Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

La Spitalul Euroclinic, ai șansa unui diagnostic de certitudine în tumorile de prostată, prin puncții mereu sigure

Articol de Ana-Maria Niță Senior Medical Editor
În cadrul Secției de Urologie a Spitalului Euroclinic din Rețeaua Privată de sănătate REGINA MARIA, dispunem de unul dintre cele mai performante ecografe existente la nivel mondial. Unic în rețeaua REGINA MARIA, ecograful bk3000 este prevăzut cu o serie de adaptări și de funcții specializate pentru investigarea și diagnosticarea afecțiunilor urogenitale. În cazul identificării unor formațiuni tumorale prostatice, dispozitivul oferă un diagnostic de certitudine printr-o puncționare rapidă și țintită, fără riscuri asociate.

Ecograful bk3000 are numeroase aplicații în sfera urogenitală, permițând explorarea imagistică a rinichilor, a vezicii urinare, a prostatei și a testiculelor. De asemenea, datorită excelentei rezoluții Doppler, permite inclusiv vizualizarea vascularizației care nu poate fi văzută cu ajutorul ecografelor standard. În ceea ce privește examinarea prostatei, aceasta se poate face simultan biplan și radial longitudinal, pe tot cuprinsul glandei, ecograful bk3000 generând de trei ori informațiile din fiecare imagine. „Ecograful bk3000 este vârful de lance al ecografelor specializate în diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor urologice.

Aparatul oferă o imagine spațial-temporală și o rezoluție de contrast superioare ale țesutului prostatic, ceea ce permite identificarea rapidă și cu mare precizie a leziunilor de la acest nivel. Astfel, datorită imaginii de calitate superioară, care favorizează identificarea mult mai precisă a nodulilor de la nivelul prostatei, puncționarea se poate face țintit. Iar prin surprinderea imaginii prostatei tridimensional pe durata procedurii, riscul de sângerare sau de alte complicații după puncție este redus la minimum. Nu în ultimul rând, prin folosirea acestui ecograf, care permite adaptarea optimă a imaginii la particularitățile anatomice ale pacientului, medicul poate efectua biopsia astfel încât riscul de repetare a procedurii, pe motiv de irelevanță a probei, să fie minim”, spune dr. Gheorghe Plugaru, medic primar urologie, cu supraspecializare în chirurgia laparoscopică și robotică, și Șef Secție de Urologie a Spitalului Euroclinic. 

Procedura de puncționare se face fără disconfort

Prin folosirea ecografului bk3000, care este prevăzut cu o sondă perfect adaptată anatomic, probele din cadrul biopsiei de prostată se prelevează transrectal și transperineal. Datorită ghidajului ecografic performant, care permite o excelentă vizualizare a țesutului prostatic, riscurile asociate efectuării procedurii sunt minime. Iar pentru excluderea oricărui disconfort, puncția prostatică se face, în cadrul Spitalului Euroclinic, cu anestezie intravenoasă. „Datorită anestezicului administrat, ce permite relaxarea sau chiar adormirea pacientului pe durata procedurii, puncționarea se face fără niciun disconfort. După două ore, pacientul poate pleca acasă în deplină siguranță”, mai spune dr. Gheorghe Plugaru.
Așadar, ecograful bk3000 este folosit de medicii noștri atât pentru obținerea unui diagnostic sigur și rapid, cât și pentru monitorizarea pacienților cu adenocarcinom prostatic pe durata tratamentului și pentru ajustarea acestuia. De altfel, în cadrul Spitalului Euroclinic, dispunem de cele mai moderne echipamente și dotări pentru tratamenul chirurgical al cancerului de prostată: de la chirurgia laparoscopică 3D până la robotul de ultimă generație DaVinci Xi.

Cancerul de prostată este al doilea cel mai întâlnit tip de cancer, după cel pulmonar, la bărbații din întreaga lume. Iar, din păcate, în spațiul european, incidența cancerelor de prostată a crescut semnificativ în ultimii ani, la grupa de vârstă de peste 50 de ani, arată datele statistice. De aceea, după această vârstă, toți bărbații ar trebui să-și monitorizeze anual nivelul PSA (antigenul specific prostatic) și nivelul Free PSA (antigenul specific prostatic liber). În cazul bărbaților cu istoric familial de cancer de prostată, se recomandă testarea anuală începând cu vârsta de 45 de ani și, dacă se constată valori crescute ale acestuia, efectuarea unei ecografii de prostată. Respectarea acestei recomandări este vitală, deoarece o diagnosticare precoce și precisă înseamnă creșterea șanselor de supraviețuire.

Consultant științific: dr. Gheorghe Plugaru, medic primar urologie, cu supraspecializare în chirurgia laparoscopică și robotică, și Șef Secție de Urologie a Spitalului Euroclinic 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.