Depistarea precoce a cancerului este esentiala pentru un tratament eficient si o supravietuire crescuta - o spun in continuu expertii din intreaga lume, la fel si medicii nostri supraspecializati in diagnosticul si tratamentul multidisciplinar al cancerului mamar. In plus, cercetarile si analizele recente demonstreaza ca investigatiile avansate de screening si tratamentele tot mai eficiente au contribuit la cresterea supravietuirii femeilor diagnosticate cu o forma de cancer mamar. In prezent, rata de vindecare a cancerului mamar ajunge la 90% daca este depistat in stadiu incipient, cand tumora masoara mai putin de 1 cm. Prin urmare, cu cat tumora mamara este diagnosticata mai devreme, cu atat cresc sansele de vindecare.
Iar cea mai avansata si moderna metoda de evaluare a tesutului mamar, care ajuta indubidabil la depistarea precoce a canceurlui mamar este mamografia cu tomosinteza sau mamografia 3D, disponibila si in Spitalul REGINA MARIA Brasov. Principalul beneficiu al acestei proceduri este ca poate detecta cancerele si masele mici ascunse in tesutul mamar dens mult mai devreme decat mamografia standard 2D.
“Mamografia cu tomosinteza este cea mai noua si avansata metoda de examinare a sanilor, care consta in scanarea tesutului mamar din diverse unghiuri. Aceasta tehnica permite o reconstructie volumetrica a intregului san dintr-un numar finit de proiectii 2D cu grosimea de 1 mm. Astfel, depisteaza si caracterizeaza cu mai mare acuratete formatiunile benigne sau maligne comparativ cu mamografia digitala 2D, in special in sanii densi”, explica dr. Lavinia Caplan, medic primar Radiologie si Imagistica Medicala in cadrul Spitalului REGINA MARIA Brasov.
De aceeasi parere este si dr. Daniela Elena Boricean, medic primar radiolog, cu competenta in senologie imagistica la Spitalul REGINA MARIA Brasov: "Mamografia tridimensionala a sanului reduce suprapunerile de tesut prin captarea de imagini tridimesionale ale sanului, evidentiind astfel mult mai usor leziunile canceroase, mai ales la femeile cu sanul dens, care au un risc crescut".
Cum se realizeaza o mamografie 3D
Modul in care se efectueaza o mamografie 3D este asemanator cu mamografia 2D. Diferenta majora dintre ele este ca in mamografia 3D sunt realizate mai multe imagini, in loc de o singura imagine, cum se intampla la mamografia 2D. Investigatia consta in efectuarea a patru expuneri - cate doua pentru fiecare san.
"Sanul este asezat intre un compresor si o placa detector. Tubul de raze X este deplasat cu miscari arcuite si inregistreaza o serie de imagini numite proiectii, in diverse unghiuri (unghiuri de scanare), iar proiectiile vor fi ulterior procesate obtinand imagini seriate ale tesutului mamar cu grosimea de 1 mm", explica dr. Daniela Elena Boricean, adaugand ca “presarea sanului pentru cateva secunde nu este daunatoare si minimalizeaza cantitatea de raze X necesara”.
Sanii trebuie comprimati usor pana la nivelul optim din mai multe motive, dupa cum sustine dr. Lavinia Caplan: "se reduc artefactele de miscare, scade grosimea sanului cu reducerea consecutiva a dozei de iradiere si se obtine o uniformitate a densitatii optice".
Investigatia se realizeaza doar la indicatia unui medic specialist:
- Femeilor peste 40 de ani - ca metoda de screening pentru depistarea cancerului mamar infraclinic
- Femeilor peste 35 de ani - pentru evaluarea maselor mamare palpabile
- Femeilor sub 35 de ani - in situatii particulare, complementar ecografiei mamare
- Inclusiv femeilor cu implant mamar
Mamograf de ultima generatie - Mammomat Inspiration cu tehnologia Prime
Mamografiile digitale sunt realizate in Spitalul REGINA MARIA Brasov cu ajutorul unui aparat special care foloseste tehnologie de ultima ora in beneficiul pacientelor. Vorbim de aparatul Mammomat Inspiration cu tehnologia Prime, care permite scaderea cu pana la 30% a dozei de iradiere, fara a compromite calitatea imaginii, oferind in acelasi timp claritate si contrast imaginilor - fapt care ajuta la detectarea celor mai mici detalii.
“Riscul de iradiere cu aceasta tehnologie este minim. Doza de iradiere este mai mica cu 30% fata de cea utilizata de un mamograf analog, obtinand o imagine de calitate superioara in care se pot detecta microcalcificarile suspecte (semne precoce de cancer mamar). De asemenea, disconfortul creat prin comprimarea sanului pentru a obtine o imagine optima este redus in cazul mamografului digital”, explica medicul radiolog Lavinia Caplan.
In Spitalul REGINA MARIA Brasov, tehnologia moderna si avansata este utilizata de o echipa de medici si tehnicieni medicali specializati, care colaboreaza pentru a efectua investigatiile, astfel incat sa ofere cel mai bun rezultat fiecarei paciente in parte, adaptat nevoilor sale particulare.
Surse:
https://news.sanfordhealth.org/womens/3d-mammogram-reasons/
https://www.breastcancer.org/research-news/3d-mammos-better-than-2d-for-65-and-up
https://www.bedfordbreastcenter.com/3-reasons-to-consider-3d-mammography/
https://utswmed.org/medblog/3-ways-patients-benefit-3d-mammograms/
https://www.yalemedicine.org/conditions/3d-mammography