Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Importanta examenului RMN cu instilare de gel in diagnosticarea si stadializarea endometriozei

Importanta examenului RMN cu instilare de gel in diagnosticarea si stadializarea endometriozei

Endometrioza este o afectiune caracterizata prin prezenta tesutului endometrial (stratul care captuseste in interior uterul), in afara cavitatii uterine, in alte zone anatomice. Tesutul care se dezvolta in alte zone din organism este influentat de hormonii care influenteaza si tesutul endometrial normal. Prin urmare, asemanator sangerarii menstruale, poate sa apara si sangerarea tesutului situat anormal, cu iritatia tesuturilor din jur, inflamatie, crearea de aderente intre tesuturile si organele din zona respectiva, cu deformarea acestora si cicatrizare. Este o afectiune frecventa, statisticile arata ca pot exista focare de endometrioza la 10 din 100 de femei de varsta reproductiva, iar in multe cazuri acestea sunt asimptomatice.

Endometrioza este una dintre cauzele principale ale infertilitatii si durerii pelvine si, desi simptomele sunt foarte variabile, ele sunt de obicei asociate cu locul in care se dezvolta tesutul endometrial anormal (numit implant sau focar endometriozic). Cele mai frecvente simptome sunt durerea asociata menstruatiei (inainte, dar si in timpul ei), durerea la contact sexual, durerea abdominala cronica, ciclu menstrual neregulat, cu menstre abundente. Endometrioza severa poate determina infertilitate.

Endometrioza pelvina.

Chiar daca focarele endometriozice pot fi diagnosticate in mai multe zone in organism, pelvisul este de departe zona cel mai frecvent afectata dintre toate. Exista trei tipuri diferite de afectare datorate endometriozei in bazin:

  • endometrioame ovariene
  • implanturi endometriozice la nivelul peritoneului
  • endometrioza pelvina profunda – adica o afectare a cel putin 5 mm sub suprafata peritoneala.

Simptomatologia clinica este extrem de variabila, motiv pentru care diagnosticul de endometrioza este dificil si este, stabilit, de obicei, cu o intarziere de 7 - 10 ani de la debutul simptomelor. Pentru stabilirea diagnosticului, pe langa analiza simptomelor si consultul gnecologic, medicul poate sa recomande investigatii suplimentare, in primul rand examinarea ecografica transvaginala, dar si alte investigatii imagistice complementare.

Examenul IRM cu instilare de gel – extrem de precis in evaluarea endometriozei

Ecografia transvaginala este principala investigatie in evaluarea endometriozei pelvine, insa aceasta metoda este limitata din punct de vedere al campului vizual. Un rezultat normal al ecografiei nu exclude posibilitatea ca endometrioza sa existe, aceasta putand fi inaccesibila vizual prin ecografie din cauza localizarii profunde.

In situatia in care ecografia a evidentiat prezenta endometrioamelor ovariene, este posibila si asocierea endometriozei profunde, fiind necesare alte metode de investigatie care sa precizeze gradul de extindere al afectiunii. Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM, sau RMN asa cum este cunoscuta aceasta investigatie) este extrem de precisa in evaluarea endometriozei si este de obicei efectuata ca o examinare suplimentara in cazuri complexe sau inainte de realizarea interventiei chirurgicale.

Examinarea IRM cu instilare de gel este o metoda de investigatie pe care o poate recomanda medicul ginecolog pentru a putea afla detalii despre cat de extinsa este afectiunea la nivelul pelvisului. Spre deosebire de ecografie, cu ajutorul careia medicii obtin informatii pretioase despre existenta si localizarea tesuturilor endometriozice in proportie de 60-70%, examinarea pelvisului prin IRM cu protocol dedicat endometriozei (IRM cu instilare de gel intravaginal si intrarectal) poate oferi (in functie de stadiu endometriozei) un aport informational de pana la 90%-100%.

IRM-ul cu instilare de gel ajuta la identificarea completa a organelor afectate de endometrioza

Examinarea pelvisului prin IRM cu protocol dedicat endometriozei permite analiza cu acuratete a tuturor structurilor anatomice pelviene, ceea ce ajuta la identificarea completa a organelor afectate si, implicit, la stadializarea cu acuratete a formelor de endometrioza 2, 3 si 4.

Comparativ cu examinarea clasica, IRM-ul cu protocol dedicat endometriozei permite analiza cu acuratete a compartimentului posterior pelvin, locul de electie al endometrioziei. Examinarea IRM cu instilare de gel poate sa evidentieze zone de endometrioza care uneori sunt mai greu de diagnosticat si prin laparoscopie, atunci cand sunt prezente aderente sau datorita locatiei lor subperitoneale. In plus, examinarea este neinvaziva, neiradianta, nedureroasa, fiind o tehnica de obtinere a imaginilor organelor in mai multe planuri, cu rezolutie crescuta.

Examenul IRM cu instilare de gel, asemanator examinarii standard IRM pelvis, necesita o anumita pregatire pre-examinare a pacientei si experienta medicului in realizarea acestei investigatii, deoarece metoda de realizare este speciala, astfel incat sa se obtina  planuri si secvente de examinare specifice. In plus, se utilizeaza gelul instilat in vagin si in rect, pentru a destinde organelele din compartimentul posterior pelvin, sporindu-se astfel acuratetea diagnostica in aceasta regiune. Identificarea exacta a zonelor afectate ajuta la planificarea corecta a tratamentului ulterior. Diagnosticul definitiv de endometrioza se bazeaza pe studiul histologic al implanturilor (examenul anatomopatologic al tesuturilor endometriozice).

IRM-ul cu instilare de gel:

  • Tehnica de inalta performanta
  • Nu iradiaza
  • Nu este invaziva
  • Prezinta acuratete diagnostica ridicata, cu specificitate si sensibilitate crescute
  • Se poate efectua complementar ecografiei sau de prima intentie
  • Diagnosticheaza formele variate de endometrioza (profunda pelvina, extraperitoneala, ovariana)
  • Ajuta la stadializarea endometriozei
  • Ajuta la stabilirea celui mai potrivit tratament

Examinarea IRM cu instilare de gel este disponibila in Reteaua de Sanatate REGINA MARIA in Bucuresti, Cluj, Iasi, Constanta, Brasov, Targu Mures si Timisoara. Protocolul de endometrioza implementat initial in Timisoara este extins la nivelul intregii Retele REGINA MARIA, astfel incat pacientii pot beneficia de rezultate corecte in diagnosticarea endometriozei.

Surse:
www.webcir.org
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.radiopaedia.org
www.researchgate.net
www.appliedradiology.com
www.sciencedirect.com

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.