Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

COVID-19: potentialul terapeutic al celulelor STEM

potentialul terapeutic al celulelor STEM
Noutatile tehnologice au devenit regula in medicina. Utilizarea lor conduce la posibilitatea diagnosticarii mai rapide, mai precise si la cresterea ratelor de succes terapeutic.

Ritmul inovatiilor si descoperirilor este unul deosebit de alert, iar actuala pandemie de COVID-19 a starnit un val de incercari stiintifice fara precedent, atat in ceea ce priveste metodele de preventie, asa cum sunt cele de identificare si evaluare a eficacitatii vaccinurilor, cat si metodele de stabilire a diagnosticului asa cum sunt cele prin care s-a reusit stabilirea structurii virusului si dezvoltarea testelor capabile sa detecteze fie infectia activa, fie anticorpii specifici SARS-CoV-2.

Studii privind tratamentele pentru cazurile severe de COVID-19

Tratamentul cazurilor severe de COVID-19 continua sa fie o provocare, in ciuda eforturilor si a numeroaselor solutii care au fost intreprinse, mortalitatea pentru cazurile grave continuand sa fie ridicata.

Incercarile de a controla complicatiile date de boala, mai ales a complicatiilor de la nivel pulmonar ale infectiei SARS-CoV-2 au inceput in primul rand prin utilizarea tratamentelor care isi dovedisera utilitatea in tratamentul altor conditii medicale. Astfel, pe langa tratamentul suportiv cu oxigen in cazurile de severitate medie si tratamentul corticosteroid pentru cazurile cu severitate ridicata, au fost efectuate studii pentru diferite tratamente: medicamente utilizate anterior in tratamentul malariei, medicamente antivirale utilizate pentru tratamentul bolilor determinate de alte virusuri, tratamentul cu plasma recoltata de la persoane in convalescenta.

Tratamentul cu celulele stem – una dintre solutiile posibile in cazurile grave de COVID-19

celule stem 2

Celulele stem mezenchimale sunt deja utilizate ca metode de tratament pentru diferite conditii medicale, astfel ca au fost luate in considerare imediat dupa izbucnirea pandemiei de COVID-19 drept o posibila solutie de interventie, mai ales in cazurile severe de boala.

O simpla cautare a termenilor “COVID” si “ celule stem” in baza de date a website-ului ClinicalTrials.gov, website resursa oferit de US National Library of Medicine in care sunt inregistrate studiile clinice pe subiecti umani care se deruleaza in lume, evidentiaza ca sunt inregistrate la acest moment 109 de studii clinice care investigheaza efectele administrarii de celule stem in diferite forme, pentru tratamentul COVID-19. Dintre aceste 109 de studii, 14 se deruleaza in Europa (cele mai multe in Marea Britanie, Spania si Italia – cate trei studii in fiecare dintre aceste trei tari). O parte dintre aceste studii se axeaza pe actiunea celulelor stem recoltate la nastere -celule stem mezenchimale, fie ca acestea au fost recoltate din sange de cordon ombilical, fie din tesut de cordon ombilical (gelatina Wharton).

Mecanismele prin care celulele stem influenteaza cazurile grave de COVID-19

celule stem 4

Tratamentele cu celulele stem mezenchimale sunt terapii aflate inca in stadiul de investigare, fiind utilizate intens in studii clinice pentru o gama larga de aplicatii datorita proprietatilor lor regenerative:

  • scaderea inflamatiei
  • scaderea raspunsului imun agresiv
  • scaderea furtunii de cytokine determinate de virus
  • imbunatatirea micromediului pulmonar
  • protejarea celulelor epiteliale alveolare prevenind fibroza pulmonara

Se considera ca aceste celule ar putea sa reduca leziunile pulmonare si sa inhibe raspunsul imun inflamatoriu produs de SARS-CoV-2. In plus, aceste celule nu au receptori pentru angiotensina (ACE2), receptori care sunt folositi de virusul SARS-CoV-2 pentru a intra in celule, astfel ca nu pot fi practic infectate de virus.

Inca din luna martie 2020, au fost publicate rezultatele unui studiu realizat in Spitalul YouAn Beijing din China in care 10 pacienti cu diferite forme de boala COVID 19 (un pacient in stare critica, patru cu o forma severa si doi pacienti cu o boala usoara) au primit fie tratament injectabil cu celule stem mezenchimale, fie placebo. Toti cei 7 pacienti tratati cu celule stem mezenchimale si-au revenit. Dintre cei 3 pacienti tratati cu placebo, o persoana a decedat, o persoana a dezvoltat sindrom de detresa respiratorie, iar o persoana a ramas cu o afectare severa pulmonara. Pe langa aceste diferente majore in ceea ce priveste rezultatele terapiei, o serie de analize de laborator au evidentiat efectele sale pozitive la pacientii la care s-a administrat acest tratament.

Chiar daca in Statele Unite tratamentul cu celule stem nu este recomandat de rutina pentru COVID-19, aceste terapii sunt utilizate in cadrul studiilor clinice, iar rezultatele intermediare obtinute pana acum par sa fie promitatoare. Se recomanda utilizarea tratamentelor cu celule stem pentru formele severe de COVID-19 in cadrul studiilor clinice si comunicarea rezultatelor obtinute, astfel incat acestea sa poata fi utilizate in practica uzuala.

Alte utilizari de actualitate ale celulelor stem mezenchimale

celule stem

Celulele stem mezenchimale sunt terapii aflate inca in stadiul de investigare, fiind utilizate intens in studii clinice pentru o gama larga de aplicatii datorita proprietatilor lor regenerative.

Aici poti sa afli mai multe despre afectiunile in care sunt utilizate celulele stem ca modalitate de tratament.

O terapie inovatoare cu celule stem a fost utilizata in premiera in Romania de o echipa de medici din Spitalul Baneasa si din Banca de celule stem Regina Maria pentru tratamentul bronhodisplaziei severe de prematuritate la un bebelus caruia i s-a oferit astfel sansa de a trai. Afla mai multe despre acest caz aici.

Resurse:

https://clinicaltrials.gov/ct2/results/map?term=Stem+cell&cond=COVID&map=https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/cell-based-therapy/
Z, Zhu R, Hou W et al. “Transplantation of ACE2- Mesenchymal Stem Cells Improves the Outcome of Patients with COVID-19 Pneumonia. Aging Dis. 2020 Mar 9;11(2):216-228. doi: 10.14336/AD.2020.0228. PMID: 32257537; PMCID: PMC7069465
Irmak, Duygu Koyuncu et al. “Stem Cell Based Therapy Option in COVID-19: Is It Really Promising?.” Aging and disease vol. 11,5 1174-1191. 1 Oct. 2020, doi:10.14336/AD.2020.0608