Cum trebuie să mă pregătesc?
Vizita a terapie nu necesită o pregătire anterioară, însă poate fi de ajutor să îți clarifici motivul pentru care ai apelat la terapie, și să identifici momentul în care starea ta emoțională s-a modificat. Dacă nu reușești să faci asta singur, nu e nicio problemă, o vei face împreună cu terapeutul tău.
La ce să mă aștept?
În primul rând, este bine să știi faptul că psihologia și psihoterapia sunt două aspecte distincte. Psihologia este disciplina mamă, cu numeroase subdomenii, sub umbrela căreia intră psihoterapia, adică intervenția psihologică cu scopul de a trata probleme de ordin emoțional, comportamental, dar și de a dezvolta abilități noi. Psihoterapia nu înseamnă evaluare și diagnostic – acelea sunt caracteristice psihologiei clinice, și nici tratament medicamentos, care poate fi prescris exclusiv de către medicul psihiatru. Psihoterapia presupune utilizarea unor tehnici în urma cărora vei identifica factorii care stau în spatele dificultăților avute, vei învăța modalități mai constructive de a le gestiona, și vei dezvolta abilități noi, astfel încât să fii omul pe care ți-l dorești.
Prima ședință va fi una de cunoaștere și explorare, urmând ca din ședința 2 să se traseze obiective specifice pe care te vei concentra în procesul terapeutic. Așteaptă-te să găsești un om capabil să te asculte, fără a te judeca, să ți se adreseze multe întrebări pentru a ajunge să te cunoști și să te înțelegi mai bine, să practici anumite tehnici în cabinet, dar și acasă.
La ce să nu mă aștept?
Psihoterapia nu înseamnă soluții magice, oferite de terapeut, în urma cărora viața ta se va schimba. În acest proces este bine să știi că tu coordonezi schimbarea, iar psihoterapeutul te va îndruma în direcția care ți se potrivește cel mai bine.
De asemenea, psihoterapeutul nu îți va citi gândurile și nu va face nimic care să nu fie confortabil pentru tine. Comunicarea deschisă este extrem de importantă, însă tu decizi ce, cât și când împărtășești, în ritmul tău.
Psihoterapia nu înseamnă schimbări peste noapte. Este un proces în care e nevoie să ai răbdare cu tine, și să înțelegi că nu poți schimba tipare dezvoltate peste ani, în câteva ședințe. Împreună cu terapeutul tău vei stabili câte ședințe sunt recomandate pentru tine, și cu ce frecvență.
Cum mă poziționez față de terapeut?
Terapeutul nu reprezintă o persoană cu autoritate în relația terapeutică, ci un partener. Relația va fi una de egalitate, și vei fi încurajat să te exprimi liber, să iei decizii asumate, având parte de susținere și reflecții obiective.
Ce trebuie să știu (drepturi și îndatoriri) atunci când încep un proces terapeutic?
În procesul terapeutic ai dreptul să fii informat cu privire la demersul terapeutic, tehnicile utilizate și să decizi ce și cât îți este confortabil să faci. De asemenea, ai dreptul la confidențialitate și intimitate, atât în legătură cu informațiile împărtășite terapeutului cât și cu datele cu caracter personal. Ai dreptul și să întrerupi procesul terapeutic, în orice moment, fără a motiva acest lucru.Tu la rândul tău va trebui să te implici activ în procesul terapeutic astfel încât să obții rezultatele dorite.
Va trebui să respecți angajamentul de a te prezenta la ședință, sau să anunți anularea/reprogramarea cu cel puțin 24 ore înainte de ședința programată. De asemenea, va trebui să iei în considerare și să respecți timpul și disponibilitatea terapeutului în timpul și în afara ședințelor.Poți agrea cu terapeutul tău în ce termeni puteți comunica în afara ședințelor stabilite, în cazul în care apar situații urgente.