Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cu bebelusul acasa: cum il pregatesti pe fratele mai mare

Cum sa-l pregatesc pe copilul mai mare?

Incepe prin a-i spune copilului mai mare despre noua venire pe lume a fratelui sau surorii lui. Arata-i abdomenul tau care creste si roaga-l sa te ajute sa pregatiti camera noului copil sau sa strangeti lucrurile care ii vor trebui acestuia.

Explica-i ca noul frate va manca, dormi si plange in cea mai mare parte a timpului, astfel incat nu va fi un partener de joaca de la inceput. Pentru a reduce stresul pe care fratele mai mare ar putea sa-l simta odata cu venirea acasa a copilului mai mic, anticipeaza anumite situatii si pregateste-te. Daca va fi nevoie sa-si schimbe camera sau sa renunte la a mai dormi in patul in care era obisnuit, fa aceste schimbari inainte de a naste. Daca este posibil, termina sa-l inveti pe copil sa foloseasca toaleta inainte de sosirea noului frate, altfel asteapta cateva luni pentru a relua acest proces. In plus, stabileste din timp cine va avea grija de copilul mai mare pe perioada in care vei fi la spital. 

Ce pot face pentru a-l ajuta pe copilul mai mare sa se adapteze la a avea un nou frate?

Felul in care copilul mai mare va reactiona va depinde de varsta acestuia si de gradul lui de intelegere. Cu cat varsta este mai mica, cu atat copilul poate fi mai confuz sau suparat.

  • Copiii mai mici de 2 ani. Probabil ca nu vor putea intelege ce inseamna sa aiba un nou frate. Spune-le ca va mai fi cineva in familia voastra care va locui cu voi si uitati-va pe carti cu poze cu bebelusi si familii.
  • Copiii intre 2-4 ani. La aceasta varsta, copilul poate sa aiba un grad de disconfort, ca urmare a impartirii atentiei tale intre el si noul frate. De aceea, explica-i ca fratele mai mic are nevoie de multa atentie si grija. Incurajeasa-l si implica-l in alegerea obiectelor pe care sugarul le-ar putea folosi, fie luandu-l cu tine la cumparaturi, fie rugandu-l sa aleaga din lucrurile lui ceva potrivit. Citeste-i despre bebelusi, frati sau surori si fa-i cadou o papusa pe care ar putea s-o ingrijeasca, la randul lui. Uitati-va impreuna la poze cu el cand era mic si povesteste-i cum a fost la nasterea lui.
  • Copiii de varsta scolara. Copiii mai mari ar putea fi gelosi pe cat de multa atentie primeste fratele mai mic. Ca urmare, discuta cu copilul mai mare despre nevoile unui bebelus si arata-i avantajele de a fi deja mare, cum ar fi ca poate sa mearga singur la culcare sau ca poate sa se joaca cu anumite jucarii. Ai putea sa pui in camera copilului mic desene sau alte lucruri facute de fratele mai mare sau sa-i ceri acestuia sa te ajute la ingrijirea bebelusului. Sub supravegherea ta, permite-i sa-l tina pe micut in brate.

Indiferent de varsta copilului mai mare, asigura-te ca acesta primeste suficienta atentie atat de la tine cat si de la tatal lui sau de alte persoane dragi din familia voastra. Daca faci fotografii sau il filmezi pe bebelus, include-l si pe fratele mai mare, atat singur, cat si impreuna cu cel mic. Pastreaza la indemana cateva mici cadouri astfel incat, atunci cand prietenii aduc daruri bebelusului, sa-i poti oferi si copilului mai mare un cadou.

Pentru a-ti atrage atentia, copilul mai mare ar putea sa incalce anumite reguli – chiar daca asta va insemna pedepsirea lui. Pentru a opri acest comportament, lauda-l atunci cand se poarta bine. Daca suspectezi ca se poarta rau doar pentru a-ti atrage atentia, igora comportamentul lui. Asta il va incuraja sa gaseasca modalitati pozitive pentru a-ti atrage atentia. Este bine sa stii ca uneori, odata cu aducerea in familie a unui nou bebelus, copiii mari ar putea regresa – ca de exemplu, ar putea sa faca din nou pe ei sau sa bea din biberon – pentru a te face sa le acorzi atentie. Nu trebuie sa pedepsesti acest comportament, ci din contra arata-i multa dragoste si intelegere.

Cum sa-l incurajez pe fratele mai mare sa se poarte cu grija cu bebelusul?

Uneori copiii mai mari – stresati din cauza schimbarilor din jurul lor – se vor descarca pe micut. Daca incearca sa-i ia biberonul sau ii face rau in orice fel, este momentul sa discuti cu el. Explica-i ca in nici un caz nu vei permite sa-l raneasca pe fratele lui. Implica-l in diverse activitati de ingrijire a micutului, cum ar fi schimbatul scutecelor, baita sau cantatul si lauda-l atunci cand se comporta cu dragoste fata de fratele lui mai mic.

Chiar daca cei doi copii par ca se inteleg bine, este esential sa continui sa-i supraveghezi. Nu lasa nicioadata un nou-nascut singur cu un copil mai mare, decat daca acestea are mai mult de 12 ani.

Cum va reactiona copilul mai mare cand ma va vedea ca alaptez?

Daca ai decis sa-l alaptezi la san pe micut, probabil ca te intrebi cum va reactiona copilul mai mare cand te va vedea si cum ai putea sa-l tii suficient de ocupat pe perioada sesiunilor de alaptare. Nu te ingrijora. Este posibil sa fie curios si in acelasi timp ezitant atunci cand te va vedea prima oara. Explica-i ce faci si raspunde-i la orice intrebare pe care ti-o pune. Daca l-ai alaptat si pe el, spune-i ca ai facut acelasi lucru si in cazul lui, atunci cand era mic. Pentru a avea ce face cat timp dureaza alaparea, pregateste sa ai la indemana jucarii sau o carte sau pune o caseta cu muzica sau versiunea audio a unei carti. Daca copilul mare iti va cere sa poata sa-l hraneasca cu biberonul pe fratele mai mic, decizia iti apartine. Multi copii vor ajunge la concluzia ca este ceva oarecum ciudat si curand se vor plictisi.

Cum sa-i explic fratelui mai mare daca bebelusul are o problema de sanatate?

Daca nou-nascutul are probleme de sanatate, explica-i copilului mai mare ca fratele sau sora lui este bolnava si ca asta te ingrijoreaza. Daca va fi nevoie sa ramai in spital mai mult timp, intreaba care este regulamentul de vizita in cazul fratilor si fa fotografii cu bebelusul pentru a le arata copilului mai mare. Chiar daca decizi sa eviti sa-l anunti pe copilul mai mare despre aceste probleme, el va simti ca ceva nu este in ordine. Ca urmare, este mai indicat sa-i dai cateva informatii despre situatie si sa faci tot ce este posibil pentru a-i arata ca esti acolo si pentru el.

Fara indoiala ca un nou frate va schimba viata copilului tau mai mare. Pe masura ce acesta se va adapta, arata-i dragostea ta si explica-i ca el are acum un rol foarte important – acela de a fi fratele sau sora mai mare.