Pentru a identifica mancarurile problematice, tine un jurnal unde sa scrii in fiecare zi tot ceea ce mananci.
Un anumit grad de flatulenta este o parte normala a procesului digestiv. Dar daca gazele sau balonarea iti produc disconfort, actioneaza. „Daca produci mai multe gaze decat ti-ai dori, adeseori poti face ceva cu privire la asta” afirma Dr. Jacqueline Wolf, conferentiar universitar la Centrul Medical Beth Israel Deaconess afiliat la Harvard.
Ca sa ajungi la radacina problemei, incepe cu urmarirea alimentelor pe care le consumi, pentru a identifica alimentele care iti pot crea probleme si nu le mai consuma o anumita perioada de timp
Gazele din organism
Flatulenta este produsa de bacterii si alte microorganisme din intestin. Acestea se hranesc cu diferite substante nedigerate din alimente, in special cu carbohidrati. In continuare sunt prezentate cateva dintre alimentele care de regula produc gaze:
Lactoza: Imposibilitatea de a digera lactoza, un tip de zahar din lapte, duce la producerea de gaze precum si la aparitia crampelor abdominale, balonare si diaree. Intoleranta la lactoza inseamna ca organismul nu produce suficienta enzima, denumita lactaza, necesara pentru a digera lactoza, un carbohidrat. Lactoza trege nedigerata prin intestin, unde bacteriile respective o consuma. Multi oameni care cred ca au intoleranta la lactoza de fapt nu au. In schimb, problemele lor intestinale se pot datora altor carbohidrati, ca de exemplu substituentii zaharului. Un test al respiratiei poate identifica deficienta de lactaza. Exista mai multe formule enzimatice disponibile pe piata (tablete si lichide) care pot servi drept inlocuitori ai lactazei.
Zaharurile artificiale: Anumiti substituenti pentru zaharul natural, derivati din plante, in special cei ale caror denumiri se termina in „tol”, duc, de asemenea, la formarea gazelor. Acestia includ sorbitolul, manitolul, lactitolul si xilitolul. Ei se regasesc intr-o gama larga de alimente procesate, inclusiv in guma de mestecat si bomboanele fara zahar si in produsele „cu continut scazut de carbohidrati”. Sorbitolul este prezent, in mod natural, si in fructe de tipul merelor, piersicilor si nectarinelor.
Fructoza: Unii oameni au intoleranta la fructoza, un zahar natural din fructe. Elementele care produc cel mai adesea gaze includ sucul de mere sau prune si fructele deschidratate. Fructoza se mai gaseste si in numeroase alimente procesate, fructe si bauturi indulcite cu zahar, inclusiv cele ce contin sirop de porumb bogat in fructoza.
Legumele: Aceste alimente sunt bogate in carbohidrati sanatosi, dar cateva dintre ele pot duce la aparitia gazelor sau balonarii. Legumele care pot pune probleme multor oameni includ brocoli, varza, ceapa, varza de Bruxelles si cartofii. Fasolea este recunoscuta, de asemenea, ca fiind un aliment „ce face gaze”. Ele contin numerosi carbohidrati nedigerabili ce sunt consumati cu placere de catre bacteriile intestinale.
Diagnosticarea problemei
Atunci cand Dr. Wolf lucreaza cu pacientii care au probleme cu gazele, ea sugereaza urmatorii pasi:
- Tine un jurnal alimentar si noteaza ce mancaruri par sa-ti produca gaze.
- Citeste listele de ingrediente pentru a identifica elementele problematice ascunse, ca substituentii zaharului si produsele lactate.
- Intrerupe, cate unul pe rand, alimentele suspecte si apoi introdu-le din nou in dieta, pentru a vedea cum le tolerezi.
Daca problema o pun fructele, nu trebuie sa renunti in totalitate la aceste alimente sanatoase. Anumite fructe, ca de exemplu fructele cu samburi mici, contin un echilibru de fructoza si glucoza pe care le poti digera mai bine. Gaseste noi soiuri de fructe care sa iti convina. Daca problema este sorbitolul, atunci te poate ajuta sa eviti alimentele care contin o cantitate mare de sorbitol, ca de exemplu merele, piersicile, perele, nectarinele, prunele proaspete si prunele uscate.
De asemenea, trebuie sa iei in calcul posibilitatea de a incerca o dieta cu continut redus FODMAP (FODMAP inseamna „fermentabil, oligozaharide, dizaharide, monozaharide si polipoli.”), care exclude carbohidratii slab absorbiti in intestinul subtire. Medicii de la Universitatea Monash din Australia au alcatuit o dieta pentru a ajuta persoanele cu sindromul intestinului iritabil si alte afectiuni intestinale si cateva studii sugereaza ca aceasta este benefica. Poti gasi informatii despre aceasta dieta online pe www.health.harvard.edu/fodmap sau iti poti ruga medicul sa iti recomande un nutritionist.
Produsele pentru balonare: Au efect?
Diferite produse promit sa ajute la controlarea gazelor intestinale. Multi le folosesc si „jura” ca ii ajuta, dar dovezile stiintifice oficiale sunt fie limitate, fie inexistente.
Remediul | Afirmatia privind sanatatea | Dovezile |
Alfa-galactozidaza | Ofera o enzima care sa te ajute sa fragmentezi substantele greu de digerat din fasole. | Numar limitat de dovezi |
Simeticon | Reduce balonarea si disconfortul prin faptul ca te ajuta sa elimini bulele blocate de gaze intestinale. | Nicio dovada convingatoare |
Subsalicilat de bismut | Reduc mirosul flatulentei din gazul cu hidrogen sulfurat produs de bacteriile intestinale. | Numar limitat de dovezi |
Carbune activat | Absoarbe gazele intestinale. Carbunele activat poate interactiona cu medicamentele, asa ca ar fi bine sa intrebi medicul inainte de a-l lua. | Dovezi mixte |
Ulei de menta sau ceai de menta | Ajuta la digestie si reduce balonarea, disconfortul si flatulenta. | Dovezi mixte |