Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

In fiecare zi trebuie asigurat aportul necesar de apa

Articol de Dr. Mihaela Bilic

Pentru ca in corpul uman nu exista rezerve hidrice similare depozitelor de grasime, in fiecare zi trebuie asigurat aportul de apa necesar activitatilor celulare, dar si acoperirii pierderilor lichidiene (transpiratie, urina, materii fecale, respiratie) – adica 1,5-3 litri.

Apa reprezinta sursa ideala pentru hidratarea organismului, insa nu pentru toata lumea este usor de consumat ca atare.

Aportul hidric recomandat zilnic este de 35-40 ml/kg corp, ceea ce inseamna 2,4 l pentru un adult de 60 kg.

Aceasta cantitate de lichide poate fi acoperita astfel:

  • 1200 ml – apa si alte tipuri de bauturi (lapte, cafea, ceai, sucuri)
  • 900 ml – apa care intra in compozitia alimentelor
  • 300 ml – apa produsa de organism prin reactiile metabolice

Toate alimentele, de la unt pana la paine, contin cantitati variabile de apa:

  • unt – 15%
  • paine – 30%
  • cascaval, telemea – 35-55%
  • cartofi – 45%
  • friptura – 55%
  • orez fiert – 68%
  • branza proaspata – 75%
  • fructe – 80-85%
  • salata – 90%

Beti apa la masa

Apa bauta in afara meselor este eliminata mai rapid prin urina decat apa consumata impreuna cu alimentele. Fibrele din mancare functioneaza ca un burete si retin apa, fapt care duce la cresterea senzatiei de satietate si la prevenirea constipatiei.