Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum pot sa previn diverticulita?

Cum pot sa previn diverticulita?

Intrebare: Am avut recent diverticulita si as dori sa evit o recidiva a acestei afectiuni. Ce anume pot face pentru a preveni aceasta boala dureroasa pe viitor?

Raspuns: Odata cu inaintarea in varsta, se formeaza mici salculeti pe peretele intestinului gros – se numesc diverticuli, iar afectiunea este denumita diverticuloza. In cazul in care alimentele sau bacteriile sunt prinse in saculeti, acestia se inflameaza sau se infecteaza – boala se numeste diverticulita.

In general, persoanele cu diverticulita au simptome precum crampe, durere abdominala si, frecvent, febra. Boala este uneori confundata cu apendicita sau cu ulcerele.

Medicul va incerca in primul rand sa trateze diverticulita recomandand aport crescut de lichide si odihna; infectia trece uneori de la sine. Insa, in alte cazuri, pot fi necesare antibioticele sau chiar interventia chirurgicala.

Modificarile in stilul de viata pot preveni recidiva diverticulitei. Acestea pot fi:

  • Consumul suficient de apa sau lichide
  • Adoptarea unei alimentatii bogate in fibre, care sa includa multe fructe si legume, cereale integrale si leguminoase (fasole, mazare, linte, naut)
  • Medicul mai poate recomanda un supliment alimentar cu fibre.
  • Efectuarea de exercitii sau activitate fizica, cel putin 30 de minute in fiecare zi, acestea stimuleaza functia intestinului si reduc presiunea in interiorul colonului.

Aceste metode nu garanteaza ca diverticulita nu va recidiva, insa pot reduce riscul.

Consultant: Dr. Marius Duduta, medic specialist gastroenterolog, Policlinica Gastromond, Constanta