Endometrioza afecteaza una din zece femei. Suferinta apare dupa pubertate si se manifesta cu diferite intensitati pana la menopauza, uneori si dupa. Principalul simptom este durerea, deseori foarte intensa, atat in perioadele menstruale, cat si intre menstre. Supranumita „cancerul care nu ucide”, endometrioza provoaca infertilitate si are o simptomatologie complexa, deseori invalidanta.
Ce este endometrioza
Endometrioza nu omoara, dar este una dintre cele mai dureroase si complicate suferinte ginecologice, care afecteaza sever calitatea vietii, cu impact social, dar si asupra familiei. Femeile cu endometrioza duc aceasta boala „pe picioare”, in ciuda faptului ca provoaca traume fizice si psihice.
Pentru a intelege mai bine impacutul acestei boli, trebuie spus ca numarul femeilor care sufera de endometrioza este la fel de mare cu al tuturor bolnavilor de diabet, desi despre boala ginecologica se vorbeste infinit mai putin, in conditiile in care efectele sociale sunt cel putin la fel de mari.
Din punct de vedere clinic, endometrioza este o boală cronica ce apare in perioada activa hormonal a femeii, fiind principala cauza a infertilitatii. Concret, endometrioza inseamna dezvoltarea in afara uterului a tesutului care captuseste uterul pe interior (endometru) si care sangereaza fiziologic la fiecare menstruatie. Structuri similare endometrului se dezvolta pe ovare (formand chist endometriozic), trompe uterine, vagin si membrana care acopera pelvisul. Uneori, tesutul endometrial progreseaza catre organele din zona pelvina, pe suprafata externa a intestinului subtire sau gros, a ureterelor (tuburi care unesc rinichii de vezica urinara) si a vezicii urinare. Desi rar, este posibil ca tesutul endometrial sa se dezvolte la nivelul pleurei (membrana care acopera plamanii) sau al pericardului (membrana care inveleste inima).
Acest tesut format in afara uterului se ingroasa si sangereaza in abdomen la fiecare ciclu menstrual. Pentru ca tesutul endometrial crescut in afara uterului nu poate fi eliminat pe cai anatomice, cum se intampla in cursul perioadei menstruale cu cel format in interiorul uterului, formeaza chisturi la nivelul ovarelor, irita organele, provoaca inflamatii si genereaza o serie de complicatii pelvine multiple, inclusiv sangerari abundente si durere intensa, in fiecare luna a ciclului menstrual.
Boala progreseaza, cel mai afectat fiind aparatul reproducator, si poate mima o serie de afectiuni, de la chisturi ovariene endometriozice si fibroame pana la boala celiaca si intoleranta la gluten sau obstructia de ureter. Endometrioza afecteaza si functionarea nervilor pelvieni.
Simptomele in endometrioza
Simptomele endometriozei depind de gravitatea acesteia si sunt provocate de faptul ca tesutul endometrial care prolifereaza in afara uterului reactioneaza la hormonii produsi de ovare, care controleaza ciclul menstrual. Simptomele depind mai ales de localizarea tesutului ectopic endometrial si mai putin de stadiul de evolutie a bolii.
Principalele simptome sunt:
- crampe menstruale puternice, care se agraveaza in timp, concomitent cu evolutia bolii;
- durere la contact sexual;
- durere intermenstruala acuta;
- durere pelvina inaintea perioadei menstruale;
- durere lombara si abdominala;
- durere la defecatie sau la urinare;
- menstre abundente;
- sangerare intre menstre;
- infertilitate;
- oboseala;
- diaree sau constipatie;
- flatulenta sau greata;
- sangerare rectala, in perioadele menstruale.
Severitatea durerii nu este un indicator real pentru gradul de afectare produs de proliferarea anormala a endometrului. Durerea poate sa fie intensa, invalidanta, la o afectare redusa sau suportabila, la o afectare importanta.
Diversitatea simptomelor face ca endometrioza sa fie confundata frecvent cu alte afectiuni, cel mai des, cu boala inflamatorie pelvina sau chisturile ovariene, precum si cu sindromul de intestin iritabil. Este important de stiut ca oricare dintre aceste afectiuni poate insoti endometrioza.
Descopera AICI echipa noastra MULTIDISCIPLINARA de la Endo Institute.
Cele 4 stadii ale endometriozei
Standardizarea afectiunii in patru stadii de evolutie permite o mai buna manageriere a afectiunii si stabilirea unor protocoale terapeutice care, ulterior, se personalizeaza pentru fiecare pacienta in parte.
Daca primele doua stadii sunt considerate forme usoare ale bolii, cand afectarea aparatului genital este minima, ultimele doua sunt etapele severe ale bolii, care impun, de cele mai multe ori, tratamente chirurgicale. Stadiile se stabilesc in urma investigatiilor specifice clinice si paraclinice si au si beneficiul de a permite urmarirea evolutiei bolii.
Cele 4 stadii ale endometriozei au urmatoarele caracteristici:
- Stadiul 1 - leziunile sunt rare, superficiale si mici, localizate pe suprafața peritoneului sau al ovarelor si au usoare aderente. Chiar si asa, durerea poate avea pusee intense.
- Stadiul 2 - prezinta focare mai pronuntate, chisturi ovariene, fiind prezent si un proces inflamator acut, cu aderente multiple.
- Stadiul 3 - este caracterizat prin infiltrarea endometrului in diferite organe, iar evolutia este accelerata. Dimensiunea chisturilor endometriozice este semnificativa, afecteaza ovarele si peritoneul si pot aparea noduli.
- Stadiul 4 - este forma cea mai severa, cu focare multiple si noduli care afecteaza functionalitatea unor organe interne, iar aderentele se dezvolta compact, afectand sever pelvisul sau/si abdomenul. Endometrioza in stadiul 4 depaseste limitele tractului genital, afectează tractul digestiv si/sau tractul urinar si/sau nervii periferici ori peretele musculo-scheletal sau plamanii si diafragma.
Trebuie mentionat faptul ca simptomatologia nu urmareste mereu strict stadiile de evolutie ale endometriozei. Sunt situatii in care, in stadiul 1, durerea poate avea accente acute, uneori invalidante, iar simptomatologia sa fie foarte clar prezenta, desi leziunile nu pot fi depistate, dar si reversul: endometrioza in stadiul 4, fara simptome semnificative.
Scorul ROMA
Scorul ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) este una dintre metodele de testare in cazul tumorilor ovariene, provocate sau nu de endometrioza, pentru a se stabili riscul de malignitate prin evaluarea unor markeri tumorali, cu scopul de a identifica in stadii incipiente afectiunile neoplazice si, in special, pe cele ovariene.
Cancerul ovarian are simptome nespecifice, ceea ce face ca afectiunea sa fie identificata in stadii avansate. Scorul ROMA este un instrument de diagnostic bazat pe investigatii de laborator.
Endometrioza si sarcina
In stadiile 1 si 2 ale endometriozei, sarcina obtinuta natural este oricand posibila, dar in stadiile avansate, 3 si 4, aceasta afectiune este frecvent asociata cu infertilitatea. Intre o treime si 50% dintre femeile cu endometrioza au dificultati in a ramane insarcinate, aceasta fiind una dintre principalele cauze de infertilitate feminina, urmare a faptului ca tesutul endometrial dezvoltat in exteriorul uterului impiedica ajungerea ovulelor de la ovar la uter.
Trebuie spus ca si formele usoare de endometrioza pot duce la infertilitate, recomandarea generala a medicilor, pentru femeile cu stadii primare ale bolii, fiind aceea de a nu amana conceperea unui copil pe cale naturala, intrucat afectiunea evolueaza in timp, iar infertilitatea este una dintre complicatii.
Femeile cu endometrioza pot avea o sarcina care decurge in limite normale, desi exista un risc crescut de preeclampsie, complicatii placentare si nastere prematura.
Diagnosticarea corecta a endometriozei - esentiala
Dat fiind faptul ca endometrioza poate simula multiple alte afectiuni, diagnosticarea corecta si stabilirea cat mai exacta a stadiului de evolutie sunt esentiale pentru instituirea unui tratament corect si eficient.
Diagnosticul poate fi greu de stabilit si pentru ca nu exista un test specific. Cea mai buna abordare este una interdisciplinara, care sa cuprinda, pe langa medicul ginecolog, si un specialist in terapia durerii si un endocrinolog, dar si un psiholog, un gastroenterolog si un urolog si, nu in ultimul rand, un specialist in reproducere umana asistata. Evaluarea pacientei este complexa si completa.
O diagnosticare eficienta inseamna colaborare absoluta intre medic si pacienta, precum si unele investigatii specifice: ecografie, examen RMN si altele.
Vezi AICI oferta noastra de INVESTIGATII.
Tratamentul endometriozei
Endometrioza nu se vindeca, dar exista solutii terapeutice care pot incetini evolutia bolii si pot ameliora mult simptomele.
Strategia terapeutica depinde de:
- intensitatea simptomelor si de cat de mult afecteaza acestea viata pacientei;
- varsta;
- stadiul de evolutie al bolii;
- complicatiile deja instalate;
- dorinta de a avea sau nu copii.
- Terapia instituita este una personalizata si are ca scop:
- gestionarea cat mai eficienta a simptomelor si mai ales a durerii si a sangerarilor abundente;
- oprirea evolutiei bolii sau incetinirea cat de mult posibil a acestui proces;
obtinerea unei sarcini.
Tratamentul efectiv este unul medicamentos, chirurgical sau combinat. Interventiile chirurgicale sunt necesare doar in stadiile avansate ale bolii si au ca scop excizia chisturilor endometriozice si a focarelor diseminate intraabdominal, desfacerea aderentelor, repozitionarea organelor afectate in pozitie anatomica si, daca este nevoie, repermeabilizarea trompelor uterine.
In Reteaua de Sanatate REGINA MARIA isi desfasoara activitatea Endo Institute, primul si singurul centru de excelenta in diagnosticul si tratamentul endometriozei din Romania, acreditat de European Endometriosis League.