Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

De ce ne simtim tot timpul obositi?

Articol de Dr. Aniela Dabija
De ce ne simtim tot timpul obositi?

 

Dr. Aniela Dabija, Medic Specialist Medicina Interna din cadrul echipei de medici Ponderas Academic Hospital raspunde la una din cele mai frecvente intrebari din partea pacientilor: „De ce ne simtim tot timpul obositi? Ce boli se pot manifesta cu senzatia de oboseala marcata?”

Cauzele pentru care ne simtim obositi sunt multiple:

  • lipsa somnului
  • stresul
  • alimentatia insuficienta
  • deshidratarea
  • lipsa unor minerale sau vitamine (Na,  Mg, Fe, vitamina B12)
  • boli endocrine (hipotiroidia)
  • boli cardiace (insuficienta cardiaca)
  • perioada de convalescenta dupa infectii
  • boli pulmonare (fibroza pulmonara, BPOC)
  • diabetul zaharat decompensat

Cu totii trecem prin perioade solicitante sau stresante, iar organismul reactioneaza prompt. Uneori, insa, oboseala si somnolenta devin o parte a vietii cotidiene, fara sa putem identifica o cauza precisa a acestor simptome. Afla cand trebuie sa contactezi medicul pentru evaluarea starilor de oboseala si somnolenta!

Lipsa somnului, atat la varste fragede cat si la adulti, poate induce fatigabilitate (oboseala) precum si alte manifestari cum ar fi: scaderea puterii de concentrare si a atentiei si irascibilitate. Un organism adult are nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, importanta fiind si ora la care mergem la culcare, care ar trebui sa fie inainte de miezul noptii. Somnul din timpul zilei, pe o durata scurta de timp (20-40 minute), poate "restarta" organismul, incarcandu-l cu energie, insa nu inlocuieste somnul de noapte.

Stresul, alaturi de lipsa somnului, creeaza foarte repede un cerc vicios, care se soldeaza cu oboseala, tulburari de somn, tulburari ale apetitului (fie absenta apetitului, fie senzatie de foame excesiva). Unele companii au incercat sa ofere angajatilor, in ideea de a reduce stresul de la birou, diverse activitati recreative precum si reorganizarea spatiilor de lucru ale angajatilor (plasarea de acvarii cu animale marine, plante ornamentale inclusiv exotice, muzica ambientala in surdina)

Alimentatia insuficienta poate determina hipoglicemie, in special nocturna care, in timp, induce oboseala diurna. Stabilirea unui orar corect al meselor precum si portionarea corecta a acestora si asocierea corecta a principiilor alimentare, pot combate hipoglicemia in cele mai multe cazuri.

Deshidratarea determina oboseala  prin scaderea debitului cardiac si implicit a perfuziei organelor vitale pe de o parte, iar pe de alta parte prin scaderea transportului substantelor nutritive si a oligoelementelor, precum si a oxigenului catre tesuturi. Astfel, in lipsa oxigenarii corecte a tesuturilor, apar tulburari de metabolism celular care, in cazurile in care oxigenarea insuficienta nu este corectata o perioada mai lunga de timp, poate fi resimtita de organism ca stare de oboseala. Hidratarea adecvata - 30 ml lichide/kg corp, precum si renuntarea la fumat, pot ameliora oboseala.

Lipsa unor oligoelemente precum Na, K, Fe, Mg poate explica starea de oboseala sau astenie musculara, deoarece aceste minerale participa la activitatea celulara, inclusiv a celulei musculare. In plus, lipsa fierului in organism, care apare prin diferite mecanisme (absorbtie deficitara, infectii, neoplazii, boli ale maduvei osoase, pierderi cronice de sange), determina anemie, care are ca prima manifestare astenia fizica. Unele medicamente, cum ar fi, diureticele si antidepresivele pot avea ca efecte secundare hiponatremia (scaderea Na circulant din sange) care se manifesta, initial, cu oboseala care poate merge, in cazurile grave, pana la coma. Corectia  nivelurilor sanguine ale acestor oligoelemente, prin administrarea produselor care contin aceste minerale, precum si prin revizuirea alimentatiei, poate ameliora simptomatologia in cele mai multe cazuri.

Bolile endocrinologice, ca de exemplu hipotiroidia, poate explica, in unele, cazuri, astenia fizica sau oboseala, hormonii tiroidieni fiind implicati in gestionarea de catre organism a energiei. Identificarea si corectarea nivelurilor hormonale prin administrarea de medicamente de substitutie hormonala, evitarea stresului, exercitiile in aer liber si alimentatia, pot ameliora aceste tulburari hormonale si implicit manifestarile pe care acestea le determina.

Insuficienta cardiaca este o suferinta a inimii, care poate sa apara prin mecanisme diferite si care are ca prima si cea mai comuna manifestare astenia fizica sau fatigabilitatea. Vizita la cardiolog conform programului stabilit de catre doctor, precum si respectarea medicatiei si a masurilor nemedicamentoase (dieta corecta, exercitiile fizice usoare) sunt masuri importante de preventie a complicatiilor bolii precum si pentru imbunatatirea calitatii vietii acestor pacienti.

In perioada de convalescenta dupa multe boli (infectioase, interventii chirurugicale), organismul poate resimti senzatia de slabiciune care se datoreaza in parte regimului alimentar mai arid sau medicatiei necesare vindecarii. Putem scurta acest interval de recuperare prin respectarea dietei si a numarului de mese pe zi, precum si prin scurte plimbari in aer liber.

Bolile pulmonare care afecteaza sistemul de oxigenare al organismului (oxigenarea sangelui avand loc in plamani) pot induce oboseala. Renuntarea la fumat acolo unde este cazul, precum si tratarea corecta si eficienta a afectiunilor pulmonare, pot reduce senzatia de astenie fizica.

Diabetul zaharat, in special cel dezechilibrat, poate induce oboseala. Mentinerea nivelului glicemiei la valori optime, tratarea corecta si optima a cauzelor care pot dezechilibra glicemia, exercitiul fizic si alimentatia corecta sunt importante pentru pacientul diabetic, la care oboseala diurna poate fi expresia unui diabet insuficient controlat.