Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dermabraziunea pielii - ramane inactiv

Aceste tehnici folosesc strategii diferite, incluzand chimicale care dizolva celulele pielii, instrumente care polizeaza usor suprafata pielii, si fascicule directionate, intense, de lumina (lasere) pentru a imbunatati aspectul pielii. 

Peelinguri chimice

Fiind candva prima alegere pentru intinerirea faciala, pentru daunele provocate de soare, liniile fine  si pigmentare; peelingurile chimice ocupa acum locul doi, dupa tehnologiile mai noi si mai putin invazive, dar au in continuare un rol important. Peelingurile sunt folosite pentru a trata ridurile, petele de varsta, decolorarile, excrescentele precanceroase ale pielii, si cicatricele superficiale. O solutie acida este aplicata pe piele, dizolvand celulele pielii si indepartand straturile superioare ale epidermei. Cat de profund patrunde substanta de peeling, si efectele acesteia, variaza in functie de tipul si de concentratia solutiei folosite. Peelingurile chimice se pot face atat pe maini cat si pe fata. Exista foarte multe cercetari care sustin utilitatea acestor tratamente, care pot fi efectuate la un cabinet medical sau la un salon.

Perioada de recuperare variaza si ea, de vreme ce unele solutii pot lasa doar o usoara roseata pentru cateva zile iar altele produc o roseata si o descuamare mai intensa, care trebuie sa fie bandajata cu atentie iar vindecarea dureaza saptamani intregi.

Pentru daunele mai mari provocate de soare sau daca doriti o imbunatatire mai vizibila a ridurilor usoare, tonului si culorii pielii, ar fi bine sa luati in calcul o substanta mai puternica. Aceste substante dizolva piele pana lastratul superior al dermei si necesita o perioada de recuperare mai mare. De obicei se foloseste o solutie de acid tricloracetic (TCA) cu concentratia  35% - 50%. Dupa, veti simti un disconfort usor, si cateva zile, pana la o saptamana dupa tratament, pielea superficiala se va intuneca, va deveni rigida, si se va coji. Timp de mai multe saptamani, pielea dumneavoastra poate avea un aspect rosu. Rezultatele dureaza pana la doi ani, dar multi oameni repeta tratamentul anual.

Efectele secundare ale peeling chimic includ roseata, mancarime, exfoliere, sensibilitate crescuta a pielii, pigmentare modificata, si uneori piele sensibila cu vezicule. Poate aparea dermatita de contact alergica, iar daca peelingul foloseste acid glicolic, poate aparea dermatita de contact iritativa. Orice peeling poate irita pielea, mai ales daca, concentratia substantelor chimice este prea puternica sau daca le folositi prea des. De asemenea, daca pielea dumneavoastra este iritata inainte de a face un peeling chimic, este posibil ca substantele sa patrunda prea adanc. Rareori, este posibil sa apara inflamatii, urmate de inchiderea la culoare a pielii. Acest lucru se poate intampla in cazul in care peelingul superficial incepe cu o doza mica, care este crescuta apoi in mod constant.

Microdermabraziunea

Microdermabraziunea poate  aduce îmbunătățiri moderate texturii pielii. În această procedură, esteticianul exfoliază o zonă cu mici cristale de hidroxid de aluminiu pentru a da pielii un  aspect mai fin. Nu este nevoie de perioadă de recuperare. Multe cabinete medicale si spa-uri ofera acest tratament cosmetic rapid si nedureros, care nu necesita prezenta unui medic. Are un efect usor asupra liniilor, ridurilor si petelor de imbatranire fine. Microdermabraziunea slefuieste usor pielea cu cristale de hidroxid de aluminiu sau alte cristale asemanatoare, aplicate sub presiune inalta. Este posibil sa apara  roseata sau umflaturi in jurul ochilor, dar de obicei acestea dispar in aceeasi zi. In fiecare an, se efectueaza aproximativ o jumatate de milion de tratamente de microdermabraziune. Un singur tratament costa in jur de 100 $.

Fiecare tratament dureaza in jur de 20 pana la 30 de minute. De obicei, trebuie sa programati o serie de sase tratamente, unul la doua saptamani, si apoi sa faceti tratamente periodice care sa vina in completarea acestora pentru a mentine efectul.

Evolutia laserului

A.  Apărută la  începutul anilor 1990, dermabraziunea cu laser cu CO2 funcționa prin eliminarea întreagii suprafețe a pieliidin zona tratată, reducând ridurile și decolorările pielii dar cauzând scurgeri, cruste și roșeață care necesitau o perioadă de recuperare de câteva săptămâni.

B. Apoi au apărut tratamentele cu laser  nonablativ și tratamentele foto-faciale, care nu elimina pielea de la suprafață. Aceste metode necesită puțin sau deloc timp de recuperare, dar sunt mai puțin eficiente la îmbunătățirea aspectului pielii. Acestea sunt disponibile în versiuni fracționale  (aplicate într-o rețea de puncte mici cum puteți observa mai sus) și versiunile non-fracționale.

C. De curând, dermatologii au dezvoltat tratamente cu laser fracționalablativ  CO2 care tratează pielea cu o rețea de puncte, îndepărtând coloane mici de piele, lăsând cea mai mare parte a suprafeței intactă. Această metodă este mai eficientă decât metodele non-ablative, având o perioadă de recuperare  aproximativă de numai 10 de zile.

Dermabraziunea cu laser

Progresele in tehnologia cu laser au creat multe optiuni in tratarea pielii imbatranite de soare. 

Laserele indeparteaza de la liniile si ridurile moderate pana la cele adanci, imbunatatind in acelasi timp in mod semnificativ nuanta, textura si fermitatea pielii. Capacitatea lor de a tinti tipuri foarte specifice de celule in diferite staturi ale pielii le permite sa trateze boli care erau imposibil de tratat inainte, cum ar fi petele „vin de Porto”, semnele din nastere pigmentate si venele panza de paianjen.

Laserele functioneaza prin emiterea de fascicule intense de "lumina" stralucitoare care transfera niveluri inalte de  energie la o tinta din sau de pe piele. Acolo,energia se transforma in caldura. Fiecare laser produce o singura  lungime de unda sau o culoarespecifica,de lumina— de lainfrarosul invizibil la nuante de rosu, galben  si verde vizibile. Lungimea de unda a unui laser, influenteaza gradul de penetrare al pielii si modul in care acesta va afecta pielea. Diferite lungimi de unda se pliaza mai bine pe probleme diferite. De exemplu, lungimile de unda galbena si verdevizeaza pigmentii rosii ai petelor „vin de Porto”sau ai venelor panza de paianjen, in timp ce laserele cu infrarosu sunt folosite de obicei la indepartarea ridurilor, a liniilor fine si a „ picioarelor de cioara”.

Laserele difera, de asemenea,  in functie de durata impulsurilor lor. Durata impulsului delumina determina modul in care un laser afecteaza tesutul tinta. 

Aproape toate procedurile cosmetice necesita lasere care emit lumina pulsata, care ofera controlul precis necesar pentru a modifica doar straturile de piele sau pigmentii vizatisi pentru a nu afecta pielea din jur .

Majoritatea procedurilor cu laser nu implica sangerari  si pot fi controlate cu precizie, reducand riscul de producere al ranilor sau al cicatricelor.

Perioadele de recuperare difera in functie de laserul folosit si de profunzimea tratamentului.

Dermabraziunea cu laser fractional

Dermabraziunea cu laser fractional, cel mai folosit tratament in zilele noastre,inlocuieste cu pasi repezi metode mai vechi de dermabraziune cu laser deoarece imbunatateste textura si aspectul pielii avand o perioada de recuperare relativ scurta.

In loc sa indeparteze intreaga suprafata a pielii, trateaza ofractiune din suprafata pielii. Laserul produce coloane microscopice de daune termice, lasand intacte celulele de piele inconjuratoare

Procesul natural de vindecare al organismului creeaza tesut nou, sanatos, pentru a inlocui coloanele de tesut afectat —imbunatatind afectiunea pielii tratata.  

Exista doua tipuri de dermabraziune fractionala: ablativa si non-ablativa. In comparatie cu dermabraziunea non-fractionala, amandoua ofera avantajul unei perioade de recuperare mai scurte avand un risc mai scazut de cicatrice, modificari de pigmentare sau infectii. Datorita acestor caracteristici, dermabraziunea fractionala este, de asemenea, mai sigura decat alte metode pentru oamenii cu pielea mai inchisa la culoare.

Dermabraziunea cu laser fractional ablativ

Aceasta procedura distruge (extirpa) pielea-tinta la suprafata si la niveluri mai adanci, fiind apoi inlocuita de colagen si tesut epidermic nou, sanatos. Aceasta poate intinde pielea sau poate inlatura pete cu un singur tratament (care costa aproximativ 1.900$), desi are nevoie de o perioada mai mare de vindecare decat atunci cand se folosesc mai multe  tratamente cu doze mai mici. Mancarimea si inflamarea dureaza pana la o saptamana, dar roseata usoara poate sa persiste luni de zile. Alte reactii adverse posibile includ o acutizare a virusului herpes (un virus care provoaca herpes), cicatrici si modificari ale culorii pielii. Cateva exemple de lasere ablative sunt: Fraxel repair SST, Active FX , Deep FX si SmartXide DOX.

Dermabraziunea cu laser fractional non-ablativ

Aceasta procedura nu elimina pielea de la suprafata, tintind mai degraba spre straturile profunde ale pielii, care se vindeca apoi, formand colagen nou. Expertii recomanda in general, patru pana la sase sesiuni de tratament, care sunt, de obicei, efectuate la distanta de patru pana la sase saptamani. Pentru aceste tratamente, veti avea nevoie doar de anestezie topica pentru a tine durerea sub control. Unii medici folosesc, de asemenea, un aparat de aer rece de mana, care raceste pielea si face procedura mai confortabila. Pielea dumneavoastra va fi rosie timp de o saptamana, si este posibil sa aveti si o inflamatie usoara pentru cateva zile.

Se poate observa aproape imediat o oarecare reducere a ridurilor si o imbunatatire a texturii pielii, pigmentarii, alaturi de o intindere a fetei. Fiecare sesiune de tratament stimuleaza procesul de formare de colagen nou, iar rezultatele sunt progresive, cele mai bune rezultate aparand in aproximativ doua-trei luni. Costul este aproximativ 1.200 $ per sesiune de tratament.  Laserele non - ablative includ: Fraxel restore, Fraxel DUAL  si Palomar Lux1540. 

Dermabraziunea cu laser non-fractional ablativ

Candva singurul tratament cu laser pentru uz cosmetic, dermabraziunea cu laser non-fractional ablativ cu impulsuri pulsate sau scanate, este acum rezervata daunelor avansate provocate de expunerea la soare si cicatricele severe provocate de acnee.

Este foarte eficienta impotriva deteriorarii epidermei si a straturilor superficiale ale dermei, incluzand linii si ridurile provocate de soare, cicatricele provocate de acnee, keratoza actinica, pistruii, petele de varsta, sizonele deschise la culoare provocate daunele expunerii la soare. Poate indeparta linii si riduri foarte profunde, totusi; pentru acestea, s-ar putea sa aveti nevoie de substante de umplere ale tesuturilor moi (a se vedea pagina 37). Perioada de recuperare pentru dermabraziunea ablativa non- fractionala poate fi mare; potentialele efecte secundare includ o piele permanent mai deschisa la culoare, roseata si inflamatie prelungita, infectii  si cicatrice. Alte complicatii, mai putin intalnite includ acnee si pielea inchisa la culoare.

[bbcode type="image" tpl="4" id="1254"]

Laserul cu colorant în regim pulsatoriu (sus stânga) este utilizat pentru tratarea petelor roșii, vaselor dilatate de sânge, venele plasă de păianjen și capilarele sparte. Acest laser emite o lumină galbenă, care acționează asupra pigmenților roșii din piele.

Laserul Q-switched (dreapta sus) emite impulsuri de energie care sunt absorbite de pigmenții maro din piele. Prin urmare, acest laser este utilizat pentru a elimina petele de ficat, pistrui, și anumite tatuaje.

Dermabraziunea cu laser cu dioxid de carbon (CO2)

Aceasta procedura penetreaza pielea mai adanc decat laserul erbium:YAG (a se vedea mai jos). Produce, de asemenea, mai multe daune termice in derma, asa ca are cele mai dramatice rezultate in stergerea liniilor si ridurilor profunde. In plus, poate intinde pielea in mod semnificativ. Caldura intensa a laserului cu CO2 este dureroasa, dar veti primi un anestezic local pentru a atenua durerea. Deoarece acest laser deschide uneori pielea la culoare, necesita un grad sporit de atentie, pentru tratarea persoanelor cu piele maslinie sau inchisa la culoare.

Dermabraziunea cu laser Erbium:YAG

Aceasta procedura genereaza mai putina caldura si indeparteaza un strat de piele mai subtire la o singura aplicare de laser. Prin urmare, este mai putin dureros, iar timpul de recuperare este mai scurt. Deoarece laserul erbium: YAG penetreaza pielea la aproape o cincime din adancimea laserului cu CO2, este ales de obicei pentru tratarea liniilor si ridurilor mai putin adanci. Dar medicul dumneavoastra poate trece de mai multe ori cu laserul pentru a obtine aceleasi rezultate dramatice ca laserul cu CO2.

Terapia combinata

Ambele tipuri de lasere —  sau un singur instrument, bivalent, care sa le incorporeze pe amandoua —  pot fi, de asemenea utilizate in timpul unui tratament. Aceasta abordare profita de punctele forte ale fiecarui laser, darpot aparea totusiefecte adverse semnificative, cum ar fi cicatricele sau modificari de pigment.

Costurile dermabraziunii cu laser ablativ variaza, dar acestea pot porni de la aproximativ 2,100$ pentru o portiune a fetei si 8,000 $pentru intreaga fata.

Lasere pentru îndepărtarea decolorării pielii, tatuajelor, părului și altele

Laserele  pot  ameliora o varietate de probleme specifice, inclusiv petele “vin de Porto”, obrajii și nasurile roșii, vasele de sânge dilatate, venele  pânză de păianjen, petele  de vârstă și pistruii – pe lângă netezirea ridurilor. Acestea sunt, de asemenea, folosite  la  îndepărtarea părului și tatuajelor nedorite. Tipul de laser ales depinde deproblema, de culoarea  particulară a petelor sau a zonelor pigmentate ce trebuie îndepărtate.

Petele roșii, vasele de sânge dilatate, venele pânză de păianjen  și capilarele sparte necesită lasere care vizează pigmenții roșii din hemoglobină, o componentă a sângelui, pentru a elimina aceste imperfecțiuni. (Venele pânză de păianjen se formează atunci când grupuri de vase de sânge din apropierea suprafeței pielii se dilată , creând o rețea fină de culoare roșie , albastră sau violet pe coapse, gambe și glezne ). Laserul cu colorant în regim pulsatoriu, care emite o lumină galbenă are ca țintă acești pigmenți roșii. Aceste lasere sunt de asemenea folosite pentru reducerea ridurilor și  pentru creșterea cantității de colagen și elastină din piele. Efectele secundare includ umflarea pentru o zi și, uneori, vânătăi. Laserele cu potasiu-titanil -fosfat (KTP ), care emit lumina verde, tratează de asemenea, capilarele sparte . Tratamente le produc roșeață sau o umflare foarte ușoară.

Pentru pigmenții maro, cum ar fi petele de vârstă, pistruii  și anumite tatuaje (a se vedea "Îndepărtarea tatuajelor ", de mai jos), medicul dumneavoastră va folosi  cel mai probabil un laser Q-switched  sau noul laser picosecund. Laserele Q – switched , care emit impulsuri foarte scurte, de energie înaltă , includ alexandritul , laserul Nd : YAG  și laserul ruby. Impulsurile foarte scurte ale acestor lasere emană explozii de energie, care sunt absorbite de pigmenții maronii.

Impulsuri mai lungi cu aceeași lungime de undă folosită pentru tratarea  leziunilor pigmentate, distrug ținte mai mari și sunt folosite pentru  îndepărtarea părului nedorit,  închis la culoare, de pe față sau corp (cel mai des întâlnit pebărbie, buza superioară, axilă, zona inghinală  sau spate). Până în prezent, nu există nici un laser care să îndepărteze în mod eficient firele de păr blond sau cenușiu, care un aupigmenți de culoare închisă. Durata de timp pentru tratament și recuperare variază în funcție de laser, dimensiunea zonei tratate și de gravitatea problemei. Medicul dumneavoastră vă poate oferi informații detaliate despre modul în care se va efectua procedura și ce va trebui să faceți în perioada de recuperare.

Îndepărtarea tatuajelor

Considerate cândva un semn de rebeliune, tatuajele au devenit la modă în ultimii ani. Aproximativ unul din cinci americani are cel puțin un tatuaj, potrivit unui sondaj Harris din 2012. Dar 14% dintre aceștia regretăcă s-au tatuat, prin urmare nu este surprinzător că îndepărtarea tatuajelor cu laser este în creștere. Un sondaj a arătat că procedurile de îndepărtare a tatuajelor cu laser a crescut cu 32% din 2011 până în 2012.

Laserele emit impulsuri intense de lumina care sparg mecanic particulele de cerneală încorporate în piele. Particulele de cerneală se absorb și în cele din urmă sunt eliminate de sistemul organismului de filtrare a deșeurilor (limfatic). În comparație cu majoritatea tratamentelor cosmetice cu laser, îndepărtarea tatuajelor este mai dureroasă din cauza căldurii generate atunci când lumina intră în contact cu cerneala. Majoritatea medicilor folosesc dispozitive care suflă aer rece pe piele în timpul tratamentului pentru a reduce disconfortul. Dacă aveți un tatuaj mare, elaborat, majoritatea medicilor vor injecta un analgezic topic pentru a ameliora durerea în timpul procedurii.

Costul pentru fiecare sesiune cu laser variază între 300$și 600 $ și de obicei, oamenii au nevoie de mai multe sesiuni—cu cât este mai mare sau mai complicat tatuajul, cu atât va fi nevoie de mai multe sesiuni. Studiile sugerează că, prin intermediul noului laser alexandrit picosecund, sunt necesare mai puține sesiuni de tratament decât cu  laserele Q-switched întâlnite mai des. Dar îndepărtarea tatuajelor poate necesita cel puțin două tipuri de lasere, care vizează culori diferite. Cernelurile negre, albastre și roșii tind să se estompeze mai bine, în timp ce, cernelurile galbene, portocalii și verzi sunt mult mai greu de șters. În multe cazuri, tatuajul nu dispare în totalitate. Rareori, pot fi observate schimbări în textura pielii și cicatrice.