Intrebare:
Pe masura ce imbatranesc, vocea mea suna mai harsait. Este normal? Pot face ceva sa ameliorez aceasta modificare?
Raspuns:
Vocea barbatilor se ingroasa in perioada adolescentei, dar mai tarziu in viata poate aparea o altfel de modificare. Medicii denumesc aceasta schimbare presbifonie, mai exact „voce imbatranita”. In timp, corzile vocale devin mai uscate si au o capacitate redusa de a vibra la viteze mari, ceea ce determina tonul vocii tale. In plus, deplasarea aerului dinspre plamani poate diminua datorita modificarii capacitatii pulmonare sau a formei coloanei vertebrale. Ambii factori determina ca vocea imbatranita sa fie mai suieratoare si mai slaba.
Modificarile vocii odata cu imbatranirea sunt frecvente, dar nu inevitabile. O conditie fizica buna, cu o capacitate aeroba buna, mentine deplasarea aerului prin corzile vocale si poate limita modificarile aduse vocii. Ar trebui sa bei multa apa si sa iti intrebi medicul daca oricare dintre medicamentele pe care le iei iti pot afecta vocea (medicamentele inhalatorii pentru astm sunt o cauza frecventa). In cele din urma, un terapeut specializat in voce iti poate reantrena si intari vocea pentru vorbire.
Cu toate acestea, nu toate modificarile vocii sunt normale. Raguseala poate fi un semn al unei excrescente pe corzile vocale sau o deteriorare la nivelul gatului datorata refluxului de acid. Nivelele scazute ale hormonilor tiroidieni pot, de asemenea, cauza modificari ale vocii. Daca schimbarea este brusca sau severa, consulta medicul.