Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Copil cu paralizie cerebrala tratat cu celule stem recoltate la nastere din cordonul ombilical

In fiecare an, mii de copii sufera leziuni cerebrale cu efecte majore privind sanatatea si calitatea vietii. De aceea, bazandu-ne pe dovezi experimentale, am explorat potentialul terapeutic al celulelor stem din sangele cordonului ombilical – pentru a examina capacitatea de neuroregenerare functionala la un copil cu paralizie cerebrala instalata in urma unui stop cardiac.


Baietelul, caruia i s-au prelevat celule stem din sangele de cordon ombilical la nastere, avea 2 ani si 5 luni, fiind normal dezvoltat pentru varsta sa, in momentul in care a suferit o ischemie globala cerebrala si a intrat in stare vegetativa persistenta.

Noua saptamani mai tarziu, pacientul a primit pe cale intravenoasa propria unitate de celule stem (terapie autologa). Cantitativ, unitatea de sange de cordon ombilical a avut la recoltare un volum de 91,7 ml si un numar de 5,75 X 108 celule mononucleate. Reabilitarea activa (fizioterapie si ergoterapie) a fost facuta zilnic, cu evaluare la 2.5, 12, 24, 30 si 40 de luni post-terapie autologa.

La evaluarea de 2 luni post-terapie a pacientului s-au observat: imbunatatirea controlului motor al pacientului, pareza spastica a fost redusa mult, iar vederea a fost recuperata, precum si aspectul electroencefalogramei.

Copilul zambea cand era solicitat in joaca, reusea sa adopte postura in sezut si spunea cuvinte simple. La evaluarea de 40 luni post-terapie pacientul se hranea singur, mergea in aparat de reeducare a mersului biped, mergea „in patru labe”, reusea din pozitie pe burta sa se aseze singur in sezut, manifesta imbunatatire considerabila a competentelor verbale (propozitii de 4 cuvinte, 200 de cuvinte in vocabular).

Aceasta neuroregenerare functionala spectaculoasa nu poate fi explicata doar prin fizioterapia intensa si se poate emite ipoteza ca transplantul autolog al celulelor stem din sangele de cordon ombilical poate reprezenta un tratament al paraliziei cerebrale.

Sursa: Hindawi Publishing Corporation