Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum se diagnosticheaza anemia

Cum se diagnosticheaza anemia

Medicul va diagnostica anemia in baza istoricului medical si familial, a examenului clinic si a rezultatelor investigatiilor si procedurilor. Pentru ca anemia nu determina intotdeauna simptome, medicul poate depista ca suferi de anemie in timpul controlului pentru o alta afectiune.

Istoricul medical si familial

Medicul iti poate adresa intrebari legate de semnele si simptomele frecvente ale anemiei. Te mai poate intreba daca ai avut o afectiune care ar fi putut provoca anemia. Comunica medicului ce medicamente iei, ce consumi de obicei (detalii despre alimentatie) si daca ai in familie persoane care au anemie sau un istoric de anemie.

Examenul clinic

Medicul va efectua examenul clinic (consultul fizic) pentru a depista cat de severa este anemia si care sunt posibilele cauze care au declansat-o. Medicul poate:

  • Sa iti asculte inima, urmarind bataile rapide sau neregulate
  • Sa iti asculte plamanii, urmarind respiratie sacadata sau rapida
  • Sa palpeze abdomenul pentru a observa modificari de dimensiune ale ficatului sau splinei

Medicul poate efectua, de asemenea, un examen pelvin sau un tuseu rectal, pentru a depista surse frecvente de hemoragie.

Investigatii si proceduri

Ti se pot recomanda diferite analize de sange si alte investigatii sau proceduri pentru depistarea tipului de anemie si a gradului de severitate al acesteia.

Hemoleucograma completa

Este una dintre cele mai frecvente analize de sange, fiind efectuata in cadrul investigatiilor de rutina. Varsta, gradul de hidratare sau diverse medicamente pot afecta valorile normale. Hemoleucograma completa (HLG) este de obicei prima analiza de sange recomandata pentru diagnosticarea anemiei. Analiza masoara diferiti parametri ai sangelui, precum hemoglobina (Este o proteina bogata in fier, prezenta in eritrocite, care transporta oxigenul si dioxidul de carbon in sange), si hematocritul (cat spatiu ocupa globulele rosii in sange). Un nivel scazut al hemoglobinei si al hematocritului reprezinta un semn de anemie. Hemoleucograma completa mai depisteaza numarul de globule rosii, de globule albe (limfocite) si de trombocite (plachete sanguine) din sange. Rezultatele anormale pot fi semn de anemie, o alta tulburare a sangelui, infectie sau o alta afectiune.

Hemoleucograma completa mai analizeaza volumul celular mediu (MCV) – acesta masoara dimensiunea medie a globulelor rosii, oferind un indiciu asupra cauzei anemiei. De exemplu, in anemia prin deficit de fier, globulele rosii sunt, de obicei, mai mici decat normalul.

Alte investigatii si proceduri

Daca rezultatele HLG arata ca ai anemie, poti avea nevoie si de alte analize, precum:

  • Electroforeza hemoglobinei. Aceasta analiza analizeaza diferitele tipuri de hemoglobina din sange. Analiza contribuie la diagnosticarea tipului de anemie pe care il ai.
  • Numarul de reticulocite. Aceasta analiza masoara numarul de globule rosii tinere (imature) care se gasesc in sange. Analiza arata daca maduva osoasa produce globule rosii in ritm optim.
  • Analiza nivelului fierului din sange si organism. Aceste analize includ analiza fierului seric (sideremia) si analiza feritinei serice. Nivelul transferinei serice si analiza capacitatii totale de legare a fierului (CTLF) masoara, de asemenea, nivelurile de fier.

Pentru ca anemia are multe cauze, ti se pot recomanda investigatii pentru afectiuni precum insuficienta renala, otravirea (la copii) si deficitele vitaminice (carenta de vitamine precum B12 si acid folic).

Afla din tabelul urmator valorile de referinta ale analizelor specifice pentru anemie:

In cazul in care medicul considera ca ai anemie ca urmare a unei hemoragii interne, poate recomanda o serie de analize pentru a depista sursa hemoragiei. O analiza prin care este depistat sangele in scaun poate fi efectuata la domiciliu – dupa ce recoltezi mostra, o vei duce la laboratorul clinicii. Daca este depistat sange in scaun, probabil ca vei efectua alte investigatii pentru a depista sursa sangerarii. Una dintre investigatii este endoscopia – in cadrul acesteia, un tub prevazut cu o minicamera video este introdus prin cavitatea bucala pentru a vizualiza tractul digestiv. Medicul mai poate efectua testele pentru maduva osoasa – acestea arata daca maduva este sanatoasa si produce suficiente globule rosii.

Consultant: Dr. Alina Voicu, Medic Sef Laborator, Divizia Laboratoare Clinice

Surse de informatie:

https://www.hoacny.com/patient-resources/blood-disorders/anemia/how-anemia-diagnosed

Afla mai multe detalii despre:

Analize de sange frecvente

Gasesti informatii detaliate despre analizele de sange in Dictionarul de analize.