mai larg, social.
Fiecare pas facut in cadrul consilierii haptonomice, este un pas catre liniste, serenitate intr-o lume mercantila, pe care in acest fel o vom intelege dar o vom detasa de determinarea sa de a ne domina afectivitatea, sensul si viata cotidiana.
Monica Silinescu, psiholog