Pe masura ce trec anii, starea fiecarui organ se schimba si trebuie sa iei masuri pentru a-ti mentine sanatatea optima.
Inima
Problema: Trecerea timpului aduce cu ea cresterea tensiunii arteriale si a nivelului colesterolului.
Rezolvare: Mananca sanatos, fa miscare si nu fuma. Daca ai peste 50 de ani si ai in familie cazuri de boala de inima, mergi la un control cardiologic complet. Tensiunea arteriala ridicata creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. Daca ai tensiunea arteriala normala (sub 140/90 mm Hg), trebuie sa o verifici cel putin o data la 2 ani, incepand cu varsta de 20 de ani. Daca tensiunea arteriala este mai mare, medicul iti poate recomanda sa o verifici mai des. Fa-ti profilul lipidic la fiecare 5 ani, incepand cu varsta de 20 de ani. Acest lucru inseamna sa-ti faci un test de sange care masoara nivelul colesterolului total, colesterolului "rau" (LDL colesterol), colesterolului "bun" (HDL colesterol) si al trigliceridelor. Incepand cu varsta de 45 de ani, trebuie sa-ti verifici nivelul glucozei din sange (glicemie) cel putin o data la trei ani.
Afla mai multe despre screeningul cardiovascular.
Pielea
Problema: Spre deosebire de femei, care sunt foarte grijulii cu pielea lor, barbatii ignora sanatatea pielii.
Rezolvare: Un control dermatologic complet pe care sa-l efectuezi anual ajuta la depistarea timpurie a alunitelor periculoase.
Afla mai multe despre screeningul cancerului de piele.
Afla mai multe despre cum sa-ti ingrijesti pielea.
Muschii
Problema: Barbatii incep sa piarda din masa musculara in jurul varstei de 30 de ani.
Rezolvare: Include antrenarea musculaturii in rutina ta pentru cresterea densitatatii osoase, accelerarea metabolismului si mentinerea flexibilitatii generale. Medicii sustin ca nu kilogramele in plus ar trebui sa fie preocuparea ta atunci cand faci exercitii fizice, ci grasimea din jurul taliei, deoarece favorizeaza instalarea diabetului si a afectiunilor cardiace. Riscul creste semnificativ cand circumferinta taliei depaseste 100 cm.
Afla care sunt masurile eficiente pentru cresterea masei musculare.
Testosteronul
Problema: Nivelul testosteronului scade pe masura ce inaintezi in varsta. Cand ajung la 60 de ani, circa 20% dintre barbati au testosteronul scazut.
Rezolvare: Mergi la un endocrinolog pentru monitorizarea nivelului de testosteron, mai ales daca te confrunti cu libido scazut, nivel redus de energie, crestere inexplicabila in greutate sau depresie.
Citeste si despre: Cum se schimba nivelul testosteronului cu varsta
Colonul
Problema: Cancerul de colon este a treia cea mai frecventa cauza de cancer la barbati.
Rezolvare: Adopta o alimentatie bogata in fibre pe care le gasesti in legume, fructe si cereale integrale. Evita sa consumi carne rosie si alcool in exces. Daca ai un istoric de cancer colorectal la rudele de gradul I, fa-ti o colonoscopie inainte de a face 50 de ani, asa cum este indicat in cazul celorlalte persoane. Discuta cu medicul gastroenterolog cand este indicata in cazul tau. Repeta investigatia la fiecare 10 ani, daca testul nu a decelat ceva anormal. Cercetarile arata ca 98% dintre cazurile de cancer de colon pot fi prevenite prin screening, deoarece colonoscopia permite gasirea la timp si indepartarea polipilor precancerosi.
Afla mai multe despre screeningul cancerului colorectal.
Prostata
Problema: Hiperplazia benigna de prostata (prostata marita) afecteaza circa 50% dintre barbatii de peste 50 de ani, iar cancerul de prostata este cel mai frecvent cancer in randul barbatilor si a doua cauza de deces prin cancer la barbati, dupa cancerul de plamani.
Rezolvare: Mananca fructe si legume zilnic, mentine-ti o greutate normala, fa miscare regulat si mergi la un control al prostatei daca ai peste 50 de ani. In cazul in care esti in categoria de risc de cancer de prostata, se impune un control urologic complet incepand cu 40 de ani. Screeningul cancerului de prostata poate ajuta la identificarea precoce, iar o determinare a antigenului specific prostatic (PSA), combinata cu un examen clinic al prostatei prin tuseu rectal te ajuta sa te asiguri ca modificarile sunt descoperite la timp, cand tratamentul este mult mai eficient.
Afla mai mult despre screeningul cancerului de prostata.