O dieta echilibrata asigura in general aportul tuturor nutrientilor necesari cresterii optime a copilului, cu exceptia fierului; de aceea sunt recomandate suplimentele de fier (7-10 mg/zi) asociate cu alimente bogate in vitamina C, care cresc absorbtia.
Laptele de vaca este sarac in fier si cantitatea consumata zilnic nu trebuie sa depaseasca 3 cani (700-800 ml), pentru a nu inlocui alte alimente cu continut mare de fier: carne, pui, oua, peste, legume.
Fierul este esential atat pentru transportul oxigenului din sange la celule, cat si pentru functionarea optima a creierului si a sistemului nervos. Deficitul de fier nu poate fi diagnosticat decaz tarziu, cand anemia este deja instalata; creierul copiilor este foarte sensibil la scaderea concentratiei fierului si va fi afectat cu mult timp inainte ca analizele de sange sa fie modificate.
Carenta de fier duce la scaderea performantelor intelectuale, scaderea atentiei si motivatiei, iritabilitate, agresivitate sau din contra, tristete si apatie. Este cea mai frecventa problema de nutritie la copii, influenteaza negativ dezvoltarea fizica si comportamentul, scade rezistenta la boli si capacitatea de efort.
Semne de anemie la copii:
- apatie, lene
- tulburari de comportament
- hiperactivitate
- iritabilitate
- lipsa de apetit
- probleme de invatare (vocabular, perceptie)
- coeficient de inteligenta scazut
- capacitate redusa de munca
- atentie scazuta
- miscari repetate ale mainilor si picioarelor
Suplimentele de minerale si vitamine sunt total contraindicate la copii, nu incercati sa stimulati apetitul sau dezvoltarea lor fizica pe aceasta cale.