Depresia postnatala este un tip de depresie cu care se confrunta multi parinti dupa ce au un copil. Este o problema frecventa, care afecteaza mai mult de 1 din 10 femei in primul an dupa nastere. Depresia postnatala poate sa afecteze si tatii sau partenerii. Este important sa ceri ajutorul cat mai curand posibil daca crezi ca suferi de depresie si daca simptomele dureaza cateva luni sau se agraveaza si au un impact semnificativ asupra ta, asupra copilului si asupra familiei. Primind ajutorul potrivit, care include strategii de auto-ajutor si terapie, majoritatea femeilor se recupereaza complet.
Cauze
Cauzele depresiei postnatale nu sunt cunoscute cu exactitate. Unii dintre factorii cu care a fost asociata sunt:
- Istoricul de probleme de sanatate mentala, in special depresie, devreme in viata
- Istoric de probleme de sanatate mentala in timpul sarcinii
- Lipsa sprijinului familiei sau al prietenilor apropiati
- Relatia defectuoasa cu partenerul
- Evenimente recente stresante, precum doliul
- Experimentarea “baby blues”
Chiar daca nu ai niciunul dintre aceste simptome, a avea un copil este un eveniment care iti schimba viata si poate uneori sa declanseze depresia. De obicei, adaptarea la noul statut – de parinte – dureaza. Ingrijirea unui copil mic poate fi stresanta si epuizanta.
Preventie
Desi au fost efectuate o serie de cercetari in privinta prevenirii depresiei postnatale, nu exista nicio dovada ca ai putea facea ceva anume pentru a preveni dezvoltarea acestei afectiuni, in afara de mentinerea unui stil de viata pe cat posibil sanatos.
Totusi, daca ai un istoric de depresie sau probleme de sanatate mentala sau daca ai un istoric de probleme de sanatate mentala dupa nastere, comunica-i medicului de familie sau psihologului ca esti insarcinata sau ca te gandesti sa ai un copil. Astfel, specialistii iti pot oferi sprijin prin monitorizare si tratament adecvat, daca este nevoie.
Daca ai avut o problema de sanatate mentala pe perioada sarcinii, medicul ar putea stabili sa va vedeti regulat in primele saptamani dupa nastere.
Mituri
Depresie postnatala este de cele mai multe ori gresit inteleasa si exista multe mituri care o inconjoara, precum:
- Depresia postnatala este mai putin severa decat alte tipuri de depresie. De fapt, este la fel de severa ca alte tipuri de depresie.
- Depresia postnatala este in totalitate determinata de schimbari hormonale. De fapt, este determinata de multi factori diferiti.
- Depresia postnatala va trece in curand. Spre deosebire de “baby blues”, depresia postnatala poate persista luni daca nu este tratata. In putine cazuri, poate deveni o problema pe termen lung.
- Depresia postnatala afecteaza doar femeile. Cercetarile au aratat, de fapt, ca pana la 1 din 10 proaspat tatici sufera de depresie dupa ce i se naste copilul.
Simptome
Depresia postnatala afecteaza femeile in mai multe moduri. Poate debuta in orice moment in primul an de la nastere si se poate dezvolta brusc sau gradual.
Multe femei se simt oarecum “la pamant”, au tendinta de a plange sau se simt anxioase in prima saptamana dupa nastere. Fenomenul mai este denumit “baby blues” si este atat de frecvent incat este considerat normal. “Baby blues” nu dureaza mai mult de 2 saptamani de la nastere. Daca, insa, simptomele dureaza mai mult sau debuteaza mai tarziu, ai putea avea depresie postnatala.
Simptome frecvente ale depresiei postnatale
Acestea pot fi:
- Sentimentul persistent de tristete sau stare de spirit scazuta
- Piererea interesului pentru lumea din jur si absenta placerii pentru lucrurile care inainte iti placeau
- Lipsa de energie si senzatia de oboseala permanenta
- Tulburari de somn noaptea si somnolenta in timpul zilei
- Sentimentul ca esti incapabila sa ai grija de copilul tau
- Probleme privind concentrarea si luarea deciziilor
- Lipsa poftei de mancare sau pofta de mancare crescuta
- Senzatia de agitatie, iritare sau apatie crescuta (“nu iti pasa de nimic”
- Sentimntul de vina, lipsa de speranta si auto-blamare
- Dificultatea de a crea o legatura cu nou-nascutul, sentimentul de indiferenta si lipsa bucuriei in compania lui
- Ganduri inspaimantatoare – de exemplu, in legatura cu ranirea copilului – pot fi infricosatoare, insa foarte rar sunt puse in practica
- Ganduri legate de suicid si auto-mutilare
Aceste simptome iti pot influenta viata de zi cu zi si relatiile cu copilul, cu familia si cu prietenii.
Cum recunosti depresia postnatala la alte femei
Depresia postnatala se poate dezvolta treptat si poate fi dificil de recunoscut. Unii parinti pot sa evite discutiile cu familia si cu prietenii privind felul in care se simt de teama ca ar putea fi judecati ca nu par fericiti. Care sunt semnele legate de noii parinti la care sa fie atenti partenerul, familia si prietenii:
- Plans frecvent fara un motiv evident
- Dificultati in relationarea cu copilul, ingrijirea ca datorie si lipsa dorintei de a se juca cu el
- Izolarea fata de alte persoane
- Discurs negativ permanent si prin care se transmite lipsa de speranta
- Neglijarea (lipsa igienei, nu isi schimba hainele)
- Pierderea notiunii timpului (nu stie daca au trecut 10 minute sau 2 ore)
- Pierderea simtului umorului
- Ingrijorare permanenta ca ceva nu este in regula cu copilul, in ciuda asigurarilor celor din jur
Daca crezi ca cineva pe care il cunosti este deprimat, incurajeaza-l sa iti vorbeasca despre ce simte, cu tine, cu un prieten, cu medicul de familie sau cu un psiholog.
Boli asociate
Precum depresia postnatala, si alte boli mentale se pot dezvolta dupa nastere. Acestea pot fi:
- Tulburari de anxietate – tulburarea de anxietate generalizata, anxietatea sociala, tulburarile de stres post-traumatic si tulburarea de panica
- Tulburari obsesiv-compulsive – ganduri nedorite si neplacute, imagini sau nevoi care intra repetat in mintea persoanei, determinandu-i anxietate si provocand comportamente repetitive
- Psihoza postpartum – este o combinatie de simptome similare tulburarii bipolare (sentimentul de depresie intr-un moment, urmat la scurt timp de sentimentul de fericire extrema), iluzii (credinta in lucruri care sunt in mod evident neadevarate si ilogice) si halucinatii (vede si aude lucruri care nu sunt in realitate).
Cere sfatul medicului de familie sau al unui psiholog daca crezi ca te confrunzi cu tulburare de anxietate sau cu tulburare obsesiv-compulsiva.
Ia legatura imediat cu medicul de familie daca crezi ca tu sau cineva cunoscut are psihoza postpartum, deoarece este o urgenta medicala. Daca acest lucru nu este posibil, suna serviciul de urgenta 112 si solicita o ambulanta.
Tratament
Cere sfatul medicului sau al psihologului cat mai curand posibil daca crezi ca te confrunti cu depresie postnatala.
Cu tratamentul si sprijinul adecvat, majoritatea femeilor se recupereaza complet, desi acest lucru poate fi de durata.
Exista 3 tipuri principale de tratament:
- Strategii de auto-ajutor
- Terapie
- Medicamente
Auto-ajutor
Ingrijirea unui sugar poate fi stresanta si poate reprezenta o provocare pentru oricine, iar acest aspect se poate dovedi si mai greu daca te confrunti si cu depresie postnatala. Exista o serie de lucruri pe care le poti incerca pentru a-ti imbunatati simptomele si a face fata. Acestea pot fi:
- Vorbeste cu partenerul, prietenii si familia – incearca sa-i faci sa inteleaga cum te simti si ce pot face ei pentru a te sprijini
- Nu incerca sa fii o “supermama” – accepta ajutorul din partea celorlalti atunci cand iti este oferit si cere celor dragi sa te ajute cu copilul prin sarcini precum treburile in gospodarie, gatitul, cumparaturile.
- Fa-ti timp pentru tine – incearca sa ai activitati pe care le consideri relaxante si care te bucura, precum mersul la plimbare, ascultarea muzicii, citirea unei carti sau o baie calda.
- Odihneste-te atunci cand poti – desi poate fi dificil cand ai grija de un sugar, incearca sa dormi atunci cand ai ocazia, adopta obiceiuri bune de somn si cere partenerului sa te ajute pe timpul noptii, cat tu te odihnesti
- Fa miscare regulat – s-a demonstrat ca creste tonusul psihic la persoanele cu depresie moderata.
- Mananca regulat mese sanatoase si nu sta perioade lungi fara sa mananci.
- Nu bea alcool si nu lua droguri, deoarece iti pot agrava situatia.
Tratamente psihologice
Terapiile psihologice sunt de obicei primul tratament recomandat in cazul femeilor cu depresie postnatala.
Auto-ajutor ghidat
Apeleaza la carti, aplicatii sau cursuri online singura sau cu ajutorul unui psihoterapeut. Materialele trebuie sa se axeze pe teme cu care de confrunti si sa iti ofere sfaturi practice despre cum le poti face fata.
Psihoterapie
Aceasta implica discutia cu un psihoterapeut despre problemele prin care treci.
Terapia isi propune sa identifice problemele din relatiile cu familia, cu prietenii, cu partenerul si cum ar putea fi asociate cu sentimentul tau de depresie.
Terapia te poate ajuta sa descoperi noi modalitati de gandire care sa te ajute sa te comporti intr-o maniera mai pozitiva. De exemplu, unele femei au asteptari nerealiste privind statutul de mama si considera ca nu ar trebui sa faca vreo greseala. Ca parte a terapiei, vei fi incurajata sa vezi ca aceste ganduri sunt nefolositoare si vei discuta metode de a gandi mai pozitiv.
Antidepresive
Aceasta clasa de medicamente poate fi recomandata daca ai depresie moderata sau severa si nu vrei sa incerci tratament psihoterapeutic sau acesta din urma nu iti este de ajutor. Antidepresivele pot fi folosite daca ai depresie postnatala moderata si istoric de depresie. Antidepresivele functioneaza prin echilibrarea substantelor chimice din creier responsabile cu dispozitia. Acestea pot ajuta la atenuarea simptomelor ca stare de spirit scazuta, iritabilitate, lipsa concentrarii, lipsa somnului, permitandu-ti sa functionezi normal si ajutandu-te sa faci fata cu bine noului statut de mama.
Antidepresivele trebuie de obicei luate cel putin 1 saptamana inainte ca beneficiile sa fie simtite, deci este importanta sa continui sa le iei chiar daca nu remarci o imbunatatire imediat. Vei avea probabil nevoie sa le iei in jur de 6 luni dupa ce incepi sa te simti mai bine. Daca opresti tratamentul prea devreme, depresia ar putea recidiva.
Antidepresivele si alaptarea: Daca alaptezi, cere sfatul medicului in legatura cu medicamentele potrivite, deoarece nu toate antidepresivele sunt sigure in timpul alaptarii. Medicul iti va explica riscurile administrarii antidepresivelor si ti se va oferi tipul de medicament cu cele mai putine riscuri pentru tine si copil.
Efectele adverse ale antidepresivelor: Acestea pot fi senzatia de rau general, vedere dubla, gura uscata, constipatie, ameteala, senzatia de agitatie. Aceste efecte adverse vor trece pe masura ce organismul se obisnuieste cu medicamentul.
Depresie postnatala severa
Daca depresia ta postnatala este foarte severa si nu raspunde la tratamentele de mai sus, ti se va recomanda probabil un specialist in probleme mentale. Acesta – sau echipa de specialisti – vor incerca tratamente aditionale precum:
- Psihoterapie (sedinte mai frecvente)
- Terapii precum masajul bebelusului pentru a te ajuta sa te conectezi mai bine cu bebelusul daca aceasta este o problema
- Diferite medicamente
- Terapie electroconvulsiva – electrozii sunt asezati pe cap si impulsurile electrice sunt trimise catre creier – care iti poate imbunatati starea de spirit prin modificarea echilibrului substantelor chimice la nivel cerebral
Daca se considera ca depresia ta este atat de severa incat esti la risc sa te ranesti pe tine sau pe ceilalti, probabil vei fi internata intr-un spital sau intr-o clinica de boli mentale. Copilul poate fi ingrijit de partener sau de catre familie pana cand vei fi suficient de bine pentru a te intoarce acasa.
Surse de informatie:
Consultant: Psihoterapeut Cristina Crintea, Medic primar Sanatate Publica si Management Sanitar