Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum sa ai sani sanatosi. Investigatiile imagistice sunt esentiale

Din pacate, cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei si numarul celor care primesc acest diagnostic este in crestere. De aceea, depistarea cat mai din timp este esentiala.

Exista mai multe tipuri de investigatii imagistice: ecografia mamara, mamografia si imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN). Ca sa intelegi ce este fiecare, am cerut ajutorul unui specialist, doamna doctor Adriana Iordan, medic primar radiologie.

Despre ecografia mamara, mamografie si RMN

Ecografia mamara este o metoda non-invaziva de analiza a sanului cu ajutorul ultrasunetelor. Acest tip de investigatie are mai multe indicatii:

  • dacă ai sub 40 de ani, ecografia mamara este prima investigatie care trebuie facuta inainte de aceasta varsta
  • medicul o mai recomanda daca ai sanii cu tesut glandular dens
  • vine ca o completare dupa ce o leziune a fost depistata la mamografie
  • ajuta la reevaluarea unei leziuni dupa examinarea prin rezonanta magnetica
  • este indicata pentru examinarea implanturilor mamare
  • este de mare ajutor in ghidarea punctiilor sau a altor proceduri interventionale

„Ecografia mamara este indicata o data la doi ani intre 20-30 ani si anual dupa 30 ani. Nu necesita pregatire speciala si, fiind o metoda neiradianta, poate fi efectuata oricat de frecvent este necesar. De exemplu, in cazul urmaririi unei leziuni, putem recomanda repetarea ecografiei dupa 3-6 luni.”, spune dr. Adriana Iordan, medic primar radiologie.

Mamografia este un alt tip de investigatie util in depistarea cancerului de san. Foloseste raze X, iradierea este minima si „vede” daca sunt modificari la nivelul structurii sanilor. Este indicat sa faci mamografie daca ai peste 40 de ani si e nevoie ca examinarea sa se repete dupa alti doi ani.
 
Daca te temi de durerea din timpul efectuarii mamografiei, este bine sa stii ca, in mod normal, nu este dureroasa. Sigur ca poate sa apara un mic disconfort, dar este de scurta durata. Este indicat sa faci mamografie in primele 14 zile ale ciclului menstrual, cand sanii nu sunt durerosi, asa cum se intampla in cazul multor femei.

Mai e nevoie sa afli ca nu e nevoie de o pregatire speciala. Doar evita cremele si deodorantele antiperspirante inainte de mamografie.

„Pentru realizarea unei mamografii, pacienta sta in picioare langa mamograf, iar asistenta pozitioneaza sanul pe masa aparatului. Sanul este comprimat, dupa care urmeaza expunerea propriu-zisa, adica efectuarea mamografiei. Se radiografiaza fiecare san in doua incidente (medio-lateral oblic MLO si cranio-caudal CC - le spunem noi in termen medicali), deci se fac 4 expuneri. In cazul mamografiei cu tomosinteza, fiecare expunere dureaza in jur de 10 secunde.”, explica radiologul.

Dupa ce ai facut mamografia, imaginile sunt interpretate de un medic specialist in imagistica medicala cu competenta in senologie imagistica.

„Interpretarea se face luand in considerare datele clinice si alte investigatii (mamografii anterioare, ecografii, IRM) efectuate de pacienta. De aceea, este foarte important ca, atunci cand o pacienta se prezinta la o examinare senologica, sa aduca toate investigatiile efectuate anterior sau biletele de iesire din spital in cazul unor interventii chirurgicale.”, completeaza medicul.

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN) foloseste campul magnetic si este neinvaziv si neiradiant. Este o investigație “de linia a treia”, cu indicatii specifice, utilizata după efectuarea ecografiei, mamografiei sau, după caz, a ambelor metode.

Acest tip de investigatie are cateva indicatii clare:
- este recomandat atunci cand exista o anomalie clinica, fara modificari remarcate la examinarile standard, ecografie si mamografie
- exista adenopatii axilare fara punct de plecare cunoscut
- ajuta la evaluarea dupa interventia chirurgicala sau daca exista o suspiciune de recidiva
- este de mare folos in evaluarea implanturilor mamare

Pentru examinarea IRM sau RMN este nevoie intotdeauna de administrarea intravenoasa a substantei de contrast. De aceea, este important ca femeia sa nu manance cu 3-4 ore inainte de examinare si sa aiba facute analizele pentru functia renala, ureea si creatinina.

In cazul examinarii implanturilor mamare, nu este nevoie de substanta de contrast. In acest caz, investigatia se rezuma doar la verificarea si la depistarii unei eventuale rupturi a lor.

„Interpretarea IRM mamara este facuta exclusiv de un medic specialist in Imagistica Medicala, cu competenta in Senologie Imagistica. Eliberarea rezultatului dureaza intre 2-5 zile lucratoare. Contraindicatiile sunt aceleasi ca pentru orice investigatie IRM (prezenta de materiale metalice incompatibile, claustrofobia, contraindicatii generale ale administrarii de contrast).”, spune dr. Iordan.

In Romania nu exista program national de screening

Depistarea din timp a cancerului mamar este extrem de importanta pentru reducerea mortalitatii. In acest moment, statisticile arata asa: o romanca moare la fiecare trei ore din cauza cancerului de san. Tara noastra nu are un program national de screening, care sa testeze femeile si sa ajute la diagnosticarea cat mai devreme a acestei boli grave. La nivel mondial, in anul 2020, 2,3 milioane femei au aflat ca au cancer mamar, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Cand apar simptomele, boala a avansat

Din pacate, foarte multe femei ajung la medic abia atunci cand boala s-a instalat. Exista cateva simptome care nu trebuie neglijate:

  • Scurgere mamelonara sanguinolenta (sau de orice fel in afara perioadei de alaptare), spontan sau la palparea sanului sau mamelonului
  • Eroziunea mamelonului sau a areolei mamare
  • Retractia sau tumefactia mamelonului
  • Formatiune tumorala palpabila oriunde la nivelul sanului, mamelonului sau axilei
  • Modificarea de forma sau volum a sanului
  • Modificarea pielii sanului – roseata, infiltrare, retractie

Autoexaminarea sanilor, un prim pas pentru preventie

Simptomele variaza de la o femeie la alta, dar daca ai unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, nu amana. Mergi imediat la specialist. Ajuta-l sa te ajute. Desi medicina a evoluat si avem investigatii imagistice de ultima generatie, depinde de fiecare femeie ce face acasa. Autoexaminarea sanilor este primul pas pentru a preveni o boala care, de altfel, daca este depistata intr-un stadiu incipient, are sanse mari de vindecare.

Text: Monica Radulescu, Medical Content Writer
Consultant: Dr. Adriana Iordan, medic primar Radiologie si Imagistica Medicala

Surse de informatie:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/symptoms-causes/syc-20352470
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer
https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/symptoms.htm
https://www.cancercenter.com/cancer-types/breast-cancer/symptoms

Cere o progamare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.